Primele reactii ale oamenilor politici din Romania au fost preluate de agentiile de presa din strainatate. Majoritatea publicatiilor subliniaza faptul ca absenteismul de la urne poate determina invalidarea referendumului.

El Mundo: Romanii au votat fara entuziasm intr-un referendum crucial pentru soarta presedintelui suspendat de Parlament pentru presupuse incalcari grave ale Constitutiei.

AFP:

  • Rata de participare la referendumul pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu a fost de 45,92% deschizand calea pentru anularea acestui scrutin crucial, dupa ce au fost publicate estimarile oficiale ale biroului electoral central.
  • Presedintele suspendat Traian Basescu a declarat duminica dupa inchiderea sectiilor de votare ca romanii au "respins lovitura de stat" a majoritatii de centru-stanga prin neprezentarea la vot a unui numar suficient de oameni pentru a valida referendumul pentru demiterea sa.
  • Presedintele in exercitiu Crin Antonescu a declarat duminica ca majoritatea de centru-stanga va respecta decizia Curtii Constitutionale.
  • Prim-ministrul roman Victor Ponta a declarat duminica ca nimeni nu ar putea "ignora vointa" a milioane de oameni care au votat pentru demiterea preseditelui Traian Basescu la referendum.

Reuters: Prezenta scazuta la urne pentru referendumul de suspendare a presedintelui roman Traian Basescu poate determina anularea eforturilor rivalilor sai de a-l suspenda.

Euronews: In timp ce sondajele de opinie arata ca majoritatea romanilor il vor plecat, viitorul politic al presedintelui Traian Basescu se va decide pana in ultimul moment, existand un echilibru duminica in referendum. Peste jumatate din electorat trebuie sa fi votat pentru ca acesta sa fie validat. Guvernul de stanga al premierului Victor Ponta l-au acuzat pe fostul capitan de mare ca si-a depasit atributiile constitutionale.

CNN: Presedintele roman suspendat Traian Basescu a obtinut victoria, duminica, dupa ce exit-polurile au indicat o prezenta scazuta a votantilor la urne.

BBC: Presedintele roman Traian Basescu pare sa fi supravietuit referendumului pentru demiterea lui. Biroul electoral al tarii a estimat rata de participare la 45,9%, ceea ce este sub pragul minimim de 50% pentru vaildare. Nick Thorpe, corespondent al BBC pentru Europa Centrala a declarat ca temperaturile ridicate si cresterea neincrederii in elita politica a determinat numarul scazut al votantilor la urne.

The New York Times:Soarta politica a presedintelui Traian Basescu a atarnat in balanta, duminica, dupa ce votantii au fost chemati la urne pentru a decide soarta sa. Referendumul a fost un semn de slabiciune a democratiei din Romania post-comuniste.

Bloomberg: Presedintele Traian Basescu a supravietuit celei de-a doua incercari de suspendare a sa din ultimii cinci ani, boicotul celor care au ales sa nu voteze invalidand referendumul condus de premierul Victor Ponta, potrivit exit poll-urilor.

Novinite: Presedintele Traian Basescu a supravietuit referendumului de duminica organizat pentru suspendarea sa multumita prezentei scazute la vot, potrivit declaratiilor oficiale ale autoritatilor electorale din Romania.

Vocea Rusiei: S-a incheiat votul pentru Referendumul de demitere a presedintelui suspendat Traian Basescu. In Romania s-a desfasurat referendumul la care poporul a decis daca Traian Basescu va fi sau nu demis.