Povestea salvatorului lui Adrian Nastase. Modestia unui profesionist! Comisarul-sef Nicolae Costea, cel care l-a oprit pe Adrian Nastase de la sinucidere, este un super-politist cu venituri modeste si apartament la bloc. A fost o noapte pe care putini romani o vor uita. Milioane de oameni au ramas blocati in fata televizorul si au urmarit cu sufletului la gura telenovela Zambaccian. Totul a inceput in jurul orei 19.00, in momentul in care Curtea Suprema a dat o sentinta care a socat lumea politica: Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul Calitatii". Camerele de luat vederi s-au mutat in fata resedintei fostului-prim ministru din strada Zambaccian. La ora 21.30, comisarul-sef Nicolae Costea (50 de ani) si colegul sau au ajuns la imobilul familiei Nastase cu mandatul de incarcerare. Ofiterul a fost cel care l-a salvat pe fostul prim-ministru de la sinucidere. Este unul dintre cei mai experimentati ofiteri din Capitala. De alfel, experienta lui a fost factorul principal atunci cand Nicolae Costea ar fi reactionat la impulsul sinucigas al fostului premier, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Vintu, adus cu Politia dupa gratii. Omul de afaceri a fost condamnat definitiv la un an de inchisoare cu executare pentru ca l-a santajat pe Sebastian Ghita, partenerul sau de afaceri. Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat definitiv, ieri, de Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul in care a fost acuzat de santaj asupra patronului Asesoft, Sebastian Ghita. Judecatorii i-au majorat astfel pedeapsa data de Judecatoria Sectorului 1, de sase luni de inchisoare, sentinta mentinuta si de catre Tribunalul Bucuresti. Mandatul de executare a pedepsei a fost pus in aplicare ieri, iar omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a fost condus in arestul Politiei Capitalei de catre politisti. Celalalt inculpat, Ilie Cezar, a fost condamnat la cinci luni de inchisoare cu executare, pentru aceeasi infractiune, decizia instantei fiind definitiva. Si acesta a fost condus de politisti in arestul Politiei, anunta Adevarul.

Liber la amenzi pentru romanii fara asigurare obligatorie a locuintei. Primarii din Romania nu mai au niciun motiv sa amane amenzile aplicate celor care inca nu detin o asigurare impotriva calamitatilor, dupa ce perioada de gratie prilejuita de campania electorala a luat sfarsit. Banatenii si ardelenii sunt mai harnici si din acest punct de vedere. "Oamenii trebuie sa inteleaga ca unde-i lege nu-i tocmeala. Am facut toate eforturile pentru a populariza nevoia de asigurare, mai ales ca agentii societatilor de asigurari ne-au vizitat destul de des. Acum vom trece si la aplicarea amenzilor", anunta ferm primarul unui orasel din judetul Salaj. Ardealul si mai ales Banatul au trecut deja la fapte in ceea ce priveste aplicarea de amenzi celor care nu detin inca o asigurare impotriva dezastrelor. Peste 140.000 de Timisoreni au fost chemati de autoritati pentru a face dovada ca detin o asigurare impotriva dezastrelor. Urmeaza si altii. "Am mers pe avertismente in primele cateva luni de la aparitia legii. Acum probabil ca vom trece direct la amenzi", afirma primarul unui oras din sud-vestul tarii. Campania electorala a fost principalul motiv care i-a determinat pe edili sa uite de amenzi. Acum insa nu mai este cazul, motiv pentru care ar trebui sa ne intrebam: oare merita sa risti sa platesti o amenda de 500 de lei in loc sa cumperi o polita de 90 de lei? Pentru orice om normal, raspunsul ar trebui sa fie nu, informeaza Romania Libera.

