Italia: Colosseumul din Roma urmeaza sa fie restaurat din fonduri private. Autoritatile italiene au aprobat un plan controversat pentru restaurarea Colosseumului folosind o donatie privata, iar lucrarile urmeaza sa inceapa in luna decembrie. Lucrarile in valoare de 25 milioane de euro se vor intinde pe o perioada de doi ani si jumatate, iar situl va ramane deschis vizitatorilor pe toata perioada. In ultimele zile s-a constatat ca edificiul s-a inclinat din cauza vibratiilor si a poluarii. Italia apeleaza din ce in ce mai mult la sponsori privati, in ciuda asocierii brandurilor comerciale cu marile monumente ale tarii. Construit acum 2000 de ani, Colosseum a fost cel mai mare amfiteatru construit in Imperiul Roman, gazduind lupte ale gladiatorilor, scrie BBC.

PRESA IN DIAGONALAFoto: Colaj foto

Rebelii din Siria anunta victorii la Alep si posibilitatea formarii unui guvern in exil. Rebelii sirieni au sustinut mai multe victorii la Alep, marti, inclusiv sechestrarea simbolurilor puterii si uciderea a 40 de politisti, anuntand formarea unui guvern in exil care poate fragmenta si mai mult opozitia deja divizata. Haitham al-Maleh a declarat ca a fost mandatat de catre o coalitie de sirieni "independenti" pentru a forma un guvern in exil, la Cairo, proiect care va provoca fara indoiala agitatie in randul coalitiei din opozitie, Consiliul National Sirian, care discuta un proiect similar. Rebelii din Armata Siriana Libera (ASL) au preluat controlul asupra a doua sectii de politie din Alep, capitala economica a Siriei. Cel putin 40 de politisti au fost ucisi in atacuri, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, reprezentand un nou pas inapoi pentru regimul aflat la putere, anunta AFP.

Reteaua Al-Qaida ramane o amenintare, in ciuda pierderilor suferite - raport american. Reteaua terorista Al-Qaida a intrat in declin dupa eliminarea a numerosi lideri, dar ramificatiile sale raman amenintari in mai multe regiuni vulnerabile, conform raportului Departamentului de Stat american privind terorismul, pe anul 2011. Conform raportului, Iranul a fost "principalul sustinator al terorismului" la nivel global, din punctul de vedere al finantarii. Regimul islamist de la Teheran este acuzat ca ofera sprijin logistic "grupurilor teroriste" in intregul Orient Mijlociu. Evocand raidul aerian efectuat in mai 2011 de fortele speciale americane la resedinta lui Osama ben Laden din Abbottabad (Pakistan), raportul subliniaza ca liderul Al-Qaida era profund implicat in conducerea operatiunilor retelei teroriste si in configurarea strategiei, informeaza Reuters.

Grecia: Sectorul fiscal si cel al sanatatii sunt cele mai afectate de coruptie. Agentiile fiscale si spitalele continua sa ramana cele mai afectate de coruptie in Grecia, potrivit raportului anual publicat marti de catre Inspectoratul independent pentru serviciu public. "Infractiunile si proasta administrare, care sunt adesea surse de coruptie, sunt un fenomen frecvent in sectorul public, cu multiple consecinte negative", anunta raportul. Pentru a lupta impotriva acestui fenomen, institutiile trebuie sa puna in aplicare eficient mecanismele de control si sa se bazeze pe justitie. Autoritatile au intensificat inspectiile in 2011, al doilea an de criza fara precedent in Grecia, pentru a depista neregulile si coruptia din sectorul public, probleme care duc la pierderea multor bani publici, scrie AFP.

Antarctica va putea gazdui asezari permanente peste 50 de ani. Antarctica va gazdui asezari permanente pentru oamenii de stiinta si pentru industria turismului in urmatorii 50 de ani, a anuntat Hristo Pimpirev, directorul Institutului bulgar Antarctica. "Lumea devine suprapopulata iar in Antarctica oamenii pot avea acces la cele mai salbatice locuri. Continentul este bogat in resurse naturale si zacaminte de petrol si gaze. Momentan este prea periculosa extragerea materiilor prime, dar in aproximativ 50 de ani se va gasi tehnologia necesara, iar de cate ori va exista un deficit de combustibil, atunci se va putea extrage din Antarctica", a declarat Pimpirev, citat de Novinite.