Silvio Berlusconi anunta ca va reveni in viata politica la alegerile de anul viitor. Fostul premier italian Silvio Berlusconi a oferit cea mai clara dovada ca se va intoarce in viata politica si va candida pentru a patra oara la functia de prim-ministru al Italiei in 2013. Intr-un interviu publicat sambata de un ziar italian, Berlusconi declara ca fara el, Partidul Poporul Libertatii va obtine la votul de anul viitor doar 8%, dupa ce in anul 2008 a castigat 38% din voturi. ''Exista o sustinere puternica pentru o noua candidatura a presedintelui Berlusconi'' si ''cred ca, in cele din urma, se va decide sa candideze'', a declarat Angelino Alfano, secretar al partidului Poporul Libertatii. Alfano a insistat asupra faptului ca Silvio Berlusconi ''a guvernat in timpul unor ani dificili si a predat mandatul unui guvern tehnocrat, fara a fi invins in Parlament si fara a pierde alegerile'', scrie The Guardian.

PRESA IN DIAGONALAFoto: Colaj foto

Hugo Chavez: Pierderea alegerilor poate duce la un razboi civil in Venezuela. Presedintele venezuelean Hugo Chavez a declarat ca un razboi civil ar putea izbucni in tara sa in cazul in care va pierde alegerile prezidentiale din luna octombrie, a anuntat agentia de stiri Xinhua. "Daca un candidat de dreapta va castiga alegerile prezidentiale, atunci va pune capat la toate reformele sociale pe care le-am efectuat pe parcursul a 14 ani, iar asta ar putea declansa un razboi civil in Venezuela", a declarat Hugo Chavez. Campania electorala a inceput pe 1 iulie in Venezuela. Chavez, care a suferit in ultimul an trei operatii de cancer in Cuba, incearca sa castige cel de-al treilea mandat de sase ani. Potrivit sondajelor recente, Chavez este favorit pentru votul din 7 octombrie, in fata candidatului opozitiei, Henrique Capriles, anunta Ria Novosti.

Damasc: Cele mai violente lupte de la inceputul revoltei din Siria. Cele mai violente lupte de la inceputul revoltei din Siria au zguduit duminica noapte mai multe cartiere ale Damascului, conform Observatorului Sirian al Drepturilor Omului. "Armata a lansat atacuri asupra mai multor cartiere din Damasc, cele mai intense de pana acum", a anuntat directorul Observatorului, Rami Abdel Rahman. Bombardamentele vizeaza rebelii din armata siriana libera. Cele mai grele lupte au avut loc in cartierele Tadamone, Sousse Kafar, Aisha Nahr si Qadad Sidi. Fortele de securitate incearca sa preia controlul asupra acestor zone, dar nu reusesc pentru moment. Agentia oficiala de stiri Sana a transmis ca "un grup terorist care a detonat explozibil in cartierul Tadamone a suferit pierderi imense in randurile sale", fara a face alte precizari, informeaza AFP.

Francois Hollande anunta un plan cincinal de lupta contra saraciei si excluderii sociale. Presedintele Frantei Francois Hollande a anuntat ca lucreaza la un "plan cincinal pentru egalitate, demnitate si lupta impotriva saraciei si a excluderii" pe care il va prezenta public de indata ce e gata. Seful statului francez a conturat proiectul. "Termenul de plan cincinal are o conotatie sovietica", a recunoscut Hollande, adaugand ca "ideea este de a avea un plan coerent care sa acopere o perioada de timp, un spatiu si politicile urmarite". Planul cincinal ar urma sa aiba doua directii prioritare: acces la locuinte "pentru ca aceasta este conditia de baza" pentru cei care sunt in strada si gasirea de locuri de munca pentru tineri. Presedintele Hollande si-a manifestat aprecierea "fata de organizatiile care se mobilizeaza in fiecare zi pentru demnitatea persoanelor si pentru lupta impotriva saraciei" si le-a cerut marilor asociatii sa colaboreze cu intreprinderile si cu comunitatile locale. Hollande a promis, de asemenea, sa implice in proces partile direct interesate, si anume beneficiarii acestor actiuni, "acesti barbati si femei care doresc sa aiba acces la demnitate". Anuntul a fost facut de presedintele francez in urma unei intalniri de vineri cu reprezentantii Centrului catolic de ajutorare "La Rampe", scrie Le Monde. (C.I.)

Egiptul va continua transportarea petrolului iranian, in ciuda embargoului impus de UE. Egiptul nu va opri transportul de petrol iranian, prin Canalul de Suez si conductele interne, in ciuda embargoului Uniunii Europene privind exporturile de petrol, a anuntat ziarul Al Ahram. "Petrolul iranian, ca orice al tip de petrol, este transportat conform contractelor actualizate in fiecare an. Noi nu am primit nici o instiintare de interzicere a transportului de petrol din Iran" a anuntat un oficial egiptean din domeniul energiei. Natiunile occidentale suspecteaza Iranul, care a primit deja patru seturi de sanctiuni din partea Consiliului de Securitate ONU, ca fabrica in secret arme nucleare, dar Teheranul insista ca are nevoie de energie nucleara exclusiv in scopuri civile, anunta Ria Novosti.