Dieter Stanzeleit: A fi sau a nu fi rege. Diter Stanzeleit (73 de ani) sustine ca este fiul regelui Mihai dintr-o casatorie anterioara cu britanica Nerissa Bowes-Lyon, ruda de sange a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Barbatul are un certificat de botez ce poarta insemnele Episcopiei Constanta si care ar atesta botezul sau la biserica din Carmen Sylva, actualul oras Eforie. Pentru a-si putea dovedi descendenta nobila, Dieter Stanzeleit ar trebui supus unei probe ADN, insa acesta nu a fost cerut de justitie nici in Romania si nici in vreo alta tara in care a incercat sa isi faca dreptate Stanzeleit. Integral in Adevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Tromboanele "Baronului Rosu" de Arges. Presedintele Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, a fost timp de sase ani in conflict de interese potrivit inspectorilor Agentiei Nationale de Integritate. In perioada 2004-2010, acesta a uitat sa declare ca este actionar la 11 societati. Inspectorii au calculat ca actiunile detinute de Nicolescu valorau aproape 850.000 de lei. Mai grav, candidatul USL a semnat, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Arges, contracte din bani publici cu doua societati la care era actionar majoritar Autopro Mond si Mac Auto. In noua cazuri, inspectorii au descoperit ca firmele lui Nicolescu au fost singurele care au depus oferte la Consiliul Judetean, iar tot el a fost cel care a aprobat si semnat aceste contracte, relateaza EVZ.

Alegerile, in ''epoca de aur" a comunismului. Fanfaronada si minciuna - astfel puteau fi definite alegerile din perioada lui Nicolae Ceausescu. Cei mai in varsta isi aduc, desigur, aminte de modul in care se desfasurau alegerile in timpul comunismului. Pe scurt, si ele erau folosite pentru consolidarea ideii unei societati socialiste, lupta de clasa fiind si in cazul alegerilor un instrument si un mijloc de manipulare si deformare a constiintelor. Am fost martorul alegerilor din mai multi ani si-mi amintesc ca ele deveneau un adevarat asalt pe care agitatorii politici il dadeau asupra cetateanului de rand, avand grija sa nu scape nimeni din tabelele nominale, caci numai astfel, ziceau ei, se demonstra dragostea unanima a poporului fata de partid, Marea Adunare Nationala, ca si sfaturile pentru popor urmand sa fie oglinda acestei vointe. Continuarea in Romania Libera.

Tara tunurilor: cum s-au facut tiganii stapani pe spitalele romanesti. Unicat in Romania, tara tunurilor: clanurile tiganesti din Timisoara au in proprietate sapte unitati spitalicesti. Mafia imobiliara a pus de mult stapanire pe zeci de cladiri istorice din centrul orasului de pe Bega, dar modul in care au ajuns sa perceapa chirii pe saloanele pline cu bolnavi e de domeniul absurdului. Pentru cladirile de interes public, legea prevede dreptul de preemtiune al autoritatilor, dar mostenitorii au cerut preturi exorbitante. In spate se afla mafia imobiᅡliara locala, care le-a cumᅡᅡparat ulterior la preturi "confidentiale". Integral in EVZ.

Cum se desfasura campania electorala acum 80 de ani: ''Fiecare cerc pe vot/ E o palma peste bot!''. Alegerile din perioada interbelica nu au fost straine de acuzatii de frauda electorala, de violente si de amenintari. Caricaturi ale candidatilor, foi volante denigratoare, manifeste acuzatoare umpleau orasele si satele in campaniile electorale. ''Teroare si furt de urne!'', au strigat reprezentantii partidelor de opozitie dupa alegerile din primavara lui 1922, cand Partidul National Liberal a obtinut o confortabila majoritate in Parlament. Strategiile, abordarile si mesajele politicienilor din zilele noastre nu difera cu mult de cele ale candidatilor din perioada interbelica, scrie Romania Libera.

Topul celor mai trasnite promisiuni electorale. Din oferta candidatilor: gradini suspendate, gratuitati peste gratuitati, biserici in forma de cruce, locuri de facut sex, pomi fructiferi si aducerea ploii. Desi au trecut 20 de ani de la primele alegeri locale organizate in Romania dupa reinstaurarea democratiei, nivelul campaniei electorale nu pare sa fi evoluat intre timp. Dimpotriva. In cea de-a sasea cursa pentru ocuparea posturilor de primari, consilieri sau presedinti de consilii judetene - care va avea loc duminica, 10 iunie 2012 -, candidatii s-au intrecut in promisiuni care de care mai desantate, mai fanteziste sau, pur si simplu, mai trasnite, scrie Adevarul.

Reforma Schengen, in varianta stangii. Romania se arata ingrijorata de intentia tarilor membre ale Spatiului Schengen de a restabili, temporar, controalele la frontierele nationale fara acordul Comisiei Europene. Romania a primit tot mai multe semnale incurajatoare ca la reuniunea Consiliului JAI din septembrie 2012, se va lua decizia aderarii la Spatiul Schengen in doua etape. Ceea ce anul trecut parea sa fie un esec astazi trece drept un succes. Daca aceste sperante se vor implini, Romania va accede in Schengen cu aeroporturile sale, dar va continua sa ramana in afara spatiului de libera circulatie pe traseele terestre o perioada de timp nedeterminata, scrie Deutsche Welle.

Litoralul romanesc, colectia de vara 2012. Agrementul nautic este noul sport pe care pariaza edilii litoralului. La Mamaia, Mangalia sau Techirghiol se ridica pasarele, debarcadere si cluburi nautice pe mare sau pe lac. Orisicat, pornind din Navodari si pana la Vama Veche, in fiecare localitate de pe riviera Marii Negre, primarii au tinut sa inaugureze cate ceva. La 10 ani de la deschiderea primului parc acvatic de pe litoral, Aqua-Magic din Mamaia, edilii constanteni fac urmatorul pas: extind sfera agrementului nautic. Continuarea in Adevarul.