Reactii in presa internationala dupa ce Curtea Constitutionala a validat suspendarea presedintelui Traian Basescu
''Curtea Constitutionala a validat suspendarea presedintelui'', scrie Agentia France Presse. Curtea Constitutionala din Romania a validat luni votul Parlamentului cu privire la suspendarea sefului statului, Traian Basescu, in timp ce liderul coalitiei de centru-stanga, Crin Antonescu, a fost desemnat presedinte interimar, deschizand astfel calea spre referendum, care va avea loc pe 29 iulie. ''Curtea constata ca procedura de suspendare din functie a presedintelui Romaniei, Traian Basescu, a fost respectata (...) si functia de presedinte interimar va fi asigurata de Crin Antonescu'', a indicat Curtea in declaratia sa, publicata dupa opt ore de dezbateri. Curtea Constitutionala insasi a lansat un semnal de alarma,plangandu-se de atacuri fara precedent asupra guvernului, arata AFP.
''Curtea Constitutionala din Romania aproba suspendarea presedintelui Basescu'', noteaza BBC News. Curtea Constitutionala din Romania a confirmat prin vot suspendarea presedintelui Traian Basescu, fapt ce conduce catre organizarea unui referendum. Cu toate acestea, Curtea mai trebuie sa decida daca Guvernul Romaniei a actionat legal atunci cand a schimbat legea referendumului, schimbare prin care presedintele poate fi mai usor de suspendat. In timp ce presedintele roman insista ca nu a comis ''nicio incalcare grava a Constitutiei'', prim-ministrul roman Victor Ponta spera ca romanii sa voteze pentru suspendarea sefului de stat si anunta o noua epoca pentru cetetenii tarii.
''Curtea Constitutionala a Romaniei ar putea decide soarta presedintelui'', titreaza Reuters. Soarta presedintelui Romaniei atarna in balanta pana la decizia Curtii Constitutionale, care va decide daca liderii coalitiei aflate la guvernare pot schimba legea referendumului. In functie de rezultatul referendumului, Traian Basescu va fi sau nu demis. Disputa dintre premierul Victor Ponta si presedintele Basescu a starnit ingrijorarea internationala in ceea ce priveste respectarea legilor si a Constitutiei in a doua cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, stat care a intrat din nou in recesiune.
''Curtea Constitutionala valideaza suspendarea presedintelui'', anunta cotidianul francez Le Monde. Traian Basescu, ales presedinte in 2004, a fost deja suspendat de Parlament in 2007, insa a supravietuit referendumului de destituire. Cota de incredere si de popularitate a presedintelui roman a scazut ulterior, in special din cauza aplicarii masurilor de austeritate din 2010, acord incheiat cu Uniunea Europana si FMI, sau a reformei controversate din sistemul de sanatate.

Mitul că lockdownul ajută cuplurile să procreeze se spulberă de la lună la lună. Și nu doar în România, ci în aproape întreaga Europă
INTERVIU Daniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv
The Truman Show? Un bărbat s-a încuiat într-o încăpere timp de 100 de zile și a transmis totul live / „Prețul corect” pentru care ar petrece 5 ani în izolare
Datele a peste un milion de utilizatori Clubhouse, rețeaua socială a miliardarilor, au fost publicate pe un forum de hacking
sau in directia cealalta era democratic?
Erau ingeri sci acum au cazut? sunt demoni?
CC este o entitate POLITICA!
acest lucru il stiam, tocmai de aceea se considera o lovitura de stat, usl si-a legalizat (musamalizat) toate ilegalitatile... trebuie o anumita ordine in deciziile cc pentru a demonta aceste ilegalitati si sa speram ca ponta nu va ingradi cu nimic democratia si va respecta deciziile cc, adica chiar le va publica, pentru a vedea daca sunt sau nu constitutionale hotararile parlamentului si ale guvernului...
in rest, cadem in plasa usl-ului daca le permitem sa spuna ca demisiile sefilor celor doua camere au fost constitutionale cand de fapt curtea nu a putut dezbate acest lucru tocmai datorita loviturii de stat -i-a fost luat acest drept...
a te ascunde acum in spatele unor proceduri care au fost constitutionale (cereea de suspendare) si a nu mai judeca modul cum s-a ajuns la acest proces, adica prin incalcarea constitutiei, ba mai mult, a declara ca uite totul este constitutional, este o eroare grava...
eu cred ca romanii cel putin , stiau ca procedura de suspendare este constitutionala, am mai trecut prin asta, nimeni nu a contestat acest lucru, toata lumea contesta modul cum s-a facut acest lucru- prin schimbarea neconstitutionala a presedintelui senatului ceea ce a permis toata procedura de suspendare, ori curtea s-a pronuntat ca procesul de suspendare este constitutional, chiar daca nu a incalcat grav constitutia, parlamentul are ultimul cuvant, dar nu zice nimic de modul cum s-a ajuns in aceasta situatie, pentru ca nu se poate pronunta...
