Liga Araba cerceteaza circumstantele in care a murit Yasser Arafat. Liga Araba va solicita unei comisii internationale sa cerceteze moartea fostului lider palestinian, Yasser Arafat, a anuntat marti secretarul general adjunct, Ahmed Al-Sabih. Liga va organiza o sesiune speciala pentru a discuta circumstantele din spatele mortii lui Arafat, din anul 2004. O ancheta realizata de catre oamenii de stiinta elvetieni de la Universitatea din Lausanne a sugerat ca Yasser Arafat si-a pierdut viata in urma otravirii cu poloniu. Acestia au gasit un nivel foarte mare de poloniu in bunurile personale ale lui Arafat, intre care periuta de dinti si esarfa pe care o purta pe cap. Poloniul este un element radioactiv care apare in mod natural in mediu in cantitati mici, dar devine extrem de toxic atunci cand este ingerat in cantitati mari. Oamenii de stiinta solicita dezgroparea lui Arafat pentru examinarea oaselor si a probelor de sol, in scopul de a demonstra teoria otravirii. Vaduva acestuia, Suha Arafat, a apelat la Autoritatea Palestiniana pentru a obtine permisiunea de exhumare, scrie Ria Novosti.

PRESA IN DIAGONALAFoto: Colaj foto

Evangelos Venizelos: Grecia nu va putea economisi 11,5 miliarde de euro pana in 2014. Grecia nu are nici o sansa de a realiza economiile de 11,5 miliarde de euro in urmatorii doi ani, conform creditorilor sai FMI si UE, inainte de a primi orice alt imprumut, a declarat marti liderul PASOK Evengelos Venizelos, unul dintre cele trei partide membre ale coalitiei de guvernamant. Potrivit guvernului, economia Greciei s-ar putea contracta cu 6,7% in 2012, in loc de 4,5%, prin reducerea cheltuielilor mari si disponibilizarile in masa. Fostul ministrul elen de finante a solicitat ca tara sa primeasca o amanare de trei ani pentru realizarea economiilor, care s-ar incheia astfel in 2017. Si premierul grec Antonis Samaras considera ca tara sa are nevoie de mai mult timp pentru a redresa economia, dar apelurile partidului sau, Noua Democratie, pentru o perioada suplimentara de doi ani au ramas fara rasapuns. In cadrul zonei euro, Germania s-a opus ferm oricarei modificari a memorandumului, atat in continut cat si a calendarului acestuia, anunta AFP.

Portugalia a primit aprobarea FMI pentru ultima transa a imprumutului pentru salvare. Portugalia va primi ultima transa a ajutorului din partea FMI, in valoare de 78 miliarde de euro, dupa ce au primit laude pentru eforturile depuse de a micsora deficitul si a reforma economia. La cea de-a patra evaluare a pachetului de salvare a tarii, FMI considera ca Lisabona a facut progrese puternice in conformitate cu cerintele creditorilor sai. Portugalia este vazuta ca un elev model al politicii euro, dupa ce a reusit sa micsoreze deficitul structural, de la 9% din PIB la doar 2,5% in 2012, informeaza The Guardian.

Egipt: Fostul presedinte Hosni Mubarak a fost mutat din nou la inchisoare. Fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak a fost mutat din spitalul militar la inchisoare, in urma imbunatatirii notabile a starii lui de sanatate, a anuntat ziarul Al-Ahram. Hosni Mubarak, in varsta de 84 de ani, a fost spitalizat cu insuficienta cardiaca pe 2 iunie, dupa ce a primit sentinta de condamnare pe viata pentru uciderea la comanda a protestatarilor, in primavara anului 2011. El a suferit al doilea atac de cord si un accident vascular cerebral pe 20 iunie. Procurorul general egiptean Abdel-Meguid Mahmoud a ordonat transferul lui Mubarak, dupa ce o comisie medicala a decis ca acesta nu mai are nevoie de asistenta medicala speciala, in ciuda rapoartelor anterioare care il prezentau in coma si conectat la aparate, scrie Ria Novosti.

O noua fosila de pasare preistorica a primit numele lui Nelson Mandela. Nelson Mandela a primit un cadou neasteptat, cu o zi inainte de sarbatorirea a 94 de ani. Biologii au descoperit in Africa de Sud fosila unei pasari preistorice pe care au numit-o "Australopicus Nelsonmandelai", ca omagiu adus fostului presedinte. Australopicus Nelsonmandelai este fosila de pasare cea mai veche descoperita vreodata in Africa si apartine unei specii necunoscute pana acum, conform oamenilor de stiinta de la institutele de cercetare din Germania si Franta. Ramasitele au fost descoperite in situl fosilifer de la Langebaanweg, unde s-au mai gasit pana acum oase mai vechi de 5 milioane de ani si peste 60 de specii de pasari. Potrivit specialistilor, fosila recent descoperita dateaza din Pliocen (intre 5,3 si 2,5 milioane de ani) si este direct legata de speciile de ciocanitori care traiesc acum in Eurasia si America, anunta AFP.

The Guardian: Premierul roman abuzeaza sistematic Constitutia, spune UE. Autoritatile europene au intervenit puternic in disputa politica brutala ce paralizeaza Romania, acuzadu-l pe premierul Victor Ponta de incalcarea sistematica a Constitutiei tarii si subminarea statului de drept in campania sa de a-l destitui din functie pe presedintele Traian Basescu, scrie publicatia britanica The Guardian, dupa consultarea proiectului raportului MCV intocmit de Comisia Europeana in privinta Romaniei. Raportul de 22 de pagini al CE care evidentiaza esecurile Romaniei de respecta standardele legale ale Uniunii Europene, obtinut de The Guardian inaintea publicarii acestuia miercuri, mentioneaza ca Guvernul Ponta a ignorat Constitutia, a amenintat judecatori, a inlaturat in mod ilegal oficiali ai statului din pozitii cheie si a adus atingere sistemului democratic al separarii puterilor in stat in incercarea sa de a duce la indeplinire procesul de suspendare a presedintelui Traian Basescu. Raportul Comisiei spune ca angajamentul guvernului roman fata de democratie a fost pus la indoiala. Intr-un limbaj neobisnuit de dur, Comisia Europeana a descris sistemul politic din Romania drept "puternic polarizat".

Reuters: Comisia Europeana va extinde monitorizarea pe MCV a Romaniei. Comisia Europeana intentioneaza sa extinda monitorizarea eforturilor Romaniei de a proteja statul de drept si de a combate coruptia, a declarat pentru Reuters un diplomat european. Potrivit acestuia, un nou raport va fi cel mai probabil realizat pana la finalul anului. Comisia va decide miercuri asupra raportului pe MCV in cazul Romaniei si Bulgariei, dupa ce si-a exprimat serioase ingrijorari cu privire la nerespectarea statului de drept in Romania. "In raport se spune ca va fi o noua analiza la sfarsitul anului. Nu este nicio intentie la acest moment de a abandona mecanismul de monitorizare," a declarat diplomatul.