Siria: Bashar al-Assad nu a mai fost vazut in public de la moartea cumnatului sau. Presedintele sirian Bashar al-Assad nu a mai fost vazut in public de peste doua saptamani, dupa explozia care l-a ucis pe cumnatul sau si pe alti trei oficiali de rang inalt din Damasc, pe 18 iulie. Acesta le-a trimis miercuri un mesaj fortelor armate siriene prin intermediul unui ziar militar. Assad nu a participat nici la funeraliile cumnatului sau, Assef Shawkat. Temerile pentru securitatea proprie intr-un moment in care rebelii inarmati au reusit mai multe victorii importante l-au facut probabil sa ramana in palatul sau in conditii de siguranta. Zvonurile conform carora Bashar al-Assad s-ar fi refugiat in orasul de coasta Latakia si ca sotia sa ar fi cautat refugiu in Rusia s-au dovedit false, scrie The Guardian.

PRESA IN DIAGONALAFoto: Colaj foto

Leon Panetta: Excludem orice operatiune militara impotriva Iranului in viitorul apropiat. Secretarul american al Apararii, Leon Panetta, a exclus miercuri orice operatiune militara in viitorul apropiat impotriva instalatiilor nucleare iraniene, intr-o conferinta de presa impreuna cu omologul sau israelian, Ehud Barak. "Trebuie sa epuizam toate optiunile" inainte de a recurge la o interventie militara, a declarat Panetta la Ashkelon in sudul Israelului, in timpul unei vizite in zona sistemului antiracheta "Iron Dome", finantat partial de Statele Uunite. El facea aluzie la sanctiunile economice si presiunile diplomatice exercitate asupra Iranului, in vederea abandonarii programului nuclear. Panetta a declarat de asemenea ca angajamentul Statelor Unite fata de "securitatea Israelului si a locuitorilor sai este solid ca o stanca", anunta AFP.

Vladimir Putin sustine ca Rusia va sprijini in continuare operatiunile NATO din Afganistan. Presedintele rus Vladimir Putin a reafirmat miercuri ca Rusia va continua sa sprijine operatiunile militare ale NATO pentru asigurarea ordinii si securitatii in Asia Centrala. "NATO mentine permanent trupe in Afganistan. Noi trebuie sa-i ajutam. Este in interesun nostru sa avem pace la frontierele noastre sudice", a anuntat Putin. Rusia a cooperat cu NATO in combaterea traficului de droguri din Afganistan, ajutand la efectuare raidurilor si la pregatirea ofiterilor anti-drog. Presedintele a reiterat ca Rusia nu va trimite trupe pentru a lua parte la operatiunile militare impotriva luptatorilor talibani, informeaza Ria Novosti.

Bulgaria va organiza un referendum cu privire la constructia centralei nucleare Belene. Prim-ministrul bulgar Boiko Borisov, impreuna cu cabinetul sau si partidul GERB aflat la guvernare, sprijina organizarea unui referendum cu privire la constructia centralei nucleare de la Belene, proiectul fiind in prezent abandonat. Liderul Partidului Socialist aflat in opozitie, Serghei Stanisev, a depus vineri la Parlament o petitie in acest sens sustinuta de 770.000 de semnaturi. Conform legislatiei din Bulgaria, Parlamentul este obligat sa organizeze referendum pentru orice petitie sustinuta de cel putin 500.000 de semnaturi. Referendumul ar putea fi primul din Bulgaria dupa caderea regimului comunist in 1989. Dupa ani de indecizii, guvernul bulgar a renuntat oficial la proiectul centralei nucleare Belene la sfarsitul lunii martie. Centrala trebuia sa fie construita cu ajutorul Rusiei, scrie Novinite.

Francois Hollande si Barack Obama fac apel la stabilitate in zona euro, in ajunul reuniunii BCE. Presedintele francez Francois Hollande si presedintele SUA Barack Obama si-au exprimat miercuri interesul comun in asigurarea stabilitatii in zona euro, in ajunul reuniunii Bancii Centrale Europene. Potrivit presedintiei Frantei, cei doi lideri au purtat discutii telefonice "cu privire la situatia economica internationala, exprimandu-si interesul comun pentru cresterea economica a Europei si a stabilitatii in zona euro, pentru reluarea activitatii economice mondiale, anunta AFP.