Bulgaria recunoaste necesitatea unui nou concept anti-terorism. Bulgaria are nevoie de un nou concept de aparare anti-terorist, a anuntat oficial Consiliul Consultativ pentru securitatea nationala, convocat joi de catre presedintele Rosen Plevneliev. Pe 18 iulie, un atentat impotriva unui autobuz plin cu turisti israelien a ucis sase persoane, in apropierea statiunii Burgas de la Marea Neagra. Consiliul Consultativ pentru securitatea nationala a recomandat guvernului bulgar sa efectueze o noua evaluare a mediului de securitate si sa acutalizeze normele de aparare. Conform legislatiei din Bulgaria, Consiliul este convocat de catre presedinte si este compus din presedintele Parlamentului, liderii grupurilor parlamentare, premier si ministrul si ministrii implicati in securitatea tarii, scrie Novinite.

PRESA IN DIAGONALAFoto: Colaj foto

FMI si UE ar putea imprumuta Ungaria cu 15 miliarde de euro in aceasta toamna. Budapesta ar putea ajunge la un acord cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, privind un imprumut de aproximativ 15 miliarde de euro pentru aceasta toamna, a anuntat joi guvernul maghiar. Si Comisia Europeana a anuntat intr-o declaratie ca "UE si FMI au avut un o discutie utila cu autoritatile maghiare". Comisia saluta angajamentul guvernului maghiar de a aplica in continuare masurile fiscale, dar este precauta cu privire la rezultatele discutiilor si subliniaza necesitatea unei "actiuni decisive". O delegatie compusa din reprezentantii UE si FMI, alaturi de cei ai Bancii Centrale Europene in calitate de observatori, se afla in Ungaria pentru negocierea unui imprumut solicitat de Budapesta in noiembrie 2011, anunta AFP.

SUA si Cuba ar putea relua legaturile diplomatice dupa cinci decenii de intrerupere. Presedintele cubanez Raul Castro a declarat in timpul ceremoniei legate de Ziua Revolutiei ca este dispus sa poarte discutii cu Statele Unite ale Americii. Castro, care in ultimii doi ani n-a facut declaratii la acest eveniment, s-a adresat spontan multimii adunate in estul provinciei Guantanamo. Raul Castro sustine ca discutiile dintre Cuba si SUA se pot desfasura doar "de la egal la egal". Cele doua tari nu mai au relatii diplomatice de peste cinci decenii. Presedintele cubanez sustine ca tara sa va ramane independenta si libera si nu se teme de revolte ca cele din Libia sau Siria, sustinute de forte straine. In cazul in care SUA ar dori o confruntare cu Havana, Castro a declarat ca ar prefera sa se intample doar la baseball sau alt sport, informeaza BBC.

Polonia: O cantitate mare de munitie neexplodata a fost descoperita in orasul Opole. Peste 400 de piese de munitie care nu a explodat, datand din al Doilea Razboi Mondial, au fost descoperite miercuri la Opole, in sud-vestul Poloniei, in cursul unor lucrari in acest oras cu aproximativ 126.000 de locuitori, a anuntat un purtator de cuvant al armatei. "Dupa dezgropare, munitia va fi transportata in afara orasului, pe un poligon de tir al armatei, pentru a fi dezamorsata acolo", a declarat Jacek Obierzynski. Este vorba despre obuze antitanc de calibrul 47 de milimetri, a precizat purtatorul de cuvant. Descoperirea a fost facuta in cursul unor lucrari realizate de o societate din domeniul energiei, scrie AFP.

Liderul Transnistriei neaga discutiile cu Moldova pentru crearea unui stat federativ. Presedintele republicii separatiste Transnistria, Evgheni Sevciuk, a respins joi acuzatiile presei privind o posibila discutie cu premierul moldovean Vladimir Filat pentru crearea unui stat federativ. "Sunt premature discutiile politice cu Chisinaul. Presa din Republica Moldova se bazeaza pe speculatii si zvonuri", a anuntat Sevciuk. Chisinaul si Tiraspolul discuta in prezent despre cooperarea socio-economica. Sevciuk si Filat s-au intalnit la inceputul acestei lui in Grecia, la Muntele Athos, anunta Ria Novosti.