Fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak se afla in moarte clinica. Fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak se afla in moarte clinica dupa ce a suferit marti seara un atac cerebral si a fost supus unei noi defibrilari cardiace, a anuntat televiziunea de stat din Egipt. Acesta a fost transportat de la penitenciarul Tora la spitalul militar Maadi. In urma cu o saptamana, fostul presedinte in varsta de 84 de ani a fost resuscitat de doua ori, dupa doua stopuri cardiace. Sanatatea sa s-a degradat brusc atunci cand a fost adus in penitenciar, unde a fost plasat intr-o sectiune dotata cu echipament medical. Familia sa a solicitat transferul la un spital, asa cum s-a intamplat inainte de condamnare. Mubarak sufera de depresie acuta, dificultati cardiace si de respiratie, precum si de hipertensiune arteriala, potrivit surselor medicale, scrie AFP.

PRESA IN DIAGONALAFoto: Colaj foto

Iranul si reprezentantii grupului 5+1 se vor intalni la Istambul pentru noi discutii asupra programului nuclear. Noi discutii asupra ambitiilor nucleare ale Iranului vor avea loc la Istanbul, pe 3 iulie, in prezenta reprezentantiolor grupului 5+1 (SUA, Rusia, China, Franta, Marea Britanie si Germania), a anuntat Serghei Ryabkov, adjunct al ministrului de externe rus. Dupa ultima intalnire de la Moscova, seful diplomatiei europene Catherine Ashton a declarat ca discutiile au fost mult mai constructive decat cele anterioare de la Bagdad. La randul sau, seful delegatiei Iranului, Saeed Jalili, a declarat ca reprezentantii 5+1 trebuie sa recunoasca faptul ca Teheranul are dreptul de a imbogati uraniu in scopuri pasnice si a cerut eliminarea sanctiunilor impuse Iranului, anunta Ria Novosti.

Un cargou rusesc acuzat ca transporta elicoptere de atac catre Siria a fost obligat sa-si intrerupa drumul, dupa retragerea asigurarii. Un cargou rusesc suspectat ca ar transporta elicoptere de atac spre Rusia a fost oprit din drum, dupa ce asigurarea sa a fost anulata la ordinul guvernului britanic. Nava, MV Alaed, proprietate, potrivit Daily Telegraph, a armatorului rus Femco, si care plecase din portul Kaliningrad, si-a oprit motoarele in largul Scotiei, dupa ce a fost anuntata ca i-a fost retrasa asigurarea de catre asiguratorul britanic Standard Club. "Am fost informati ca Alaed transporta munitie destinata Siriei", a precizat asiguratorul, marti, intr-un comunicat. "Am informat proprietarul navei ca asigurarea lor inceteaza cu efect imediat din cauza naturii transportului", a adaugat societatea britanica. Oficiali britanici citati de Daily Telegraph au avertizat Standard Club ca furnizarea unei asigurari pentru Alaed contravine sanctiunilor impuse de catre Uniunea Europeana, care interzic orice furnizare de arme catre Siria, unde represiunea rebeliunii s-a soldat cu peste 14.000 de morti in peste un an de zile, potrivit ONG-urilor. Statele Unite au notificat saptamana trecuta guvernul britanic ca nava ruseasca este asigurata de o societate britanica, informeaza AFP. (R.M.)

Evangelos Venizelos, PASOK: Noul guvern se poate forma in Grecia pana miercuri la pranz. Formarea unui guvern de coalitie in Grecia este posibil sa aiba loc pana "miercuri la pranz, a declarat marti seara liderul PASOK, Evangelos Venizelos, dupa o reuniune intre responsabili ai principalelor partide politice. "Un guvern trebuie format cat mai rapid posibil", a afirmat fostul ministru de finante, intr-o scurta declaratie televizata, mentionand ca, "pe baza situatiei actuale, aceasta se poate realiza pana maine la pranz". Venizelos a mai afirmat ca partidul sau va sprijini noul guvern "din toata inima", insa nu a decis deocamdata ce forma va lua participarea socialistilor. Se asteapta ca PASOK si formatiunea Stanga Democratica sa sprijine o coalitie condusa de partidul conservator Noua Democratie, plasat pe primul loc in alegerile de duminica, scrie Reuters.

Lituania aproba castrarea chimica pentru abuzuri sexuale. Parlamentul Lituaniei a aprobat in prima lectura un proiect de lege care prevede castrarea chimica pentru persoanele condamnate pentru abuzuri sexuale, in urma recentelor scandaluri de pedofilie. Deputatii au aprobat in unanimitate proiectul, care poate fi adoptat definitiv in timpul sesiunii de toamna a Parlamentului, care se va deschide in luna septembrie. "Numarul de infractiuni sexuale nu a scazut, iar societatea trebuie sa aiba un instrument de aparare. Societatea trebuie sa previna potentialele fapte ale acestor criminali", a declarat initiatorul legii, deputatul Valentinas Mazuronis. Mazuronis sustine ca fostele tari comuniste Cehia, Polonia si Estonia au adoptat legi similare, care se aplica de asemenea si in SUA, Canada, Suedia sau Danemarca, anunta AFP.