Siria: Puterile occidentale se afla la un pas de a renunta la planul de pace al ONU in urma masacrului din Qubeir. Marea Britanie si Statele Unite se afla la un pas de a abandona planul de pace al Natiunilor Unite in Siria, la o zi de la cel mai recent masacru, in Qubeir, in care peste 78 de persoane si-au pierdut viata, scrie The Telegraph. Secretarul de stat american Hillary Clinton i-a cerut presedintelui sirian Bashar Al-Assad sa predea puterea si sa paraseasca tara in urma crimelor violente. De asemenea, William Hague, secretarul de stat pentru externe, a declarat ca planul de pace propus de Kofi Annan ''a esuat in mod clar pana acum''. Emisarul ONU in Siria, Kofi Annan, s-a adresat Consiliului de Securitate de la New York si a facut tot posibilul pentru a salva initiativa: ''Trebuie sa fiu sincer si sa confirm ca planul nostru nu este pus in aplicare''. Annan a avertizat ca ''viitorul Siriei va fi unul al masacrelor, al violentei sectariene si al unui razboi civil. Toti sirienii vor avea de pierdut''. In ceea ce parea a fi un apel direct catre Rusia si China, Annan a adaugat ca ''trebuie sa gasim vointa si terenul comun pentru a actiona ca un intreg''. El a mentionat ca interventiile individuale nu vor rezolva criza in care se afla Siria. Emisarul ONU in Siria a afirmat ca s-a intalnit saptamana trecuta, la Damasc, cu presedintele Assad, care i-a invinovatit pe dusmanii sai pentru violentele recente. In ciuda dialogului purtat cu presedintele sirian, Kofi Annan a constatat o oarecare nesiguranta in explicatiile acestuia, dupa ce Assad a replicat ca ''prima responsabilitate ii revine guvernului''. Anterior, secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a declarat ca s-a tras in observatorii ONU care incercau sa ajunga in Qubeir pentru a aduna informatii despre atrocitatile comise. De asemenea, observatorii au fost impiedicati de armata siriana sa ajunga la scena crimelor din Qubeir. ''Orice regim sau lider care tolereaza uciderea unor oameni nevinovati si-a pierdut umanitatea'', a transmis Ban Ki-Moon, parand astfel sa invinuiasca regimul pentru crimele comise. Premierul britanic David Cameron a catalogat masacrul drept ''brutal si bolnav''. ''Trebuie sa facem mult mai mult pentru a izola Siria, pentru a izola regimul, sa punem presiune si sa demonstram ca intreaga lume isi doreste o tranzitie politica de la acest regim ilegitim'', a mai spus David Cameron. Rusia, ostila schimbarii regimului de la Damasc, considera ca masacrul din Qubeir reprezinta o ''provocare'' care vizeaza ''deraierea'' planului de pace propus de emisarul ONU si de Liga Araba. Rusia a facut un apel catre puterile occidentale pentru a face presiuni asupra armatei siriene.

Presa diagonalaFoto: Colaj foto

Kim Jong-un a sustinut un discurs in fata a 20.000 de copii: Coreea de Nord va deveni cea mai puternica tara din lume. Copiii au plans in timpul discursului. Liderul nord-coreean Kim Jong-un a sustinut miercuri, in fata a mii de copii, cel de-al doilea discurs public de la preluarea puterii, informeaza CNN. Kim Jong-un le-a vorbit celor aproximativ 20.000 de copii stransi in Phenian, cu ocazia celei de-a 66-a aniversari a Uniunii Copiilor din Coreea. Kim Jong-un a afirmat in fata copiilor ca tara are un viitor bun. ''Viitorul Coreei depinde de voi'', a spus liderul nord-coreean. ''Coreea de care sunteti responsabili va deveni o tara plina de rasete si fericire si, de asemenea, cea mai puternica tara din lume'', a mai precizat Kim Jong-un. Totodata, liderul de la Phenian a declarat ca tara sa dispune de cea mai puternica tehnologie in materie de rachete si i-a indemnat pe copii sa studieze din greu, spunand ca nu pot contribui la dezvoltarea natiunii daca notele lor sunt proaste. Imaginile difuzate de televiziunea nationala nord-coreeana ii arata pe copii plangand de emotie in timpul discursului presedintelui. Discursul liderului nord-coreean este vazut ca o incercare a acestuia de a castiga sprijinul unei noi generatii. Un expert nord-coreean a declarat ca discursul lui Kim Jong-un este mai degraba similar celor sustinute de bunicul sau, Kim Il-Sung, decat celor apartinand tatalui sau.

