Frankfurter Allgemeine Zeitung despre Victor Ponta si Traian Basescu. Premierul Romaniei, Victor Ponta, il numeste pe presedintele Basescu, pe care vrea sa-l demita duminica din functie, un mafiot. Realitatea e ca structuri mafiote se gasesc in propriul partid al lui Ponta. Cu toate acestea, premierul face pe neintelesul, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung, intr-un articol semnat de Karl-Peter Schwarz. Marti, cu cinci zile inaintea referendumului de demitere din functie a presedintelui roman, Traian Basescu, a intrat in actiune DIICOT. In Bucuresti si alte zece orase au fost perchezitionate 256 de locuinte si birouri, au fost confiscate multe documente si calculatoare. 125 de persoane sunt anchetate in cauze de fraude cu decontari false de TVA intr-o serie de exporturi fictive de zahar. Paguba este presupusa la 40 de milioane euro anual. Aparentul cap al retelei este senatorul PSD Cezar Magureanu, care, ca de obicei in Romania, s-a grabit sa se declare victima politica.

Seceta prelungita din SUA si din Europa de Est hraneste temerile ca lumea risca o noua criza alimentara. Avertismentul agricultorilor romani privind efectele secetei din ultima perioada si apelul lor la instituirea starii de urgenta vin intr-o perioada in care seceta extrema din multe state americane si din alte parti ale lumii si cresterea preturilor la cereale au determinat speculatii privind o noua criza alimentara internationala. Joi, un expert al Centrului american de monitorizare a secetei declara pentru AFP ca seceta a atins doua treimi din statele aflate in centrul SUA si ca situatia critica se intensifica intr-un ritm fara precedent. Reuters scrie, la randul sau, ca situatia se agraveaza in SUA, unde transportul fluvial pe Mississippi este afectat de scaderea nivelului apelor, creste ingrijorarea ca preturile la alimente si combustibil vor fi si mai mari, iar inaintea alegerilor din noiembrie Congresul este supus unor presiuni crescande sa intervina in sprijinul fermierilor.

Ungaria: Premierul Viktor Orban provoaca polemici vorbind despre "instaurarea unui nou sistem in locul democratiei" . Premierul conservator al Ungariei, Viktor Orban, a provocat vineri puternice reactii politice, dupa ce "si-a exprimat speranta ca nu va fi nevoie de instaurarea unui nou sistem in locul democratiei", relateaza AFP. "Speram ca nu va fi nevoie sa introducem un nou sistem in locul democratiei, dar avem nevoie de noi sisteme economice si de noi idei", a declarat Orban in cursul unei reuniuni a Asociatiei Nationale a Oamenilor de Afaceri (VOSZ). "Coeziunea nationala nu este o chestiune de vointa, ci una de forta", a afirmat el. "Ceea ce functioneaza poate in tarile scandinave, unitatea, la noi, un popor semiasiatic, vine cu forta. Acest lucru nu exclude consultarea, dezbaterea sau democratia, dar o forta centrala este necesara", a adaugat Orban, fara a oferi clarificari. Declaratiile lui Orban au starnit din nou reactii dure, in conditiile in care seful guvernului de la Budapesta este puternic criticat de opozitia de stanga si ecologista, de la venirea sa la putere in 2010, pentru "derive autoritariste" si de o "concentrare a puterii" - opozantii sai numindu-l "Viktator", iar tarii spunandu-i "Orbanistan".

Ministrul suedez pentru Afaceri Europene indeamna UE sa fie mai dura cu Romania. UE ar trebui sa fie mai ferma in privinta cerintelor ca Romania sa respecte libertatea de exprimare si drepturile omului, a declarat ministrul suedez pentru Afaceri Europene, in contextul escaladarii luptei politice dintre premierul si presedintele roman, relateaza postul Radio Suedia, citat de Mediafax. Potrivit site-ului postului, Sverigesradio.se, Birgitta Olsson a pledat pentru strategii UE mai dure in privinta respectarii drepturilor omului in statele "mai noi" din cadrul blocului european. Ea a apreciat ca, desi cerintele dinaintea aderarii la UE sunt "stricte" in privinta responsabilitatii referitoare la drepturile omului si democratie, este mai dificil ca state sa fie monitorizate in aceste domenii dupa aderare. Olsson a declarat ca doreste sa creeze un "sistem de clasificare" a statelor UE din perspectiva drepturilor omului. "Trebuie sa numim, (sa facem de) rusine si sa expunem (problemele unor) tari, ci nu sa ne fie teama sa utilizam sanctiuni", a subliniat ea. In opinia ministrului suedez, UE ar trebui sa nu evite sa utilizeze sanctiuni impotriva tarilor care "submineaza" drepturile omului. "Daca nu rezolvam problemele pe care le avem in Romania, cream un standard rau pentru tari care vor sa adere la UE, ca Serbia si alte tari din Balcani. De aceea este important sa fim mai duri", a subliniat Birgitta Olsson pentru Sverigesradio.

Victor Ponta in Foreign Policy:'Romania nu doreste nimic mai mult decat sa fie un stat normal, democratic'. Democratia functioneaza asa cum trebuie in cel mai nou stat membru al UE, sustine premierul roman Victor Ponta intr-un vast articol cu titlul 'Realitate romaneasca', publicat vineri pe site-ul revistei Foreign Policy. Situatia politica din Romania a tinut capul de afis al presei internationale inca din momentul in care Parlamentul a decis sa-l suspende pe presedintele Traian Basescu, la inceputul acestei luni. Insa o mare parte dintre aceste comentarii, sustine premierul roman, se bazeaza pe o interpretare gresita a evenimentelor. Se spune ca statul de drept este amenintat.

The Washington Post: Criza politica din Romania accentueaza derapajele democratiei din Europa de Est. The Washington Post publica un amplu articol despre criza politica din Romania si din Europa de Est notand ca "presedintele Traian Basescu sustine ca este intr-o misiune imposibila pentru a salva democratia in fosta tara comunista in timp ce adversarii sai spera ca acesta este intr-o misiune imposibila de a-si salva slujba". Criza politica a afectat credibilitatea Romaniei in raport cu SUA si UE, ridicandu-se suspiciunea ca guvernul de stanga nu va respecta independenta sistemului judiciar. Criticii il acuza pe prim ministrul Victor Ponta, el insusi subiectul unui scandal legat de o acuzatie de plagiat, de orchestrarea unor miscari care au ca scop acapararea puterii. Instabilitatea politica a inceput atunci cand Ponta a devenit premier in data de 7 mai dupa ce anterior doua guverne pro-Basescu s-au prabusit. Guvernul Ponta a actionat rapid si a schimbat conducerea Parlamentului numind politicieni din coalitia de guvernare. Parlamentul apoi l-a suspendat pe Basescu. Observatorii sustin ca Ponta foloseste acelasi tactici vazute si in timpul comunismului. Cititi articolul integral din The Washington Post.