Referendumul va fi invalidat. Traian Basescu se intoarce. Referendumul organizat duminica pentru demiterea presedintelui Traian Basescu nu va putea fi validat, pentru ca la urne nu s-au prezentat 50 % plus unu din cetatenii cu drept de vot asa cum cerea legea. Astfel, dupa ce Curtea Constitutionala va constata ca referendumul nu a fost validat, iar decizia Curtii va fi citita in plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului, Traian Basescu se va intoarce la Cotroceni. Biroul Electoral Central (BEC) a centralizat, ieri, rezultatele din 99,97% din sectiile de votare. Potrivit datelor anuntate, 46,23% dintre alegatori s-au prezentat la vot, dintre acestia 87,52% pronuntandu-se pentru demiterea presedintelui, iar 11,15% impotriva, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Sfat de la Bruxelles: Restabiliti credibilitatea Romaniei! Lideri politici europeni, de la stanga la dreapta, au consemnat faptul ca referendumul din Romania nu va fi validat, din lipsa de cvorum, chiar inainte ca USL sa accepte numaratoarea oficiala. Primul care a reactionat a fost cel mai activ sustinator al lui Victor Ponta la Bruxelles, liderul grupului social democratilor din Parlamentul European, austriacul Hannes Swoboda. "Referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu nu a fost validat datorita unei prezente la vot de 45,92%, procentaj care se afla sub pragul de 50%+1. Cu toate acestea, rezultatele preliminare arata ca mai mult de 80%, o majoritate clara a participantilor, a votat ᅡDAᅡ privind demiterea lui Traian Basescu", spunea Swoboda. Tot el a fost primul care a facut apel la responsabilitate: Atentie, cine pierde din lupta voastra politica, anunta Adevarul.

De ce vin in Capitala 800.000 de straini in fiecare an. Chiar daca nu se poate compara cu marile capitale europene, Bucurestiul are doza sa de atractivitate pentru turistii straini, care, potrivit statisticilor, sunt din ce in ce mai multi. Principalele atractii ale Capitalei sunt nu atat muzeele, cat mai ales terasele si cluburile, precum si preturile mici practicate de acestea. Copiii de americani isi fac poze cu cainii vagabonzi in fata Ateneului, mai jos, la Biserica Kretzulescu, un barbat blond, cu parul valvoi si un rucsac voluminos in spate face cu mana autobuzului supraetajat pentru tuᅡristi. Urca alaturi de un grup de viziᅡtatori, englezi, suedezi, spanioli, lituanieni. Spre seara, terasele din Centrul Vechi au deja o multime de clienti. Se vorbeste engleza, franceza, germana. Ba, am auzit chiar si rusa, informeaza Romania Libera.

99% dintre romanii basarabeni au fost alaturi de Basescu. Aproximativ 2.350 de cetateni romani au participat duminica la referendumul privind demiterea presedintelui Traian Basescu la cele 14 sectii de votare deschise in Republica Moldova. Aceasta inseamna aproximativ 1% din romanii cu resedinta in Republica Moldova. Ceilalti au boicotat referendumul. Desi Traian Basescu se bucura de o mare simpatie din partea basarabenilor, politicienii de la Chisinau nu s-au grabit nici inainte, nici dupa scrutinul de duminica sa-si manifeste sprijinul fata de liderul de la Bucuresti si, astfel, sa traga foloase electorale prin transfer de imagine. Singurul care a declarat deschis ca il sprijina pe Basescu si a chemat romanii basarabeni sa boicoteze referendumul a fost primarul liberal de Chisinau, Dorin Chirtoaca, scrie Deutsche Welle.

Ultimele bocitoare din Romania nu plang la comanda. "Bocesc de jale, nu cand mi se spune". Cand moare un om si nu se boceste, e ca nunta fara lautari. Asa-i la Borosoaia, in inima Moldovei. Obiceiul va muri si nu va avea cine sa-l boceasca. Intr-un sat din comuna Plugari, inmormantarile au ceva specific, ce doar in cateva localitati din Romania se mai pastreaza: corul bocitoarelor. Acele femei, majoritatea batrane, care vin la capataiul mortului si, chiar daca nu sunt rude sau n-au fost nici macar prieteni, il jelesc de ti se ridica parul pe tine. Pare ca plang la comanda si multi nu le inteleg. Femeile spun ca e o traditie veche si ca nimic nu e artificial. Asa le vine, sa planga in hohote. La Borosoaia, un sat ascuns intre dealurile care mangaie pantecele norilor, batranele mai pastreaza obiceiul bocitului, o arta efemera care nu poate fi "intepata" in niciun insectar stiintific, anunta EVZ.

Manastirea Curtea de Arges, o minune a lumii medievale. Dupa ce a vizitat biserica ctitorita de Neagoe Basarab, in secolul al XVII-lea, calatorul strain Paul de Alep a trecut Manastirea in randul "minunilor lumii". La nord de localitatea Curtea de Arges (fosta capitala a Tarii Romanesti), pe mosia Flamanzesti, Neagoe Basarab (1512-1521) a construit, intre 1514 si 1517, o manastire. Intr-o cronica a vremii, Gavriil Protul a evocat astfel momentul ridicarii edificiului: "(Neagoe Basarab, n.r.) sparse Mitropolia den Arges den temeliia ei si zidi in locul ei alta sfanta biserica tot de piatra cioplita si netezita si sapata cu floriu". Lacasul a fost sfintit de Patriarhul ecumenic Theolipt, mitropoliti, egumeni si preoti munteni. Biserica a fost construita in stil bizantin, cu multe motive orientale si armenesti. Pictura interioara a fost realizata de zugravul Dobromir, fiind terminata in anul 1526, in timpul domniei lui Radu de la Afumati (1522-1529), ginerele lui Neagoe, informeaza Adevarul.

FMI: si TVA mic si salarii mari? Oficialii FMI si cei ai Guvernului vor incepe de azi discutii sensibile, precum micsorarea TVA din 2013, majorarea salariilor bugetarilor, posibilitatea semnarii unui nou imprumut valabil cu incepere din 2013. Fondul Monetar International (FMI) incepe de azi o noua misiune de evaluare a actualului acord preventiv, reprezentantii institutiei urmand sa se afle in Romania in perioada 31 iulie-13 august. "Vizita va avea loc in comun cu echipe ale Comisiei Europene si Bancii Mondiale. In timpul vizitei vor avea loc intalniri cu autoritatile, precum si cu reprezentanti ai sindicatelor, asociatiilor patronale, bancilor, organizatiilor societatii civile si cu partidele politice. Autoritatile romane trateaza aranjamentul stand-by cu FMI drept preventiv, insemnand ca nu intentioneza sa traga din resursele disponibile", s-a marginit sa informeze comunicatul, scrie Romania Libera.