Ca dupa fiecare scrutin in care e implicat, Traian Basescu isi striga triumfal victoria. Dar, de data aceasta, succesul sau e mare cat o infrangere. Peste 7 milioane de romani s-au pronuntat in favoarea plecarii lui si presedintele scapa de destituire doar gratie regulii impuse de Curtea Constitutionala, care a fixat un prag de participare de 50 %. Doar 46 % dintre romani au mers sa voteze, dar aproape 90 % dintre sufragiile exprimate sint pentru destituirea lui. Ca termen de comparatie, in 2009, cand a castigat al doilea mandat, Traian Basescu a fost ales cu putin peste 5 milioane de voturi, scrie corespondentul Luca Niculescu in Liberation.

Astazi e gata sa se intoarca la Cotroceni, palatul prezidential, si spune ca a inteles "supararea" milioanelor de romani care ii sint ostili. "Dar chiar in discursul in care vorbeste despre reconciliere, Traian Basescu si-a atacat rivalii. Nu intinde mana, ci provoaca, criza nu s-a terminat", spune politologul Cristian Privulescu, care considera ca Traian Basescu nu isi va schimba stilul conflictual.

Ca urmare Romania ar urma sa cunoasca o perioada de instabilitate de sase luni cel putin. "E o criza care paralizeaza totul. Cele doua parti (majoritatea guvernamentala si presedintele) nu au de gand sa ajunga la un compromis, ci sa se distruga reciproc", confirma un diplomat strain, citat de Luca Niculescu. Alegeri legislative sint prevazute in noiembrie. "Traian Basescu va incerca sa destructureze coalitia de centru-stanga care a incercat sa il destituie", considera Cristian Parvulescu. Doar ca majoritatea guvernamentala a trecut deja la ofensiva.

Mai multi analisti considera insa ca in saptamanile si lunile care vor urma guvernul si parlamentul vor incerca sa reduca prerogativele sefului statului si sa il izoleze. Dar, chiar slabit, fostul capitan de nava, versat in exercitiul puterii, nu va ceda cu usurinta. Ca urmare, lupta nu e terminata, iar riscul pagubelor colaterale e mare. Criza politica din ultimele saptamani a atras o instabilitate economica. Moneda locala, leul, a pierdut 5 % din valoare in raport cu euro, de cand coalitia a inceput procedurile de destituire. O lovitura dura pentru milioane de romani care sint indatorati in euro. Din cauza climatului tensionat, investitorii straini isi amana proiectele, noteaza Liberation.

In acest context haotic, Europa e cea care poate evita ca derapajele sa nu devina si mai grave. Comisia supravegheaza de aproape Romania iar un raport privind evolutiile democratice ale tarii va fi publicat inainte de sfarsitul anului. Aderarea la spatiul Schengen, care ar fi trebuit sa devina realitate in urmatoarele luni, va fi probabil amanata.

"Din fericire," spune un diplomat european, "Romania e membra a UE si am actionat repede, altfel situatia ar fi putut semana cu cea din Ucraina. Europa e intrucatva utila in acest sens".