Trei motive pentru care PDL a pierdut alegerile. O analiza a "Evenimentului zilei", realizata cu consultarea specialistilor in marketing electoral Dan Andronic, Cozmin Gusa si Bogdan Teodorescu, arata ca pierderea guvernarii, nesincronizarea cu Mihai Razvan Ungureanu si nemultumirea sociala sunt principalele motive pentru infrangerea usturatoare a PDL. Consultantul politic Bogdan Teodorescu declara ca in sondaje aceasta cadere a devenit vizibila cu vreo zece zile inainte de alegeri, dar ca nu are legatura cu ceva ce PDL ar fi facut in acel moment, fiind rezultanta tuturor factorilor de mai sus. Faptul ca PDL a pierdut guvernarea a lasat partidul fara unica sa arma si fara un mesaj de campanie.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cei 16 britanici care au pus Saschizul pe harta Europei. Aflat intr-o vizita privata in Romania, inca de saptamana trecuta, printul Charles a vizitat o fabrica de producere a gemurilor si siropurilor din comuna mureseana Saschiz, infiintata in 2010. Proiectul sustinut de 16 investitori britanici reprezinta un model atat de valorificare a potentialului local, cat si de revigorare economica a unei localitati confruntate cu lipsa altor resurse financiare. Dincolo de politica, de care suntem deja ''plini", mai ales in acest an electoral, romanii se intreaba adesea ce se face concret pentru oamenii din tara asta. Continuarea in Romania Libera.

Ion Cristoiu: "Nu USL a castigat, ci PDL a pierdut". Intr-un interviu in exclusivitate acordat "Evenimentului zilei", analistul Ion Cristoiu spune ca, daca sunt lucizi, liderii USL ar trebui sa faca o analiza severa pentru parlamentare. EVZ: Cum se explica acest rezultat care a luat pe toata lumea prin surprindere? Ion Cristoiu: Cuvantul surprindere folosit si de televiziunile de stiri merita o interpretare. Putem vorbi de surprindere in privinta scorului mediu obtinut de USL daca insumam cele trei partide. Avand in vedere ca a fost un vot politic, identificat cu votul pentru parlamentare, cele trei partide componenete ale USL ar fi trebuit sa ia impreuna peste 60% la votul politic. Din acest punct de vedere scorul politic este mediocru. Fireste, liderii USL vantura stindardul unei victorii coplesitoare. Citeste continuarea interviului in EVZ.

PDL, cronica unui esec usturator. Partidul condus de Emil Boc a fost invins de USL la toate capitolele: consilii judetene, primarii, consilii locale. USL a castigat detasat alegerile locale, triumfand la votul pentru consiliile judetene si castigand primariile in majoritatea marilor orase. Scorul inregistrat de USL la votul politic pentru consiliile judetene - 49,3% potrivit datelor partiale furnizate de BEC - este fara precedent in ultimii 20 de ani. De cealalta parte a baricadei, PDL are o medie de aproape 20% daca luam in calcul votul direct de 15,68% plus cateva procente obtinut de aliantele locale formate in jurul democrat-liberalilor, scrie Adevarul.

Bac-ul relaxatilor: Note maxime, eforturi minime. Examenul a inceput cum nu se poate mai bine: in toate liceele a plouat cu calificative maxime, iar atmosfera a fost extrem de relaxata. Bacalaureatul "de cosmar" anuntat de sefii de la Educatie a debutat ca un examen obisnuit, cu comisii formate din profesorii de la clasa si oameni de serviciu pe post de santinele. Singura supriza din acest an a fost numarul neasteptat de mic al celor inscrisi, cu circa 140.000 mai putini decat estimasera, initial, reprezentantii Ministerului Educatiei, relateaza EVZ.

Concluzia urgenta a votului de duminica. Analiza votului din 10 iunie de la alegerile locale arata ca, in ciuda unor schimbari politice spectaculoase, scena politica a suferit, in adancime, schimbari mai mici decat pare la prima vedere. Dupa numarul de voturi obtinute, PDL, impreuna cu aliantele sale, ar insuma aproximativ 20% din optiunile alegatorilor. Este o infrangere grava, care pare si mai acuta daca o masuram nu in numar de voturi, ci in numar de mandate. Conform datelor partiale, PDL a obtinut la alegerile de duminica numai 70 de mandate de primar, relateaza Deutsche Welle.

Cum s-a dezumflat la Sohatu visul imobiliar al lui Jesus din Spania. Era mai 2008 si o alta campanie la locale. Si scriau ziarele ca venise ''domnul Iisus'', pe numele sau real Jesus Menchero - investitor spaniol, patron al firmei Grupo Menchero - tocmai la Sohatu, Calarasi. Si ziceau ca face el acolo oras cu 54.000 de locuinte, ca pune tramvai si alte cele. ''Sohatu-Mi Corazon'' s-ar fi numit localitatea (''Sohatu- Inima mea''), cumva cu suflet. Jesus Menchero zicea ca investeste pana la 2 miliarde de euro. Era, la nivel verbal, cea mai mare investitie imobiliara din Romania la acea ora. Dar, pana una-alta, cu ochiul liber, la Sohatu s-au vazut in acele zile de mai 2008, la inceput de campanie electorala pentru locale, doar mici si bere. Integral in EVZ.

USL a lansat diversiunea ''Anastase si SPP-istii''. Liviu Dragnea, seful de campanie al USL, a acuzat-o pe Roberta Anastase ca ar fi blocat numararea voturilor in patru sectii din Ploiesti. ''Aberatii'', a ripostat deputata PDL. Scorul strans obtinut de principalii doi candidati la fotoliul de primar al Ploiestiului - Iulian Badescu (USL) l-a invins pe Andrei Volosevici (PDL) - a inflamat spiritele in urbea lui Caragiale. De la Bucuresti, duminica noapte, Liviu Dragnea a acuzat-o pe Roberta Anastase ca a blocat patru sectii de vot din Ploiesti si ca impiedica numararea voturilor. Seful de campanie al USL a sustinut ca ''informatia asta mi-a dat-o chiar premierul, cand a urcat sus", informeaza Adevarul.