Razboiul, ura, polarizarea, atacul la persoana... toate vin de la Antenele USL. Dar responsabil este Basescu. La referendum avem un razboi intre "Basescu si poporul roman" asa a spus Copy-Paste-ul.
Deci mergem inainte, nu stiu ce va vota poporul, dar am dubii mari pentru organizare si numarare made by Voiculescu&Co.
Am totusi o retinere in cea ce priveste expunerea ta de mai sus: "reformarea" CCR-ului (daca e cazul sau a altor institutii) nu trebuie sa aibe loc pe fondul unor probleme politice intrucat "rezolvarea" va fi exclusiv politica. Ele (reformele) trebuie sa garanteze buna functionare a acestor institutii, orientarea lor spre o directie pe care ne-o dorim cu totii, aceea a unui stat si a unei societati normale in care valorile si non-valorile vor fi asezate corect. Si asta fara riscul de a fi "deturnate" de catre diversi jucatori politici, in functie de interesul personal sau de partid. Numai bine!
acum ca nu mai e cum vrea basescu sunt brusc politici .... :D
realitatea e ca , DA sunt politici .
au fost , sunt si vor fi ! asta e problema in romania , toate institutiile care ar trebuii sa fie independente sunt de fapt politice si cumparate .
daca e cu noi au facut ce trebuie... daca e impotriva noastra a fost vot politic, au fost platiti, amenintati etc etc etc...
jenant oameni buni,.... jenant
- daca USL publica doar primele doua si nu si neconstitutionalitatea limitarii atributiilor CCR, si-a dat foc la valiza in ochii UE si-a curtii de la Viena.
- daca USL le publica pe toate trei, atunci in baza celei de-a treia va avea dreptul sa revizuiasca primele doua (demiterea presedintilor celor doua camere.
Sa speram c-asa-i.
P.S personal, nu-s de-acord cu afirmatia ca cel care a facut diferenta de 5-4 e judecatorul de la UDMR; e oricare dintre cei cinci.
daca se publicain mon o numai deciziile favorabile usl nu incalca constitutia?
faptul ca nu se publica o decizie a cc care ii da dreptul sa se pronunte asupra loviturii de stat nu este o incalcare a drepturilor cetatenilor care doresc sa afle daca hotararile emise de parlament si guvern au fost constitutionale? cum poate ponta sa mearga la bruxelles pentru explicatii cand el nu este in stare sa ne convinga in tara ca totul a fost legal? cum raspunde la intrebarea de ce nu s-au publicat toate deciziile de ieri ale curtii? de ce s-a publicat numai cea referitoare la crin?ce credibilitate are acest om?
dca totul este corect si constitutional, atunci de ce nu se publica aceste decizii? de cine si de ce ii este frica? nu cumva tocmai pentru faptul ca stie ca nu sunt constiotutionale aceste hotarari ale parlamentului?nu cumva confirma ca aceste evenimente au fost o lovitura de stat bine pusa la punct. ce dovada mai vreti ca o fost o lovitura de stat?
ce dovada mai vreti ca ponta a plagiat cand el declara in fata presei ca a plagiat doar 30 pagini din 400 si nu este o problema..
presa ce faceti, de ce nu dati mereu acel interviu in care recunoaste cu seninatate ca a plagiat?
de ce trebuie sa mai asteptam o decizie a unei comisii numita de el sa se pronunte asupra plagiatului cand avem un verdict dat de o comisie competenta si, mai grav, avem recunoasterea personala?
asa si acum, ce dovada mai avem nevoie ca totul a fost o lovitura conceputa de securistii lui voiculescu daca el nu publica in monitorul oficial decizia curtii?
"Am fost dezinformata .Imi cer scuze poporului roman pentru imaginea proasta a Romaniei pe care, involuntar , am provocat-o"
.......Glumeam.....
Mai mult,sa aratam ca prin respingerea suspendarii presedintelui nu se instaleaza un dictator la Cotroceni ci se permite sistemului judiciar sa lucreze la curatarea societatii românesti de coruptii ascunsi în administratie si parlament ...
