Un deputat al OSCE s-a intalnit cu Iulia Timosenko. Un deputat olandez al Adunarii parlamentare a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Coskun Coruz, s-a intalnit miercuri cu opozanta ucraineana Iulia Timosenko intr-un spital din Harkov, a anuntat OSCE intr-un comunicat citat de AFP. "Apreciez faptul ca autoritatile ucrainene mi-au acordat posibilitatea de a o intalni pe Timosenko si sper ca aceasta vizita marcheaza inceputul unui angajament permanent al Ucrainei in favoarea valorilor OSCE si a unui dialog cu OSCE", a explicat Coskun Coruz. Intalnirea cu Iulia Timosenko a durat aproape doua ore si acestia au putut discuta despre importanta unui sistem judiciar independent si de o reforma penitenciara in Ucraina, a precizat OSCE care are sediul la Viena. "Am sentimente pozitive cu privire la o reforma a procedurii penale, insa am mari motive de ingrijorare cu privire la cazul Timosenko. Trebuie sa existe transparenta in intreg dosarul", a regretat deputatul olandez care s-a intalnit de asemenea cu agenti penitenciari, magistrati ai Parchetului si directorul spitalului din Harkov. Presedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, s-a intalnit anterior, la 11 mai, cu lidera opozitiei ucrainene pe patul ei de spital. Adunarea parlamentara a OSCE se va reuni joi in Monaco si va dezbate o rezolutie in vederea ameliorarii statului de drept in Ucraina. Curtea europeana a Drepturilor Omului a apreciat la 3 iulie ca arestarea fostului ministru de Interne al Iuliei Timosenko, Iuri Lutenko, a fost "arbitrara" si a condamnat Ucraina la o amenda de 15.000 de euro.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Accidentul nuclear de la Fukushima a fost un "dezastru creat de om". Accidentul nuclear de la Fukushima a fost un "dezastru creat de om" si nu doar provocat de cutremu si tsunami care au avut loc pe 11 martie 2011, in nord-estul Japoniei, a concluzionat joi o comisie de ancheta mandatata de Parlamentul nipon, potrivit AFP. "Este clar ca acest accident este un dezastru creat de om. Guvernele trecute si cel aflat acum la conducere, autoritatile si compania Tokyo Electric Power au esuat in datoria lor de a proteja vietile oamenilor si societatea", se arata in raportul oficial. Amintim ca pe 11 martie 2011, centrala de la Fukushima a fost avariata de un tsunami devastator, provocat de cutremurul de 9 grade care a lovit Japonia. Acciddentul a declansat cea mai importanta criza nucleara civila de dupa cea inregistrata la Cernobil (Ucraina) in 1986. In urma accidentului nuclear, circa 100.000 de persoane care locuiau in imprejurimile centralei au fost nevoiti sa isi abandoneze locuintele din cauza riscurilor de sanatate antrenate de emisiile de particule radioactive in aerul, solul si apa din regiune.

WikiLeaks va publica peste doua milioane de e-mail-uri, catalogate drept ''jenante'' pentru Siria.

WikiLeaks a anuntat joi ca va publica peste doua milioane de e-mail-uri apartinand unor lideri politici si oficiali sirieni, informeaza AFP. Totodata, dezvaluirile vizeaza companiile occidentale care au colaborat cu Damascul de la inceputul violentelor. E-mail-urile dateaza din perioada august 2006 - martie 2012, a precizat un purtator de cuvant al WikiLeaks, Sarah Harrison, in timpul unei conferinte de presa sustinuta la Londra. Aceste mesaje electronice ''dezvaluie cum societatile occidentale spun un lucru si fac altul'', scrie WikiLeaks, site specializat in divulgarea documentelor confidentiale. Cele mai recente documente dezvaluite de WikiLeaks ''sunt jenante pentru Siria, dar si pentru opozantii din exteriorul Siriei'', a estimat fondatorul site-lui, Julian Assange. Pentru obtinerea documentelor confidentiale, WikiLeaks a colaborat, ca de obicei, cu mai multe canale mass-media din Franta, Spania, Italia, Liban sau Germania. Continutul dosarelor referitoare la Siria reprezinta ''o importanta baza de date'', a afirmat Sarah Harrison, care a refuzat sa spuna cum a obtinut WikiLeaks aceste documente. Julian Assange, in varsta de 41 de ani, este pasibil de extradare in Suedia, unde este acuzat de viol si agresiune sexuala. El se refugiaza la Ambasada Ecuadorului in incercarea de a scapa de aceasta extradare, unde asteapta un raspuns din partea presedintelui ecuadoriam la cererea sa de azil politic. Australianul se teme ca ulterior va fi extradat in Statele Unite pentru a fi judecat pentru spionaj, dupa ce a divulgat pe site-ul sau peste 250.000 de telegrame diplomatice americane, rapoarte confidentiale ale armatei americane in Irak si Afganistan.

Serghei Lavrov considera o "gluma" ideea ca Rusia sa-i ofere azil politic lui Bashar al-Assad. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a confirmat joi ca Moscova a fost solicitata pentru a oferi azil politic presedintelui sirian Bashar al-Assad, dar a considerat ca este vorba despre o gluma, scrie AFP. In urma discutiilor cu omologul sau german Guido Westerwelle la Moscova, Lavrov a dezvaluit ca Germania a sugerat in iunie Rusiei sa acorde azil politic lui Bashar al-Assad. "In ceea ce ne priveste, am crezut ca a fost o gluma", a declarat oficialul rus. Cotidianul rus Kommersant a scris, miercuri, ca occidentalii depun eforturi pentru a convinge Rusia sa ii acorde azil politic presedintelui sirian Bashar al-Assad, dupa ce un acord international a fost incheiat sambata la Geneva in privinta principiilor unei tranzitii politice in Siria. "Tarile occidentale, si in special Statele Unite, desfasoara eforturi active pentru a convinge Moscova sa il ia pe liderul sirian si sa ii acorde azil politic", afirma cotidianul, citand o sursa diplomatica rusa. Dar "noi nu am avut si nu avem intentia de a-l lua pe Assad" in Rusia, a afirmat sursa citata. La randul sau, o sursa diplomatica occidentala nici nu a confirmat, nici nu a infirmat informatiile cu privire la aceasta "propunere insistenta" facuta Moscovei. Sambata, la Geneva, cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU (Statele Unite, China, Rusia, Franta, Marea Britanie), Turcia si tarile reprezentand Liga Araba au convenit asupra principiilor unei tranzitii in Siria, unde o revolta impotriva regimului presedintelui Bashar al-Assad a devenit un conflict armat. Chiar daca numele presedintelui sirian nu figureaza in acest acord, documentul stipuleaza ca sirienii sunt cei care trebuie sa isi hotarasca viitorul, si "nu exista nicio sansa sa ii permita acestuia sa continue" sa ramana la putere, potrivit purtatoarei de cuvant a diplomatiei americane, Victoria Nuland, citata de cotidian. Astfel, Statele Unite interpreteaza adoptarea acestui text drept un "acord indirect al Moscovei pentru plecarea lui Assad" de la putere, afirma Kommersant. Presedintele sirian, care pana in prezent s-a opus ferm plecarii sale de la putere, a "sugerat pentru prima data clar ca este dispus sa renunte la functie (...), daca acest lucru va conduce la rezolvarea conflictului", potrivit unui interviu publicat marti de cotidianul turc Cumhuriyet, aminteste cotidianul. "Astfel, plecarea lui Bashar al-Assad intr-o alta tara, inclusiv Rusia, nu pare foarte improbabila", adauga acesta.