Subiectul "teza de doctorat a lui Victor Ponta" tine prima pagina a ziarelor din Romania. Ganduldezvaluie cum "Cum le-a dat un avocat sentinta in plic celor opt judecatori din CONSILIUL NATIONAL DE ETICA". Despre raportul "expertilor" vorbeste si Horia Iovu decanul Facultatii de Chimie Aplicata din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti si unul dintre cei opt "judecatori". Desi si-a asumat verdictul CNE, el nu intelege totusi cum o lucrare in care sunt 85 de pagini copiate nu este plagiat, subliniind ca daca lucrarea de doctorat analizata era in domeniul ingineriei, "fara indoiala ca era plagiat". "L-au facut de toata rusinea! Trei comisii, doua verdicte. CNE, repetent la ghilimele", titreaza EVZcare scrie ca teza de doctorat a premierului a iscat o lupta absurda, in care un organism aflat sub autoritatea Ministerului Educatiei se chinuie sa dovedeasca faptul ca, in 2003, plagiatul era permis in mediul universitar. Romania libera se intreaba ce consecinte poate avea decizia Universitatii Bucuresti asupra premierului si asupra Romaniei sustinand ca decizia are repercusiuni atat asupra premierul in plan personal, dar ar putea afecta si Romania pe plan extern. "Mica lovitura de stat de la plagiat" este titlul editorialului lui Grigore Cartianu din Adevarul care crede in tara asta si oameni curajosi, admirabili care mentin vie speranta de a trai intr-o tara normala. Jurnalul National publica pe surse ca "Finul lui Valeriu Stoica - singurul profesor de drept din comisie". Surse universitare au declarat pentru jurnalul.ro ca singurul profesor de drept din comisie a fost Flavius Baias, finul lui Valeriu Stoica - care a pierdut in ultima vreme contractele de asistenta juridica cu firme de stat.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Interviu cu Valeriu Turcan. Viitoarea confruntare pentru Cotroceni: MRU contra Oprescu? Valeriu Turcan (36 de ani), fost purtator de cuvant al presedintelui Traian Basescu, in prezent consultant politic, este de parere ca situatia de acum si suspendarea presedintelui ar fi putut fi evitate daca anuntul din 2010 privind reducerea salariilor ar fi fost facut de guvern, nu de presedinte: "Atunci s-a transferat toata povara pe cel care trebuia cel mai mult protejat".In cheia actorilor euro-atlantici, suspendarea presedintelui ar putea duce la intrebarea " Oare n-ar putea sa schimbe si politica externa, daca schimba peste noapte regulile in politica interna?". Turcan crede ca a fost o greseala replica "dottore" folosita de Traian Basescu inainte de deconspirarea plagiatului de care este acuzat Victor Ponta, dar ca interpretarea "a fost magistrala". In cazul alegerilor prezidentiale anticipate, fostul purtator de cuvant al presedintelui nu se asteapta ca PSD sa accepte un presedinte liberal si spune ca n-ar fi exclus sa fie o finala Sorin Oprescu-Mihai Razvan Ungureanu declara acesta intr-un interviu pentru Romania libera.

Cat de sigura e capitala Marii Britanii pe timpul Jocurilor Olimpice? "Jocurile Olimpice prezinta o ideala tinta terorista", avertizeaza George Kassimeris. Expertul in terorism, de la Universitatea Wolverhampton, mai apreciaza ca Londra este mai amenintata acum decat ar fi fost in trecut Atena sau Peking din caza participarii militarilor britanici la misiunile din Afganistan si Irak. Organizatorii marelui eveniment sportiv nu obosesc sa dea asigurari ca s-au luat toate masurile pentru a preintampina un atentat terorist. "Am adoptat masuri de securitate pentru toate situatiile posibile. Nu riscam nimic", a declarat Sebastian Coe, presedintele Comitetului de Organizare. Costurile prevazute pentru asigurarea securitatii Jocurilor Olimpice de Vara ar putea depasi chiar suma preconizata de 1,25 miliarde de euro, scrie Deutsche Welle.

Criza porumbului ameninta Romania. Daca in 2011, Romania intra in topul producatorilor europeni de porumb, in acest an, agricultorii se tem ca nu-si vor scoate nici macar cheltuielile. "Este criminal ce se intampla, n-am mai avut de mult un an asa de prost. La Braila, ne asteptam la o productie care reprezinta doar circa 20% din recolta de anul trecut", a declarat Costica Macelaru, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli din Braila. El sustine ca la nivel de judet, in conditiile in care s-a irigat foarte putin, media la hectar va fi de circa 1.400 de kilograme, comparativ cu 7.000 de kilograme, anul trecut scrie EVZ.ro

Voluntari in China. Un grup de romani a reusit sa duca educatia nonformala in tara cu unul dintre cele mai rigide sisteme de invatamant din lume, petrecand o luna intreaga imersat intr-o cultura greu de inteles. Tinerii care, in mod obisnuit, nu au prea multe oportunitati (fie pentru ca locuiesc in zone rurale, au probleme economice, provin din familii dezorganizate sau au diferite dizabilitati), au sansa sa faca un lucru important cu viata lor implicandu-se in programe de voluntariat. Serviciul European de Voluntariat (SEV) este un astfel de program si de el au profitat cei 11 tineri care au mers la inceputul lunii mai in China. Misiunea lor? Sa aplice metode de educatie nonformala care sa depaseasca bariera de limba. Prin educatia nonformala intelegem orice experienta de invatare in afara clasei, scrie Adevarul.

PLAGIATUL LUI PONTA. Cum le-a dat un avocat sentinţa în plic celor opt judecători din CONSILIUL NAŢIONAL DE ETICĂ: "Sunt sătul până peste cap de tot". Este incredibil, dar membrii CNE par să nu fi analizat teza de doctorat a lui Victor Ponta, ci să fi validat o soluţie primită din altă parte. În ultimele săptămâni, aceşti "judecători" au fost supuşi unei presiuni imense, fapt recunoscut de profesorul Nicolae Burnete, de la Universitatea Tehnică Cluj: "Sunt sătul până peste cap de tot. (...) Este nedrept felul în care suntem trataţi ca oameni". Aşa se face că membrii comisiei au încercat să paseze responsabilitatea unei subcomisii "de experţi jurişti", trei la număr, dintre care Gândul l-a identificat pe avocatul Gheorghiţă Mateuţ, după cum puteţi vedea mai jos. Despre raportul "experţilor" vorbeşte şi Horia Iovu decanul Facultăţii de Chimie Aplicată din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti şi unul dintre cei opt "judecători". Deşi şi-a asumat verdictul CNE, el nu înţelege totuşi cum o lucrare în care sunt 85 de pagini copiate nu este plagiat, subliniind că dacă lucrarea de doctorat analizată era în domeniul ingineriei, "fără îndoială că era plagiat", scrie Gandul.