Liberation: In Romania, razboiul sefilor a intrat in prelungiri
Astazi e gata sa se intoarca la Cotroceni, palatul prezidential, si spune ca a inteles "supararea" milioanelor de romani care ii sint ostili. "Dar chiar in discursul in care vorbeste despre reconciliere, Traian Basescu si-a atacat rivalii. Nu intinde mana, ci provoaca, criza nu s-a terminat", spune politologul Cristian Privulescu, care considera ca Traian Basescu nu isi va schimba stilul conflictual.
Ca urmare Romania ar urma sa cunoasca o perioada de instabilitate de sase luni cel putin. "E o criza care paralizeaza totul. Cele doua parti (majoritatea guvernamentala si presedintele) nu au de gand sa ajunga la un compromis, ci sa se distruga reciproc", confirma un diplomat strain, citat de Luca Niculescu. Alegeri legislative sint prevazute in noiembrie. "Traian Basescu va incerca sa destructureze coalitia de centru-stanga care a incercat sa il destituie", considera Cristian Parvulescu. Doar ca majoritatea guvernamentala a trecut deja la ofensiva.
Mai multi analisti considera insa ca in saptamanile si lunile care vor urma guvernul si parlamentul vor incerca sa reduca prerogativele sefului statului si sa il izoleze. Dar, chiar slabit, fostul capitan de nava, versat in exercitiul puterii, nu va ceda cu usurinta. Ca urmare, lupta nu e terminata, iar riscul pagubelor colaterale e mare. Criza politica din ultimele saptamani a atras o instabilitate economica. Moneda locala, leul, a pierdut 5 % din valoare in raport cu euro, de cand coalitia a inceput procedurile de destituire. O lovitura dura pentru milioane de romani care sint indatorati in euro. Din cauza climatului tensionat, investitorii straini isi amana proiectele, noteaza Liberation.
In acest context haotic, Europa e cea care poate evita ca derapajele sa nu devina si mai grave. Comisia supravegheaza de aproape Romania iar un raport privind evolutiile democratice ale tarii va fi publicat inainte de sfarsitul anului. Aderarea la spatiul Schengen, care ar fi trebuit sa devina realitate in urmatoarele luni, va fi probabil amanata.
"Din fericire," spune un diplomat european, "Romania e membra a UE si am actionat repede, altfel situatia ar fi putut semana cu cea din Ucraina. Europa e intrucatva utila in acest sens".

INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României
Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
Pe cine cu cine sa mai reconcilieze adeptii basismului? Pe ei insisi cu natiunea nu au cum dupa atatia ani de radicalizare a propriului discurs. Sunt suparati pe tot ce misca, in jur nu vad decat puscariasi si manipulatii acestora, milioane, inclusiv multi prosti, milioane, care nu ii inteleg pe Voinescu, Lazarescu etc. Efectiv nu pot deturna supararea populara ca traim mai prost dupa ce Basescu a promis ca daca va fi votat el presedinte se va trai mai bine.
In cxe-l priveste pe Parvulescu,acesta,cu mutra lui aparent angelica si-a dovedit pentru a nu stiu cata oara apartenenta la psd. El este un impostor dandu-se impartial si sustine fara rezerve lovitura de stat. Acest individ este de o lasitate impresionanta avand in vedere ca se ascunde dupa gard si abia dupa aceea incepe sa latre. L-am vazut la antena 3 dandu-si poalele peste cap.Oare acest om nu are si el rusine,ca sa nu mai vorbim de onoare? Ponta si Antonescu,ba chiar si Voiculescu sunt oameni de onoare comparativ cu acest vierme numit Cristian Parvulescu.El ar trebui sa
Este incomplet si ca atare incorect. Regula a fost impusa dar exista in legea impusa de PSD acum nu stiu cati ani (cand le convenea lor).
Deci, cine si cum distorsioneaza adevarul in strainatate?
Prezidentialele se organizeaza pentru ca poporul sa incheie un nou mandat cu institutia Presedintelui. Este o chestiune extrem de importanta. Tine de suveranitatea poporului. Referendumul se organizeaza pentru ca Parlamentul considera ca Presedintele a incalcat Constitutia. Procedura de suspendare si demitere a Presedintelui este una destul de facila. De aici apare o problema:
* Exista posibilitatea suspendarii si demiterii Presedintelui inainte de incheierea mandatului dat de popor. Parlamentul poate fi dizolvat intr-un singur caz - respingerea consecutiva a 2 propuneri de Prim-ministru.
Se clameaza ca in urma acestui referendum Presedintele este ilegitim. Dar Parlamentul este legitim? De ce numai Presedintele poate fi demis atat de usor, iar parlamentarii se pot comporta dupa cum vor, ca pe propria mosie, timp de 4 ani, fara ca cineva sa ii poate trage la raspundere pe durata mandatului lor.
Se aplica o dubla masura, ceea ce nu este corect. Presedintele si Parlamentul primesc un mandat de la Popor, insa numai Presedintelui i se poate revoca acest mandat printr-o procedura destul de simpla. In Romania este aproape imposibil de ajuns la dizolvarea Parlamentului inainte de termen, deoarece in cazul in care Presedintele ar forta dizolvarea, Parlamentul ar putea initia procedura de suspendare, considerand aceasta actiune una neconstitutionala. Avizul CCR este consultativ ;). Precedentul a fost creat.
Care ar fi fost rezultatul votului daca ar fi mai existat niste intrebari suplimentare:
1. Sunteti de acord cu dizolvarea Parlamentului?
2. Sunteti de acord ca Crin (scuzati alaturarea nefericita) Antonescu sa fie presedinte interimar pana la alegerile prezidentiale anticipate?
3. Sunteti de acord ca Victor Ponta sa mai fie prim-ministru?
Sa va puneti si problema ca 54% dintre alegatori nu s-au prezentat la vot. Este si asta un semnal. Dar fiecare parte subliniaza elementele care sunt in favoarea ei.