Premierul roman Victor Ponta a fost aspru criticat pentru asaltul politic asupra presedintelui suspendat Traian Basescu si a constitutiei tarii. Dar nici Basescu nu este un inger, scrie Der Spiegel, intr-un amplu articol dedicat crizei politice care zguduie Romania. Aceasta cloaca a puterii si a coruptiei din Romania este o amenintare pentru domnia legii.

Iata cele mai importante pasaje din articolul publicat de Der Spiegel:

Premierul Victor Ponta respira liniste. Chiar si cand se confrunta cu cele mai dificile intrebari din partea ziaristilor ostili, nu-si pierde sangele rece. Raspunde cu retinere, folosind limbajul democratiei si afisandu-si inocent zambetul inocent.

Fost procuror responsabil pentru lupta impotriva coruptiei, Ponta conduce din 2010 Partidul Social Democrat, cea mai puternica retea a comunistilor reformati. A plagiat mari parti din teza sa de doctorat si si-a trecut in CV un masterat fictiv. Ca sef al guvernului din Romania, isi demonstreaza acum expertiza in dezmembrarea statului de drept.

Chiar si in epoca post-comunista, eforturile lui Ponta de a monopoliza puterea nu au precedent. Lupta dintre premier si presedinte a inceput in iunie cu o disputa bizara legata de cine va reprezenta Romania la Consiliul European. Curtea Constitutionala a decis in favoarea lui Basescu, dar Ponta a ignorat decizia si s-a dus la summit.

A continuat cu dispute similare si lista este lunga:

  • A inlocuit sefii celor doua camere prin proceduri indoielnice
  • A trecut in subordinea guvernului Monitorul Oficial
  • Cand Consiliul pentru atestarea diplomelor (CNATDCU) l-a declarat vinovat de plagiat, l-a avut pe ministrul educatiei pentru a dizolva consiliul
  • A dat o ordonanta care limiteaza autoritatea Curtii Constitutionale si a anuntat ca unii judecatori vor fi inlocuiti
  • Parlamentul a initiat procedura de suspendare a presedintelui in ciuda faptului ca CCR a decis ca Basescu nu si-a depasit atributiile
  • Guvernul a publicat o ordonanta care schimba regulile pentru referendumul din 29 iulie

Guvernarea prin ordonante nu este catusi de putin o metoda rara in Romania, si aceasta practica a fost criticata de UE ani la rand. Ponta si echipa sa, desi poate au dat dovada de mai multa indrazneala decat se obisnuia, nu reprezinta deloc o schimbare fundamentala in cultura politica a tarii. A deveni un standard ca, dupa schimbarea puterii, un numar urias de functionari sa ramana fara locuri de munca in favoarea celor loiali partidului la guvernare. Multi politicieni se feresc de pierderea influentei schimband pur si simplu tabara periodic. In acest fel a reusit si Ponta sa-si formeze majoritatea de guvernare.

"Ne confruntam in prezent cu o lupta intre doua clici", spune eseistul si istoricul Ovidiu Pecican. "Niciuna nu are legitimitate, dar sunt pregatite sa lupte pana la capat pentru influenta si pentru existenta". Pecican, care preda la Universitatea din Cluj, adauga: "Ponta si co. ataca statul de drept rapid si in forta. Basescu si oamenii lui foloseau metode mai moderate pentru asta, de-a lungul timpului"

Alianta lui Ponta, USL, este populata cu un numar ingrijorator de politicieni proeminenti si oameni de afaceri suspectati de coruptie, abuz si infractiuni. Partidul National Liberal al presedintele interimar Crin Antonescu il are pe magnatul si miliardarul Dinu Patriciu, care a rezistat cu succes anilor de investigatii pentru privatizari presupus corupte. Seful nesemnificativului Partid Conservator, Dan Voiculescu, este un fost angajat al Securitatii. Acum este unul dintre cei mai bogati oameni din tara si detine Antena1 si Antena3.

Si iata si Partidul Social Democrat al premierului Victor Ponta. Partidul isi are originile in primele zile care au urmat caderii lui Ceausescu, in decembrie 1989. A devenit rapid o colectie de fosti securisti si elite ale comunistilor si este vazut de multi romani ca fiind simbolul ultim al oligarhiei corupte.

Mentorul politic al lui Ponta, fostul prim ministru si sef al PSD Adrian Nastase, spre exemplu, este un simbol al coruptiei politice. In 20 iunie, a fost condamnat la doi ani de inchisoare. A fost pentru prima oara in doua decenii cand un politician de calibrul sau a fost trimis in inchisoare. Intr-o incercare de a evita inchisoarea, a aparut o elaborata tentativa de sinucidere, care a intarziat inchiderea sa cu cateva zile. Acum, este in inchisoare.

Condamnarea lui Nastase a reprezentat ultimul avertisment pentru elita corupta a Romaniei. Daca cineva de nivelul lui Nastase poate fi aruncat in inchisoare, atunci acest lucru se poate intampla oricui. Observatorii considera ca aceasta sentinta a reprezentat motivul principal pentru actuala lupta declansata intre Ponta si Basescu. "Fac tot ce pot pentru a se opune unei justitii independente", spune Laura Stefan.

Altii avertizeaza asupra riscului de idealizare a lui Basescu si a Partidului Democrati Liberal (PDL). "Basescu a jucat un rol semnificativ in generarea actualei crize politice", spune analistul politic Cristian Parvulescu. In opinia sa, sentimentele pro-Basescu de la Bruxelles si Berlin sunt eronate. Parvulescu spune ca presedintele are un stil autoritar, face declaratii rasiste si vulgare, a intervenit deseori in afacerile guvernului si ale parlamentului si a creat o mare divizare a societatii prin politicile sale de austeritate.

Si sunt de asemenea o multime de politicieni care fac parte din partidului lui Basescu si care sunt suspectati de coruptie. Iar daca Basescu va fi demis, o serie de acuzatii de coruptie ar putea fi redeschise, cum este cazul casei din Mihaileanu si vanzarea flotei.

Avand in vedere miza, poate ca natura brutala a acestei lupte ca nu este surprinzatoare, incheie Der Spiegel.