Nasul TV face public contractul dintre Energy Holding si Hidroelectrica SA, contract prin care cea mai mare companie de stat romaneasca a pierdut sume uriase. Furnizarea de energie electrică către băieții deștepți s-a facut la prețul de 130 de lei pe megawat, în timp ce prețul pieței a depășit 220 de lei. De altfel, Hidroelectrica a denunțat faptul că a pierdut, în ultimii şase ani, o jumătate de miliard de lei din cauza preţurilor mici plătite de traderi. Adică exact suma care constă în datoriile companiei cu termen scadent de plată mai mare de 90 de zile, datorie care a constituit un motiv în plus pentru a cere intrarea în insolvență.

act aditional pag 59Foto: Nasul.tv

In 2004, era semnat contractul dintre Energy Holding si Hidroelectrica SA. De-a lungul anilor, au existat nenumarate cereri ca acest contract sa fie facut public. Refuzul celor care erau obligati sa faca publice informatiile din contract s-au bazat pe faptul ca exista anumite clauze de confidentialitate care nu ar permite acest lucru. Initial, la data semnarii, valabilitatea contractului era de 10 ani. In 2009, printr-un act aditional, durata contractului s-a prelungit pina in anul 2018, dezvaluie Nasul TV.

act aditional pag 58

act aditional pag 58

Foto: Nasul.tv

Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a decis astazi denuntarea contractului cu faimosul trader de energie, Energy Holding. Potrivit notificarii transmise catre Energy Holding, contractul de vanzare-cumparare inceteaza incepand cu 15 august 2012. Contractul dintre Hidroelectrica si Energy Holding a fost incheiat pe 14 ianuarie 2004 si a fost modificat prin nu mai putin de 19 acte aditionale, in perioada 2004-2010. Ultimele trei acte aditionale (noiembrie 2009, decembrie 2009, decembrie 2010) au fost semnate in perioada in care director general al Hidroelectrica eraMihai David, membru PSD in acea perioada.

Documentul transmis catre Energy Holding mai arata ca partile nu au ajuns la un acord privind pretul energiei livrate pentru 2012 anterior intrarii in insolventa a companiei Hidroelectrica, ultimul pret fiind cel din 2011, adica 130 lei/MWh.

In perioada de derulare a contractului, diferenta dintre valoarea pretului mediu anual al Pietei Zilei Urmatoare (PZU) de pe OPCOM si valoarea contractuala a pretului energiei livrate Energy Holding a generat doar in perioada 2006-31 mai 2012 o pierdere de aproximativ 1,4 miliarde lei.

act aditional pag 59

act aditional pag 59

Foto: Nasul.tv

Ulterior intrarii in insolventa, au avut loc patru runde de negocieri in vederea ajungerii la un acord in privinta pretului. pe 20 iulie, Energy Holding a propus pretul de 200 lei/MWh pe lunile august-decembrie 2012, 178 lei/MWh pentru lunile mai-iulie 2012 si 148,6 lei/MWh pe lunile ianuarie-aprilie 2012.

Hidroelectrica a fost de acord cu pretul de 200 lei/MWh pentru perioada august-decembrie si a solicitat un pret unitar de 178,6 lei/ MWh aplicabil retroactiv pentru lunile ianuarie-iulie. Propunerea nu a fost acceptata de energy Holding.

Vezi aici toate detaliile negocierilor

Cine este Mihai David

Mihai David a fost numit director general al Hidroelectrica pe 1 iulie 2009, inlocuindu-l pe Traian Oprea.

Mihai Ciprian David a fost numit la solicitarea PSD. Numele acestuia a fost destul de controversat in urma cu cativa ani. In 2002 a fost cercetat penal, alaturi de fostul presedinte al FPS, Radu Sarbu, pentru modul in care a fost efectuata privatizarea societatii Turism Bucuresti. David a fost perioada guvernarii Nastase, secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii si Prognozei. Spre sfarsitul guvernarii, David a fost numit consilierul lui Adrian Nastase. Din iunie 2007 este presedintele al organizatiei municipale PSD din Brasov. Mihai David a mai fost implicat si in scandalul "Aerotravel" cand a fost acuzat ca a plimbat pe bani publici cativa parlamentari si familiile lor, in locul unor copii premianti la olimpiada.

Citeste mai multe aici

Ce spunea Traian Basescu in noiembrie 2010 despre cei care au prelungit contractele cu "baietii destepti"

  • Il vedeam intr-o zi pe directorul de la Hidroelectrica (n.red. Mihai David), care nici mai mult, nici mai putin trantea niste minciuni de proportii printr-un studiou de televiziune. L-am vazut intr-o reluare, noaptea, cum explica el ca "sigur, domne, trebuie sa vand acestor giganti externi ca sa-mi dea banii inainte". Pai minciuna mai mare ca asta n-am auzit si nu stiu de ce domnul acela inca mai e director. Pai ce consumator mai mare gaseste el in exterior decat ALRO Slatina? Ce garantie de consum mai mare sa ai decat ALRO Slatina, Sidex Galati...iar ALRO traditional plateste energia inainte. Nu stiu de ce mai e director la Hidroelectrica. Acest domn David a fost sustinut de Mircea Geoana in acest post. Nu a fost ideea lui Geoana de a-l sustine, ci a lui Vintu. Baiatul asta vine si ne explica de ce trebuie sa dam noi intermedierea de energie la baietii destepti, dar nu si la ALRO Slatina, ditamai uzina, care este un mare consumator de energie continuu si este un producator in economie. Acum baiatul asta vine si ne explica cum trebuie sa dea el la Energy Holding, iar la piticul Alro nu poate sa dea direct. E un joc mediatic si o mizerie fara margini.
  • Domnule, nu vine din eternitate (n.red. Mihai David). Vine de curand. Pentru ca inainte a fost Oprea Traian (n.red. fost director general) si a trebuit sa rog ministrul Industriilor sa-l schimbe pe Oprea Traian, care facuse toate contractele cu baietii destepti, din ordinul lui Vosganian le-a prelungit si asa mai departe. Si a fost schimbat in cele din urma, ganditi-va, pe influenta pe care eu o am asupra Guvernului, spunand: Ma, schimbati odata directorul ala de la Hidroelectrica, care a si prelungit contractele cu baietii destepti si, de cate ori ceri contractele, spune ca sunt secrete ca si cum Hidroelectrica este mosia mamei lui si contractele sunt secret". Deci cu toata influenta politica pe care o am, in cele din urma am reusit sa fac sa fie schimbat domnul Oprea Traian. Domnule, a fost greu, pentru ca a disparut in spital, a nu-stiu-ce si a ajuns foarte rau: e director adjunct.