Un seism cu magnitudinea de 6,1 grade s-a produs in Peru. Un seism cu magnitudinea de 6 grade pe scara Richter s-a produs joi, in regiunea Arequipa, in sudul statului Peru, anunta Institutul american de geofizica (USGS), potrivit AFP. Conform Institutului de Geofizica din Peru, cutremurul a avut magnitudinea de 6,1, insa USGS a evaluat magnitudinea acestuia la 6,0 grade. Autoritatile nu au primit sesizari privind daune materiale majore sau victime. Seismul a avut loc la ora locala 11.03 (19.03, ora Romaniei), iar epicentrul s-a situat la 19 kilometri de orasul Chuquibamba, in regiunea Arequipa, la o adancime de 110 kilometri.

Danemarca a adoptat o lege care permite casatoria cuplurilor homosexuale in Biserica de stat. Parlamentul danez a adoptat joi, cu o larga majoritate, o lege care permite cuplurilor homosexuale sa se casatoreasca la Biserica luterana de stat, spre nemultumirea Partidului Crestin-Democrat, care va lansa o procedura de recurs in fata justitiei, relateaza AFP. Proiectul de lege, depus de guvernul de centru-stanga in 14 martie, a fost adoptat cu 85 de voturi pentru, 24 impotriva si 2 abtineri. Restul de 179 de deputati erau absenti. Danemarca este prima tara din lume care a permis cuplurilor homosexuale casatoria civila, incepand cu 1989. Totusi, potrivit noii legi, fiecare pastor va avea libertatea de a refuza celebrarea casatoriilor homosexuale. Partidul Crestin-Democrat, care nu mai dispune de niciun deputat in Parlament, si-a anuntat intentia de a ataca legea in justitie. La 1 ianuarie 2012, Biserica luterana de stat numara aproape 4,5 milioane de membri, respectiv 79,8% din populatia daneza, potrivit ministerului pentru Afaceri ecleziastice.

Vladimir Putin i-a transmis lui Ahmadinejad ca Iranul are dreptul sa foloseasca pasnic energia atomica. Presedintele rus Vladimir Putin i-a transmis joi, le Beijing, omologului sau iranian Mahmoud Ahmadinejad ca Rusia este in favoarea folosirii pasnice a energiei nucleare in Iran, tara acuzata de statele occidentale ca doreste sa obtina arma atomica, relateaza AFP. "Am sustinut intotdeauna dreptul poporului iranian la tehnologii moderne, printre care si folosirea pasnica a energiei atomice. Dar vreau sa insist asupra faptului ca vorbim de utilizare pasnica. Cunoasteti pozitia noastra", i-a spus Putine lui Ahmadinejad. Cei doi lideri se afla in capitala chineza cu ocazia summitului anual al Organizatiei de Cooperare Shanghai (OCS), care regrupeaza China, Rusia si patru tari din Asia Centrala si la care Iranul este invitat in calitate de observator. OCS si-a afirmat, in comunicatul final, opozitia fata de folosirea fortei impotriva Iranului, afirmand ca o astfel de decizie "ar antrena consecinte imprevizibile, amenintand stabilitatea si securitatea in regiune si in intreaga lume". Washingtonul s-a declarat, in aceasta saptamana, putin optimist in ceea ce priveste semnarea unui acord cadru intre Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) si Teheran, vinerea viitoare, in cadrul unei noi runde de discutii, la Viena. "Noi sanctiuni vizand Teheranul ar fi total contra-productive", avertizase insa miercuri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.