The Economist: "Ponta lupta murdar chiar si pentru standardele romanesti". Revista "The Economist" a criticat din nou in termeni duri situatia politica din Romania si masurile luate de premierul Victor Ponta. "Faptul ca Romania a intrat in Uniunea Europeana a insemnat ca a indeplinit si ca si-a asumat sa se incadreze in standardele stricte ale bunei guvernari si respectul pentru lege ale UE. Aceasta este teoria, insa practica e mai problematica, dupa cum s-a putut vedea din disputa dintre premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu. Amandoi au defectele lor, insa domnul Ponta lupta murdar chiar si dupa standardele romanesti", scriu jurnalistii de la The Economist. "Victor Ponta a preluat controlul asupra unor institutii independente si a schimbat regulile referendumului din 29 iulie, pentru a-i decide soarta lui Traian Basescu, desi Curtea Constitutionala i-a aruncat acestuia un colac de salvare insistand pe o prezenta la urne a majoritatii romanilor cu drept de vot". Integral in EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cuplul Ceausescu la Londra: "Erau stangaci, stingheriti, nu se potriveau". Sergiu Celac, translatorul prezidential oficial pentru limba engleza si pentru limba rusa in perioada comunista, vorbeste despre cum era vazuta diplomatia romaneasca de marii lideri ai lumii. Sergiu Celac a cunoscut diplomatia romaneasca moderna cand aceasta abia schimba alfabetul chirilic cu cel romanesc. A ocupat, de la atasat pana la ministru si ambasador, toate functiile existente din diplomatie, dar, poate mai important decat asta, a fost acolo atunci cand Romania se rasfata in bratele Occidentului, avand, totusi, privirea tintuita spre Estul rosu. I-a privit in ochi pe Nikita Hrusciov, pe Richard Nixon, pe Jimmy Carter, pe Leonid Brejnev si pe regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii si le-a vorbit pe limba lor, caci cunoaste si limba engleza, si pe cea rusa. Sergiu Celac fost, incepand din 1961 si pana tarziu, in 1978, interpret la varful cel mai inalt al nomenclaturii comuniste, anunta Adevarul.

Cum a fost tarata Romania in razboi. Romania a fost fortata sa se alature Germaniei de ostilitatea aratata de URSS si de Ungaria. Marturii ce ne permit o retrospectiva legata de ceea ce s-a intamplat cu peste sase decenii in urma ni le-au oferit amintirile generalului G. Magherescu, fostul sef de cabinet al maresalului Antonescu, "omul-cheie" care-i intocmea in fiecare zi dosarul cu toate informatiile si hartile ce reflectau mersul razboiului. Amintirile lui sunt redate intr-o convorbire "fluviu" de peste 500 de pagini, avuta, dupa razboi, la Palma de Mallorca, cu Iosif Constantin Dragan. Citite azi, ele ne fac sa intelegem mai bine istoria celui de-al doilea razboi mondial si implicarea Romaniei in desfasurarea lui. Ne vom limita azi la a rezuma situatiile comentate de Magherescu, privind conjunctura internationala nefasta care a implicat Romania in valtoarea unui razboi nimicitor pentru o mare parte din omenire, informeaza Romania Libera.

Tactica boicotului la referendum. Cvorumul de validare a referendumului ar fi fost o solutie perfect adecvata in cazul votului obligatoriu. Presedintele suspendat, desi a primit un avantaj in cursa electorala, are totusi o anumita dificultate. Calea cea mai sigura sa ramana in functie dupa 29 iulie este sa-si indemne sustinatorii sa nu mearga la referendum. Sondajele de opinie arata ca Traian Basescu nu ar avea mari sanse sa castige intr-o infruntare deschisa si ca cea mai avantajoasa tactica ar fi boicotul. Nu ar fi insa o noutate. In ultimii doi ani, PDL, care nu se mai putea increde in loialitatea militantilor sai, a recurs sistematic la tactica boicotului la votul motiunilor de cenzura. Istoria vietii parlamentare din Romania consemneaza aceste repetate paradoxuri: guvernul a ramas in functiune, cu toate ca au fost exprimate foarte multe voturi impotriva sa si niciun vot favorabil. Atata doar ca numarul de voturi impotriva nu a atins, de cele mai multe ori, majoritatea ceruta, scrie Deutsche Welle.

