Ce-a ajuns Romania: nasul Mafiei din Justitie il concediaza pe Basescu. Catalin Voicu, individul care demola statul de drept cu dosarele sale trafi cate la cel mai inalt nivel din Justitie - pe sute de mii de euro - face acum dreptate in Parlament. "Asculta-ma un pic! Daca eu m-am dus la Interne, omule, ai toata Procuratura Romaniei, ai toata Justitia in mana, ai toata Curtea", este una din replicile celebre ale lui Catalin Voicu. Scandalul de coruptie in care era implicat senatorul PSD a izbucnit in 2009. Interceptarile telefonice realizate de SRI au devaluit reteaua lui Catalin Voicu: magistrati, politisti, politicieni si oameni de afaceri. "Daca ma duc acolo, in trei ani de zile pot face toata reteaua din Romania! Acu', daca pierdem alegerile, reteaua e in functiune (...). Pana acum n-am ministeru' asta, intelegi? Ai retea, rezisti ca sa facem gherila urbana", ii explica Voicu colegului sau - parlamentarul PSD Alexandru Mazare, relateaza EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Elevii de 10 vor sa plece. Multi liceeni care au trecut Bac-ul cu note maxime planuiesc sa studieze in strainatate. Anul acesta, 67 de elevi au obtinut nota 10 la examenul de Bacalaureat, fata de 65 la sesiunea de anul trecut. Dintre elevii de top, cu medii peste 9, multi aleg sa mearga la facultate in alte tari. In judetul Sibiu au fost doar doua medii de 10 curat la Bac. Ioana Munteanu a fost aproape - a obtinut media 9,53 la examen: 9,80 la biologie si la romana si 9 la matematica. Tanara si-a depus dosarul la Facultatea de Inginerie Civila din Vlissingen, in Olanda, inca din luna decembrie. Continuarea in Adevarul.

Presa, vinovata pentru dezastrul extern a lui Ponta. USL a gasit un tap ispasitor pentru amenintarile venite de la Bruxelles: un jurnalist crescut la scoala BBC. Senatorul PSD Dan Sova si europarlamentarul Norica Nicolai au declansat un atac fara precedent impotriva corespondentei radioului public la Bruxelles, Carmen Valica. Cei doi au sustinut ca suspiciunile Comisiei Europene in legatura cu comportamentul nedemocratic al guvernului Ponta ar fi fost declansate de o discutie dintre Valica si Mina Andreevna, purtatoarea de cuvant a comisarului european Viviane Reding. Integral in EVZ.

O prezenta masiva la urne ar salva imaginea Romaniei. Referendumul din 29 iulie pentru demiterea presedintelui pretinde, mai mult ca altadata, o prezenta mare la urne, de natura sa ofere deciziilor populare o legitimitate de necontestat. Sondajul IMAS, realizat pentru EUROPA FM, prezinta date categorice: 64,3% dintre romanii care se vor prezenta la referendum vor vota pentru demiterea presedintelui, Traian Basescu, 27,4% vor vota impotriva demiterii, iar 8,3% nu stiu sau nu raspund. Dar informatia cea mai importanta se refera la prezenta la urne. Chiar admitand ca, din diferite motive, sondajul nu este foarte exact si tot avem in fata ochilor o imagine convingatoare: la referendum vor participa 79,8%, arata Deutsche Welle.

Cum traiesc barbatii travaliul in sala de nastere. Mii de tati au participat la nasterea copiilor lor. Este un fenomen care tot creste in Romania, spun medicii. Alegerile barbatilor de a intra in sala de nasteri arata nivelul crescut de informare. Sunt 20 de ani de cand primul barbat intra intr-o sala de nasteri dintr-un spital romanesc, sa stea langa sotia lui. Se intampla la Spitalul Universitar din Capitala, pe tura medicului Eugen Tanase. Dupa atata amar de vreme, ginecologul spune ca a fost un curaj nebun sa lase un barbat intr-o sala de operatie. "Nu e ca in filme!", exclama Tanase, doar ca sa-ti iei gandul de la secventele cand mama plange dupa un travaliu obositor, iar el o ia dragastos de mana, o pupa pe frunte, in timp ce copilul plange in bratele unei asistente, care apuca, in cateva secunde, sa-l spele, sa-l infase, ba chiar sa-l aduca la sanul mamicii. Continuarea in EVZ.

De ce s-a facut Sova de ras la Bruxelles. Oficiali de la Bruxelles catalogheaza drept absurde si ingrijoratoare incercarile unor politicieni romani de a invinovati unii jurnalisti pentru pozitiile luate de Comisia Europeana. Comisia Europeana isi fundamenteaza declaratiile pe fapte si pe lege, nu pe informatii furnizate de jurnalistii romani acreditati la Bruxelles, a transmis duminica, in exclusivitate pentru Romania libera, Mina Andreeva, purtatorul de cuvant al Comisarului European pe Justitie, Viviane Reding. Declaratia vine dupa scandalul iscat la Bucuresti la sfarsitul saptamanii trecute, cand senatorul PSD Dan Sova a spus, intr-o emisiune TV, ca ingrijorarea exprimata de Viviane Reding cu privire la posibile incalcari ale legii de catre guvernarea USL ar fi fost determinata de informatii false furnizate de jurnalistul Radio Romania Actualitati Carmen Valica, informeaza Romania Libera.

Raportul pe Justitie al UE, in pericol. Romania poate rata, din cauza ultimelor evolutii politice, doua conditii-cheie ale raportului pe Justitie pe care expertii Comisiei Europene il pregatesc la Bruxelles: caracterul ireversibil al reformelor in justitie si vointa politica pentru independenta justitiei. Bucurestiul si Sofia au sperat ca anul acesta vor avea parte de ultimul raport pe Justitie, care a fost conditia aderarii celor doua tari la UE, in 2007. Raportul, care va fi publicat in urmatoarele zile, va inventaria toate restantele si evolutiile pe care Romania le inregistreaza la capitolul justitie, scrie Adevarul.