Radu Craciun, director de investitii al Eureko Pensii: "Criza politica ramane in memoria investitorilor". Leul va continua sa fie sub tensiune cateva luni de acum incolo, iar daca tensiunile politice se mentin, atunci investitorii ar putea fi pusi pe fuga si cresterea economica va fi afectata, a spus, intr-un interviu acordat EVZ, Radu Craciun, director de investitii al Eureko Pensii. EVZ: Cum se justifica scaderea puternica a leului? Radu Craciun: Au existat zile in care stiri mai putin bune venite din zona Europei au accentuat si mai mult cresterea cursului, dar factorul predominant care a generat deprecierea a fost viata politica. Tot mai multi investitori pariaza pe depreciere. De ce BNR nu intervine, ca in 2008, pentru a opri jocul acestora? BNR are doua instrumente: interventiile directe si cresterea dobanzilor. Motivatia este legata de a doua linie de aparare. In momentul de fata, economia este in stagnare, iar majorarea dobanzilor pe termen scurt ar face bancile sa scumpeasca, la randul lor, creditele. Bancile comerciale se finanteaza pe termen scurt si ar fi direct afectate de majorarea de dobanzi, devenind apoi reticente sa scada nivelul acestora. Integral in EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Viviane Reding: "Nu s-a schimbat nimic". Asigurarile Guvernului de la Bucuresti privind respectarea celor 11 puncte din lista lui Barroso nu au linistit Comisia Europeana care asteapta fapte, nu vorbe, dupa cum au declarat oficialii de la Bruxelles. Vicepresedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, a precizat ieri ca ingrijorarile legate de starea democratiei in Romania sunt in continuare mari, ca "lucrurile nu au evoluat" si ca ii sunt semnalate detalii "socante" legate de controversele de la Bucuresti. "Inca sunt foarte ingrijorata in legatura cu situatia democratiei din Romania si intreaga Comisie de altfel. In raportul MCV (raportul pe justitie din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare - n.r.), Comisia si-a exprimat aceasta ingrijorare, iar presedintele Jose Barroso si-a declarat public ingrijorarile si i-a inmanat primului ministru roman o lista cu 11 puncte care trebuiau indeplinite pentru a aduce Romania la un sistem democratic echilibrat", a spus Reding, anunta Adevarul.

Cum isi motiveaza CCR decizia de a permite prelungirea votului: In cazuri exceptionale, legiuitorul poate reglementa referendum in mai multe zile. Judecatorii Curtii Constitutionale sustin, in motivarea deciziei prin care au respins contestatia PDL pe modificarea Legii referendumului, ca legiuitorul poate reglementa, in cazuri exceptionale, organizarea referendumului in mai multe zile, pentru a asigura o mai mare participare la vot. Motivarea Curtii a fost publicata marti seara in Monitorul Oficial, fiind prezentata argumentatia pentru care a fost respinsa contestatia PDL privind extinderea intervalului de vot de la 12 la 16 ore. "Asadar, desi regula este ca referendumul sa se desfasoare intr-o singura zi, in cazuri exceptionale, pentru a se asigura o mai mare participare la vot, legiuitorul poate reglementa si in sensul ca referendumul sa se desfasoare pe parcusul mai multor zile", se arata in motivarea judecatorilor Curtii Constitutionale, informeaza Romania Libera.

Informatia dreapta si presa cea stramba. Pe minciuna, propaganda si dezinformare se bazeaza orice dictatura si se intemeiaza orice sistem autoritar sau totalitar. Pentru ca o tara sa-si poata apara libertatea, fara de care nu se face in veci pururi nici dreptate si nici pace, e nevoie de adevar. E nevoie de informatii corecte, netrunchiate, nemanipulate. Si de un vot nefraudat. Or, in raspar fata de angajamentele asumate recent in fata Comisiei Europene, cuplul Ponta-Antonescu si majoritatea parlamentara care sustine actuala putere si-au prelungit discursul echivoc si fatarnic precum si comportamentul duplicitar, conform caruia una se spune la Bruxelles, alta se face acasa. Asa de pilda, puterea nu a abrogat Ordonanta de Urgenta 41, care face posibila fraudarea referendumului din 29 iulie, deschide larg poarta votului multiplu si a umplerii pana la refuz a urnelor cu sufragii false, scrie Deutsche Welle.

"Secretele" radarelor care ne amendeaza pe Autostrada Soarelui. Pe langa radarele amplasate in cascada, pe A 2 se afla pe pozitii, zilnic, si un Lotus, cea mai rapida masina a Politiei. Aproape ca nu sunt buletine de stiri care sa nu prezinte accidente produse de tot felul de descreierati din cauza vitezei. E mijlocul sezonului estival si turisti din toata tara se grabesc spre litoral si, invers, spre casa. Autostrazile noastre au doar doua benzi, insuficiente pentru un trafic in care intra in calcul si camioane. De la inceputul anului pana in prezent, numai pe Autostrada Soarelui (A2), 21 de soferi au fost inregistrati si au ramas pietoni dupa ce si-au condus bolizii cu peste 200 km/h. Majoritatea dupa 1 Mai! Pe comisarul sef Carol Varna, seful autostrazilor, atatea cat sunt ele, din Romania, il ia cu transpiratie cand vine vorba de nesimtitii care pun in pericol atat viata lor cat, mai ales, pe a altora. E vorba de cei care uita ca, desi au in pedala un Maseratti sau un Lamborghini, spre mare se mai circula si cu Dacia si cu Trabantul, anunta EVZ.

Vrajitoare unguroaice si romani calvini. "Nu lasa sa traiasca vrajitoare sau femeie ghicitoare" este o propozitie din Vechiul Testament care a condus la executiile multor nevinovate. Prelatii transilvaneni s-au conformat. Vrajitoria si ghicitul erau considerate "erezii" de catre Biserica Romei si pedepsite ca atare. In decursul Evului Mediu, papalitatea a emis peste o suta de bule prin care "erezia" era asociata pacatului pedepsit cu moartea. Semnalul declansarii "vanatorii de vrajitoare" a fost un document din 1484, atribuit papei Inocentiu al VIII-lea. "Nu lasa sa traiasca vrajitoare sau femeie ghicitoare", scrie in Vechiul Testament. Numerosi oameni, mai ales femei, din Europa, si chiar din Lumea Noua americana, au fost, in consecinta, schingiuiti, arsi pe rug sau decapitati, informeaza Adevarul.

Familia Ponta a incheiat un contract de 10 milioane de euro cu Grupul Golden Blitz, apropiat de Basescu, chiar in timpul protestelor din ianuarie! O companie ce apartine familiei Ponta a incheiat in ultimii cinci ani contracte cu statul in valoare de aproape 100 de milioane de lei. Culmea, aceasta firma a facut afaceri, tot pe banii statului, inclusiv cu celebrul grup de la Golden Blitz, considerat apropiat de Elena Udrea si Traian Basescu. Pana acum nu au existat multe informatii despre afacerile pe care Victor Ponta, sau membrii familiei sale, le-ar fi facut cu institutiile publice. Datele aparute in presa se refera la contractele de asistenta juridica pentru Complexul Turceni incheiate de Casa de Avocatura Sova si Asociatii (unde Ponta a fost asociat). Aceste contracte pot fi considerate insa firimituri in comparatie cu afacerile familiei Ponta cu institutiile publice descoperite acum de Romania libera.