De observat că termenul ”inadmisibil” are sensul lui ”inadmissible”, adică ”nu se poate admite spre judecare”, și nu sensul din literatură. (Cum auzim uneori și ”inadmissible evidence” prin filme)
CCR a catalogat ca inadmisibile, neadmisibile spre judecare, plângerile Blaga-Anastase, și sesizarea făcută de Președinte, pentru că obiectele sesizărilor erau hotărâri ale parlamentului
Momentan, CCR nu se poate pronunța pe hotărârile parlamentului, pentru că OUG care i-a luat această atribuție CCR este încă în vigoare. Până la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR de azi (09.07.2012), cum că modul în care i-au fost amputate atribuțiile a fost neconstituțional.
Abia când această decizie va fi publicată în MOf, OUG își va înceta efectul și CCR se va putea pronunța din nou, prin verdict de ”constituțională”/”neconstituțională” asupra hotărârilor parlamentului.
Deocamdată, CCR a concluzionat că nu poate judeca, în situația de față, cu atribuția anihilată
Cu privire la concluzia de care sunt USL cei mai fericiți, cea care spune că s-au respectat pașii pentru suspendarea Președintelui, ea este corectă.
Pașii au fost îndepliniți, conform regulilor ACTUALE, cu OUG în vigoare, care a eliminat pasul în care CCR mai trebuia să pună verdictul final pe hotărârea parlamentului, după votul celor 256
Problema noastră este că pașii nu s-au desfășurat într-o ședință condusă de președinții de cameră care trebuie, dar CCR nu se poate pronunța încă pe acest fapt (vezi sesizarea Blaga-Anastase) pentru că, nu-i așa, așteaptă să fie repusă în drepturi prin publicarea în MOf a deciziei de azi că a fost amputată neconstituțional
Eu sper ca atat Presedintele cat si Blaga cu Anastase sa revina cu cererile la CCR dupa ce acesteia ii vor fi date drepturile inapoi.
O nouă sesizare asupra modului cum s-a realizat înlocuirea președinților de camere și suspendarea Președintelui va putea fi judecată și va putea primi un verdict de ”constituționalitate” / ”neconstituționalitate”.
Ei, MOMENTUL când va catadicsi GUVERNUL să publice decizia CCR în MOf, e un mare mister.
Eu cred că se va întâmpla DUPĂ referendum, mai bine zis la Sfântu` Așteaptă.
Pentru că, cum se publică, cum CCR poate judeca iar, cum poate să apară Blaga-Anastase, Președintele, să depună sesizările din nou și să primeacă un verdict de data asta. Favorabil.
Deci suntem TOT la mâna mărețului Guvern.
Care va face cu țara exact ce va vrea.
Am înțeles că, până ieri cel puțin, decizia CCR cu privire la legitimitatea Președintelui de a reprezenta România la Consiliul European, încă nu se publicase.
Între timp, între noi a intrat zâzania, neîncrederea în CCR (sper să fie nemotivată), iar Ponta ne bate obrazul că nu suntem imparțiali, cum a ținut să puncteze repede la conferința de presă, întrebând ICR dacă acum (că e Crin președinte) mai vrea să dea fuga înapoi la Președinție sau preferă să rămână la Senat.
Dar au mare grijă păstorii useliști ai nației să își calculeze toți pașii ca să relativizeze TOT. Inclusiv sensul de rotație al planetei. Și să ne scoată tot pe noi vinovați. De subiectivism, de îngustime mentală. De orice.
Să fim sănătoși.
Eu mă duc să votez la referendum.
Se pare ca in Romania nu democratia conteaza !!!
Cat priveste MUNCA si Meritul sunt muzici de viitor.
Postacii portocalii care se zvircolesc de suparare ca si pierd postul au pierdut inca un argument in lupta lor de sprijinire al marinarului.
Daca curtea a admis ca legala suspendarea legala schimbarea buldogului, legala schimbarea lu anastase 0 clase atunci inseamna ca sa este si curtea constitutionala este aici sa apere democratia.
Pe 29 iulie trebuie sa se puna punct celei mai negre pagini din istoria postdecembrista a acestei tari
si fie vorba intre noi oricat de injurat as fi modul actual al referendumului este aberant...
cum adica 50%+1 din oamenii cu drept de vot... pai atata timp cat votu nu e obligatoriu e imposibil in romania sa aduci atatia oameni la vot.
e ca si cand ai spune ca presedintele nu poate fi votat decat de 50%+1 din populatia tarii... ceea ce nu a fost cazu