Reactiile presei internationale au aparut imediat dupa incheierea referendumului din Romania. Incepand cu primele declaratii ale oamenilor politici romani, cu opiniile jurnalistilor straini si terminand cu anunturile oficiale facute de Biroul Electoral Central. Majoritatea ziarelor straine evoca "supravietuirea lui Traian Basescu", in ciuda respingerii masive din partea votantilor, care in proportie de 9 la 1 au ales demiterea presedintelui. Reuters, CNN, AFP, BBC sau Le Monde trateaza pe larg referendumul din Romania.

REFERENDUM IN ROMANIAFoto: Colaj foto

Premierul roman Victor Ponta a cerut luni demisia presedintelui, spunand ca Traian Basescu si-a pierdut credibilitatea dupa referendumul de duminica. Biroul electoral central a anuntat ca participarea la referendum a fost de 46%, iar pentru validare necesarul se ridica la 50%. Dintre participanti 88% au votat in favoare indepartarii lui Traian Basescu. Presedintele roman a anuntat ca nu va parasi functia, deoarece votul a aratat ca mai mult de jumatate dintre romani nu au vrut ca el sa plece. Acesta a cerut simpatizantilor sai boicotarea referendumului, scrie Reuters.

Efortul de indepartare a presedintelui roman Traian Basescu pare sa fi esuat luni, din cauza prezentei scazute la referendumul de duminica. Dupa numararea a 97% din voturi, oficialii au declarat ca doar 46% dintre romani au participat la referendum. Proportia celor care au votat a fost de 9 la 1 in favoarea demiterii presedintelui. Traian Basescu a fost suspendat de catre parlamentarii USL la inceputul lunii iulie, pentru ca si-ar fi depasit autoritatea si pentru masurile de austeritate impuse. Basescu a anuntat ca masurile au fost necesare pentru a indeplini conditiile unui imprumut de 24 miliarde de dolari de la FMI, anunta CNN.

Traian Basescu a supravietuit referendumului din Romania, in ciuda repudierii masive a alegatorilor, care au votat covarsitor in favoarea demiterii. Potrivit rezultatelor oficiale anuntate luni de catre Biroul Electoral Central, prezenta la vot nu s-a ridicat la pragul de 50%, necesar pentru validarea referendumului. Invalidarea lasa in urma o coabitare furtunoasa intre presedintele de centru-dreapta si premierul USL. "Din punct de vedere politic, Traian Basescu nu mai exista, a fost demis", a anuntat Victor Ponta, care evoca o ruptura intre presedinte si popor. Dupa ce a asigurat ca va lucra la "promovarea reconcilierii", Traian Basescu a subliniat ca va conlucra cu USL cu conditia ca acestia sa inteleaga lectia pe care le-au dat-o romanii. Suspendarea lui Traian Basescu in urma loviturii de stat a atras critici severe din partea Uniunii Europene, informeaza AFP.

Presedintele roman Traian Basescu a supravietuit referendumului pentru demiterea sa, dupa ce prezenta la urne a fost sub 50%, prag necesar pentru validare. Dupa incheierea votului presedintele a declarat ca romanii "au respins lovitura de stat" si nu s-au prezentat la urne. In replica, premierul Victor Ponta a anuntat ca Basescu se poate intoarce la Cotroceni, dar nu va mai avea legitimitate. Traian Basescu le-a cerut initial romanilor sa voteze "nu" la ceea ce el numeste "lovitura de stat", dar mai tarziu a indemnat la boicot, atitudine adoptata si de catre partidul Democrat Liberal din opozitie, scrie BBC.

Prim-ministrul roman Victor Ponta a anuntat ca nu va cauta o noua confruntare cu presedintele Traian Basescu. Declaratia vine in urma referendumului care nu a reusit sa-l rastoarne pe Basescu, din cauza prezentei la urne care s-a dovedit extrem de mica. "Eu nu am de gand sa mai caut confruntari cu Basescu. Toata lumea are de pierdut daca vom continua sa ne luptam". a anuntat Ponta. Disputa dintre presedintele Basescu si premierul Ponta a provocat panica printre partenerii Romaniei din Uniunea Europeana, oficialii criticand dur decizia guvernului de inlaturare a sefului statului, anunta Novinite.

In Romania, "Popeye marinarul" isi salveaza din nou scaunul. Puciul legal nu a reusit. Adversarii sai liberali si socialisti l-au supranumit "Scorpionul", concetatenii sai "Popeye marinarul". Presedintele roman de centru dreapta a scapat la limita de destituire. Desi 86% dintre votanti s-au pronuntat pentru plecarea sa, rata de participare pentru validarea referendumului nu a fost atinsa, dupa ce partizanii sai au cerut boicotarea scrutinului. Presedintele, pe care o parte a presei apropiata de guvern nu ezita sa-l compare cu fostul dictator comunist Nicolae Ceausescu, pare un miracol. La 60 de ani, a supravietuit deja unui referendum de demitere in 2007 si procesului de realegere in 2009. De aceasta data, Traian Basescu "va ramane la Cotroceni, dar nu mai are nicio legitimitate", afirmase luni premierul Victor Ponta. Seful statului promite sa actioneze in favoarea unei "reconcilieri", informeaza Le Monde.