Elena Udrea este tinta unor acuzatii de plagiat. Jurnalul Nationalscrie ca intr-un articol aparut sub semnatura fostului ministru si a Gratielei Constantin Barna in Buletinul Universitatii Nationale de Aparare "Carol I" sunt preluate integral fragmente dintr-o lucrare editata sub egida Institutului European Roman (IER) in anul 2005.

Jurnalul National sustine ca un articol publicat sub semnatura Elenei Udrea si a Gratielei Constantin Barna in Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare "CAROL I", Nr. 2, anul 2006 si intitulat "Mediul Internaţional de Securitate şi Uniunea Europeană" prezinta "asemanari nerusinate" cu lucrarea “Politica Europeană de Securitate şi Apărare”, care face parte din Seria Micromonografii - Politici Europene şi a fost elaborată în 2005 de Institutul European din România, în cadrul proiectului Phare RO-2002/000-586.03.01.04.02 – “Formare iniţială în afaceri europene pentru funcţionarii publici din administraţia publică centrală” (attach). Proiectul respectiv a fost implementat în anul 2005 de Institutul European din Romania, în colaborare cu EUROMED – Euro Mediterranean Networks din Belgia.

Potrivit Jurnalul National, in cv-ul Elenei Udrea figureaza, la capitolul "Activitate stiintifica", lucrarea Mediul Internaţional şi Uniunea Europeană”, asemanatoare cu articolul publicat in Buletinul Universităţii Naţionale de Apărare "CAROL I".

Jurnalul National precizeaza ca a fost sesizat in acest caz de "un cercetator deloc anonim".

  • Elena Udrea: Eu nu mai ocup o functie publica numita

Elena Udrea a raspuns pe blogul personal acuzatiilor de plagiat lansate de Jurnalul National. Sub titlul "Cine e de vina ca Ponta e un plagiator", fostul ministru scrie ca "Iata ca aflam cine e de vina ca Victor Ponta e un plagiator! Evident, intai, Traian Basescu. Apoi, conform propagandei USL, Elena Udrea. Le reamintesc tuturor faptul ca in acest moment, in urma demisiei, eu nu mai ocup o functie publica numita."

Elena Udrea adauga ca "Eu, spre deosebire de Victor Ponta, am renuntat la a-mi face doctoratul, vazand ca, in lipsa timpului, trebuie sa accept ca profesorii sa imi scrie lucrarile. Tocmai din acest motiv, ca a acceptat sa fie doctor pe munca altora, cred ca Premierul ar trebui sa demisioneze, urmand exemplul liderilor europeni, in cercul carora pretinde sa fie. "