Reuters si France Presse comenteaza evolutiile politice de la Bucuresti: Romania, situatie ingrijoratoare dupa o ofensiva a majoritatii aflate la putere. Agentiile de stiri Reuters si France-Presse prezinta noile evolutii politice din Romania, notand ca ofensiva majoritatii parlamentare este "ingrijoratoare", riscand sa conduca la un blocaj institutional si la blocarea reformelor economice solicitate de FMI, relateaza Mediafax. "Romania, situatie ingrijoratoare dupa o ofensiva a majoritatii aflate la putere", titreaza Agentia France-Presse, prezentand noile evolutii politice de la Bucuresti. "Noua coalitie de centru-stanga aflata la putere in Romania a lansat marti o ofensiva in razboiul impotriva presedintelui de centru-dreapta, destituindu-l, printr-un vot-surpriza si contestat, pe presedintele Senatului, in ceea ce opozitia a catalogat drept o lovitura de stat", scrie Isabelle Wesselingh, in materialul publicat de France-Presse. Evenimentele politice de la Bucuresti sunt comentate si de Reuters, care noteaza ca, "potrivit analistilor politici, actiunile USL ameninta statul de drept si separatia puterilor in stat". "Disputele politice au paralizat, efectiv, procesul decizional, conducand la intarzierea reformelor importante convenite in cadrul acordului de asistenta financiara incheiat cu FMI", comenteaza Reuters.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

The Economist despre Victor Ponta: My name is Paste. Copy Paste. Un indiciu ca Ponta se indreapta spre cimitirul politic. "Potrivit apropiatilor partidului, prim-ministrul Victor Ponta este intr-o companie selecta. Ministrul de Interne Ioan Rus a declarat vineri ca «de la Platon si Aristotel, toti cei care au scris teze de doctorat pe filosofie, pe politica, pe stiinte sociale, toti au plagiat»". Fragmentul face parte dintr-un articol publicat pe un blog al The Economist, care trateaza evenimentele legate de acuzatiile de plagiat aduse premierului Victor Ponta. "Dincolo de amuzamentul pe care declaratia domnului Rus il poate produce, aceasta este si un indiciu ca - in ciuda incercarilor energice (neindemanatice, spun rivalii) de a stinge scandalul de plagiat - premierul de 39 de ani s-ar putea indrepta spre acelasi cimitir politic in care se afla si cadavrele ministrului german al Apararii Theodor zu Guttenberg si al presedintelui Ungariei vecine, Pal Schmitt", se mai arata pe blogul afiliat reputatului saptamanal britanic The Economist. Articolul aminteste de promisiunea lansata de Victor Ponta in cadrul interviului acordat in El Pais, unde a spus ca va demisiona daca se dovedeste ca a plagiat in teza sa de doctorat. Premierul roman a facut declaratia inainte ca acea comisie de etica responsabila in acest caz sa isi anunte decizia si inainte ca presedintele comisiei sa spuna ca a fost un plagiat "de tip copy-paste", cu 85 de pagini din 307 copiate din alte lucrari, se arata in articolul publicat de blogul afiliat The Economist.

Deutsche Welle compara situatia de la Bucuresti cu dictatura din Belarus si cu Germania Nazista.

“În Germania naziştii au desfiinţat democraţia Republicii de la Weimar prin aşa-numita lege a împuternicirii. Era o lege prin care Parlamentul împuternicea guvernul cancelarului Hitler, conferindu-i, sub bici nazist, prerogative discreţionare şi plenipotenţiare. [...] În România, după ani de sistematică spălare cerebrală şi tocare televizată a forţei mentale de rezistenţă a cetăţeanului s-a trecut la mijloace mai contondente”, citeaza Deutsche Welle intr-un articol intitulat “Noaptea democraţiei, ceaţa raţiunii”. Articolul critica dur suspendarea liderilor camerelor parlamentare si incercarile de imixtiune in activitatea unor institutii precum Curtea Constitutionala: “Simplu, direct şi eficient întru uciderea democraţiei şi a statului de drept e drumul cuceririi omnipotenţei prin luarea cu asalt a uneia sau două dintre cele patru puteri şi trecerea ulterioară la nivelarea instituţională astfel încât să dispară în întuneric şi în ceaţă separaţia dintre ele. Astfel încât să rămână, la urma urmelor, doar una. Citeste continuare articolului pe Deutsche Welle.

El Pais a publicat inregistrarea audio a interviului in care Victor Ponta spune: Demisionez daca comisia abilitata de lege da decizie de plagiat. Cotidianul spaniol El Pais a publicat inregistrarea audio a interviului cu premierul Victor Ponta, in care acesta spune ca isi da demisia in cazul in care "Comisia de Etica abilitata de lege" confirma acuzele ca a plagiat teza de doctorat. Intrebat de jurnalist daca va demisiona in cazul unui verdict de plagiat, Ponta a raspuns: "Sigur. Daca comisia abilitata de lege da o asemenea decizie, da". Amintim ca ministrul de Externe Andrei Marga a declarat ca Victor Ponta nu a spus in interviul pentru ziarul spaniol El Pais ca isi va da demisia daca se va dovedi ca si-a plagiat teza de doctorat.