Un proces cu veritabila miza politica. In ultimii 8 ani, procesul intentat fostului prim ministru Adrian Nastase a fost legat strans de eforturile Romaniei de a dovedi ca justitia este capabila sa se desprinda din capcanele puterii politice. Fostul premier Adrian Nastase a incercat sa se sinucida in momentul arestarii sale, miercuri noaptea, dupa pronuntarea sentintei. Agentia Mediafax, care citeaza surse anonime, relateaza ca fostul premier a cerut politistilor permisiunea de a lua o carte din biblioteca si, profitand de ragazul obtinut, a incercat sa se impuste cu un pistol. Unul dintre politisti a intervenit, deturnand focul de arma care i-a provocat totusi lui Adrian Nastase o rana la gat. O lunga istorie politico-judiciara a trecut razant pe langa un final de melodrama. Cu cateva ore inainte, Inalta Curtea de Justitie si Casatie pronuntase sentinta definitiva prin care fostul prim ministru Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare. Fostul ministru al Justitiei, eurodeputata, Monica Macovei, a declarat ca sentinta are o puternica valoare simbolica, fiind "un semnal pentru romani ca politicienii nu sunt deasupra legii", scrie Deutsche Welle.

Ministrul Liviu Pop reabiliteaza "fabricile de diplome". Seful de la Educatie se sacrifica pentru cea care care il va succeda. Inainte de a pleca din minister, el a contestat sistemul de clasificare a universitatilor, nefavorabil privatilor. Expirarea interimatului lui Liviu Pop, la ministerul Educatiei, ar putea insemna si sfarsitul perioadei negre prin care trec, de un an incoace, universitatile private. Liviu Pop a atacat in instanta sistemul criteriilor de clasificare a universitatilor introdus, in 2011, de fosta conducere, dupa ce cu putin timp in urma repartizase cifrele de scolarizare chiar pe baza aceluiasi sistem. Surse din Educatie spun ca demersul e menit sa usureze munca Ecaterinei Andronescu, varianta vehiculata pentru functia de la Educatie. "In momentul de fata, la nivelul Ministerului Educatiei nu sunt toate elementele care trebuiau sa fie conform Legii Educatiei Nationale", s-a limitat sa declare ministrul Liviu Pop, anunta EVZ.

Cele cinci judecatoare care au facut istorie. Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare printr-o sentinta pronuntata in unanimitate. Completul de cinci magistrati ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie care a pronuntat sentinta in dosarul "Trofeul Calitatii" a fost format din presedintele instantei supreme, Livia Stanciu, si din judecatoarele Florentina Dragomir, Maricela Cobzariu, Sofica Dumitrascu si Ioana Alina Ilie. Procuror de sedinta, din partea DNA, a fost Elena Matiesescu. Livia Stanciu este presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie din 2010. In perioada 2004-2010, a fost judecator al ICCJ la Sectia Penala, pe care a si condus-o intre 2007-2008. In perioada 1994-2004, a fost judecator la Tribunalul Galati si la Curtea de Apel Galati. Intre anii 1980 - 1994, Livia Stanciu a activat ca procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Galati. Livia Stanciu a facut parte din completul care a decis condamnarea primarului PDL de Ramnicu Valcea, Mircia Gutau, informeaza Adevarul.

Nostalgia Cadrilaterului. Periodic, tema celor doua judete din Dobrogea de Sud revine in istoriografia romaneasca, la fel cum unii istorici bulgari scriu ca Dobrogea de Nord ar trebui sa apartina Bulgariei. Destinul uneia dintre cele mai exotice parti ale Romaniei Mari, Cadrilaterul sau Dobrogea de Sud, continua, periodic, sa revina in atentia istoricilor si a opiniei publice. La fel, multi istorici bulgari continua sa pretinda ca Dobrogea de Nord, adica judetele Constanta si Tulcea, ar apartine, potrivit dreptului istoric, Bulgariei. Pentru concizie, in cuprinsul acestui articol, Dobrogea de Nord va fi desemnata cu termenul "Dobrogea", iar Dobrogea de Sud cu denumirea de "Cadrilater". Cele doua entitati au o istorie comuna indelungata, in care ele au fost mai mult timp in stapanirea altor state decat Romania si Bulgaria. Problemele legate de stapanirea Dobrogei si a Cadrilaterului au inceput in secolul XIX, dupa ce Romania si Bulgaria si-au dobandit independenta fata de Imperiul Otoman, scrie Romania Libera.