Situatia din Siria seamana cu cea a Bosniei din 1992 si nu exclud o interventie - ministrul britanic de externe. William Hague, ministrul britanic de externe a comparat situatia din Siria cu cea a Bosniei din 1992 si nu a exclus o eventuala interventie militara. "Noi nu stim cum vor evolua lucrurile. Situatia din Siria este mai grava decat cea din Bosnia (intre 1992 si 1995) si oricand se poate declansa un colaps sau un razboi civil, asa ca nu putem exclude o interventie militara", a anuntat William Hague. Observatorul sirian pentru drepturile omului a anuntat recent ca cel putin 14.115 persoane, in mare parte civili, au fost ucisi in Siria de la inceputul revoltelor impotriva regimului lui Bashar al-Assad in martie 2011, scrie AFP.

PRESA IN DIAGONALAFoto: Colaj foto

Republica Moldova adopta o lege care sanctioneaza clientii care apeleaza la prostituate. Parlamentul Republicii Moldova a aprobat un proiect de lege care prevede sanctionarea cetatenilor care apeleaza la prostituate. Sanctiunile aplicate vor consta in amenzi de pana la 6.000 lei moldovenesti sau 60 de ore de munca in folosul comunitatii. Proiectul de lege a fost propus de catre Partidul Liberal, sperand ca aceasta masura sa scada numarul de "turisti sexuali". Cu toate acestea, unii parlamentari au respins ideea, acuzand liberalii de populism. Conform unui sondaj efectuat la inceputul anului, aproximativ 70% dintre tinerele moldovence cu varste cuprinse intre 15 si 25 de ani au facut sex pentru bani cel putin o data. Cazurile de prostitutie si proxenetism sunt sanctionate momentan in Republica Moldova cu amenzi foarte mici. O legislatie similara celei propuse de Partidul Liberal este deja in vigoare in mai multe state europene, printre care Suedia si Norvegia, anunta Ria Novosti.

Alegeri parlamentare in Franta: Socialistii si aliatii lor ecologisti castiga primul tur si ar putea avea majoritatea absoluta. Socialistii noului presedinte Francois Hollande si aliatii lor se afla in frunte la primul tur al alegerilor legislative, incheiat duminica in Franta, si sunt pe punctul de a obtine majoritatea absoluta in Adunarea Nationala, potrivit primelor estimari, citate de AFP. Ales in 6 mai, Francois Hollande este astfel in masura sa obtina in Adunarea Nationala majoritatea de care are nevoie pentru a guverna tara si a-si pune in practica programul. Partidul Socialist a obtinut intre 275 si 315 fotolii, iar aliatii sai ecologisti intre 12 si 18, dintr-un total de 577 de deputati. Majoritatea absoluta este de 289 fotolii. Dreapta va avea intre 230 si 270 deputati. In procentaj, Partidul Socialist este creditat cu circa 40%, potrivit institutului de sondare CSA, fata de 35% pentru partidul de dreapta UMP. Stanga radicala, cu care PS nu are o alianta de guvernare, are circa 7% din voturi. Partidul de extrema dreapta Frontul National, cu peste 13% din voturi la nivel national, isi confirma ascensiunea. Pentru acest partid, totul se va juca in turul doi, duminica viitoare. Scrutinul majoritar in doua tururi dezavantajeaza extremele si favorizeaza regruparea in al doilea tur.

Presedintele afgan Hamid Karzai: SUA vor inceta atacurile aeriene asupra zonelor rezidentiale. Presedintele afgan a anuntat ca autoritatile de la Washington si-au luat angajamentul sa nu mai lanseze atacuri aeriene in zonele rezidentiale din Afganistan, dupa ce saptamana trecuta 18 civili au fost ucisi in provincia Lognar. Vorbind dupa o intalnire cu ambasadorul american Ryan Crocker si comandantul fortelor NATO John Allen, Hamid Karzai a declarat ca NATO a incalcat un pact intre Kabul si Washington si au luat conducerea unei operatiuni speciale, scrie The Guardian.

Kenya: 6 morti, intre care un ministru, in urma unui accident de elicopter. Un ministru al guvernului din Kenya si adjunctul sau au murit duminica, dupa ce elicopterul in care se aflau s-a prabusit intr-o padure de langa capitala Nairobi si a luat foc, au relatat televiziunile locale, citate de Reuters. Purtatorul de cuvant al premierului kenyan Raila Odinga a anuntat ca prim-ministrul a fost informat cu privire la decesul ministrului securitatii interne, George Saitoti, si al adjunctului acestuia, Orwa Ojode. Potrivit AFP, care citeaza un oficial din politie aflat la fata locului, informeaza ca sase persoane au murit arse de vii in urma prabusirii aparatului, care a fost cuprins de flacari. "Am pierdut un ministru de stat, adjunctul sau, bodyguarzii acestora si pilotii", a afirmat oficialul, sub conditia anonimatului.