Ministerul banilor, tintit de procurorii mafioti. Agentii secreti umblau dupa informatii "fierbinti" pentru a forta contracte fabuloase la Transporturi. Scandalul de coruptie de la varful magistraturii a scos la iveala planul santajarii unui ministru in funtie. Omul cheie era un ofiter din serviciul secret al ministerului de Interne si conducea structura de agenti din judetul Ilfov. Interceptari telefonice, monitorizari ambientale sau date clasificate secret de stat, din operatiunile sub anonimat, erau servite de comisarul Mihai Vlad, de la Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DGIPI). Beneficiarii informatiilor compromitatoare erau procurorii George Balan si Marcel Sampetru, care complotau sa ocupe, cu ajutorul politicienilor din USL, functiile de procuror general al Romaniei, respectiv de procuror-sef al DNA. Interceptarile realizate de DNA au dezvaluit ca cei trei jinduiau si la banii publici. Tinta a fost bogatul minister al Transporturilor, iar victima era ministrul liberal Ovidiu Silaghi. "E un minister in care se fac bani, teoretic", arata Sampetru, de ce a ochit Transporturile. Confidentul procurorilor era tot un liberal, Marian Petrache, presedintele CJ Ilfov. "Domne, semne de intrebare legate de el am ca a acceptat functia de ministru la Transporturi, cand el nu stie nimic", le tinea isonul Petrache, anunta EVZ.

Nixon, Hrusciov si Che Guevara, prin ochii traducatorilor romani. Pavel Mocanu si Sergiu Celac, doi dintre translatorii care au asistat la convorbirile fostilor conducatori romani cu puternicii lumii, va introduc in culisele evenimentelor marcante ale secolului XX. Priviti cu atentie fotografiile de arhiva din urmatoarele pagini. Ii veti recunoaste, desigur, pe Nicolae Ceausescu si pe Richard Nixon, iar aceia dintre dumneavoastra pasionati de istorie il vor recunoaste, poate, si pe liderul polonez Wadysaw Gomuka. In toate aceste fotografii mai apar insa doua persoane. Prinse la mijloc sau acoperite in istoricul momentului. Privind nu catre obiectivele aparatelor foto, ci parca langa acestea, sau, pur si simplu, in jos. Acestia erau traducatorii "de curte". Traducatorii autorizati, cum s-ar zice astazi, singurii desemnati sa transfere un mesaj diplomatic pe limba liderului de stat ce-i adusese acolo. Au stat la doi pasi de Regina Marii Britanii, Nixon, Fidel Castro si Che Guevara. Integral in Adevarul.

Cercetarile privindu-l pe Sorin Ovidiu Vintu, in dosarul FNA, stopate de Sampetru si Balan. Cercetarile privindu-l pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, in cazul referitor la Banca Agricola, au fost stopate de procurorii Marcel Sampetru si George Balan, potrivit datelor curprinse intr-un dosar redeschis ca urmare a extradarii din Indonezia a lui Nicolae Popa. Nicolae Popa a fost audiat joi, 12 iulie 2012, de catre procurori in dosarul in care este pus sub urmarire penala si Sorin Ovidiu Vintu pentru spalare de bani si delapidare in dosarul privind prabusirea Fondului National de Investitii. Potrivit istoricului dosarului, in 12 noiembrie 2003 procurorul Luminita Sega de la Parchetul instantei supreme (decedata intre timp-n.r.) a dispus trimiterea in judecata a lui Sorin Ovidiu Vintu pentru doua infractiuni de instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave (cauza Banca Agricola). In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata Liviu Adrian Istrate (fostul director al Bancii Agricole), Nicolae Popa (fostul director general al Gelsor SA si om de incredere al lui Vintu), Ioana Vlas, Teodor Irimescu si Gavril Batran, in cauza privind Fondul National de Acumulare (FNA), scrie Romania Libera.