Fostul premier Adrian Nastase, care a incercat sa se sinucida miercuri, dupa ce a fost condamnat la inchisoare cu executare, este astazi un om doborat de justitia pe care a incercat sa o controleze atunci cand se afla la putere, scrie AFP.

Nastase, care va implini vineri 62 de ani, a condus cu o mana de fier tara in perioada 2000 - 2004, atunci cand Romania a incheiat cu succes negocierile de aderare la Uniunea Europeana.

Aceasta perioada a fost marcata de o reluare a cresterii economice, o crestere a investitiilor straine si de aderarea la NATO, dar si de derapaje in ceea ce priveste respectarea libertatii presei si ingerintele puterii pentru controlul justitiei, considera analistii.

Stenograme de la reuniunile Partidului Social Democrat (PSD) publicate in 2004 au aratat un om dornic sa controleze toate parghiile statului si ale societatii civile, fie ca e vorba de presa, de sindicate sau de asociatii ale studentilor.

Aceste stenograme prezinta presupuse discutii intre Adrian Nastase ministrul sau de Justitie, Rodica Stanoiu, despre proiecte de blocare ale dosarelor de coruptie legate de prieteni politici sau de aprobarea urmaririlor pentru adversarii sai.

Dupa opt ani de opozitie, acest barbat elegant, cu figura bucalata si cu statura impozanta, care se descrie drept "un pic prea aristocratic" pentru Romania post-comunista, este considerat in continuare de numerosi romani drept un exponent al coruptiei, endemica in aceasta tara.

Cunoscut pentru gustul sau pentru lux, Nastase a decis in 2006 sa deschida portile apartamentului sau pentru ziaristi, pentru a arata ca nu are nimic de ascuns, in conditiile in care procurorii se interesau de averea sa.

A doua zi, ziarele titrau la unison: "Nastase deschide pestera lui Ali Baba", prezentand o lista de tablouri semnate de maestri, carti vechi si mobile orientale inghesuite in duplexul sau dintr-un cartier rezidential al Bucurestiului. Acestea au fost estimate la acea vreme de un critic de arta ca avand o valoare de "4 - 5 milioane de euro".

In acelasi apartament si-a tras un glont in gat, miercuri seara, dupa ce a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare pentru deturnarea a circa 1,5 milioane de euro, in campania electorala din 2004.

Cateva ore inainte de acest gest, el incredinta cotidianului Jurnalul National un text care trebuia publicat cu ocazia aniversarii sale, in care vorbea despre pasiunea "nu doar pentru tablouri, ci si pentru apicultura" a unui om "normal", care nu se teme sa munceasca la ferma sa din Cornu.

Nastase trebuie sa raspunda la acuzatiile de coruptie in alte doua dosare, unul legat de o mostenire controversata, altul de acuzatia de a fi primit mita in valoare totala de 630.000 de euro.

Fostul premier a negat tot timpul aceste acuzatii, afirmand ca este victima unui "proces politic" orchestrat de rivalul sau, presedintele Traian Basescu.