Satul unde apa e mai cautata decat aurul. In multe localitati din tara, au secat fantanile de la seceta. Zilele trecute, cat a plouat scurt, oamenii din satul Cucuteni, Dambovita, de exemplu, se grabeau cu galetile dupa stropi, pe la colturile caselor. Elena Olaru nu merge prea des la una dintre fantanile din capul satului unde locuieste. Nu neaparat pentru ca stie ca e inutil (cele mai multe fantani de aici au secat si stau cascate doar cu mal la fund). Ci pentru ca, spune ea, cand o vede acolo la galeata, iese una, Maricica, o locuitoare din imprejurimi, si-i face scandal ca se foloseste de rezerva pretioasa. Iar daca e ceva ce nu-i place Elenei, ala e scandalul, relateaza EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Crucea uraniului: povestea minerilor iradiati pentru 1.200 de lei pe luna. In localitatea Crucea, in Suceava, 300 de ortaci au ales sa traiasca mai putin decat altii pentru numai 1.200 de lei pe luna. Ortacii s-au blocat acum in singura mina de uraniu functionala din Romania, in semn de protest pentru lefurile prafuite. ''A iesit de la mina si apoi l-au lasat picioarele, iar incet, incet a murit. De acolo, de la uraniu i s-a tras", sunt cuvintele pe care Verginia Dobrovolschi le foloseste de fiecare data cand vine vorba de sotul ei. Iar povestea trista a ei poate fi trasa la indigo pentru sute de familii din zona Stulpicani - Ostra - Crucea - Brosteni, din judetul Suceava. Continuarea in Adevarul.

Horia-Roman Patapievici, fost presedinte ICR: "Actuala putere a rupt orice legatura cu intelectualitatea". Conducerea ICR, formata din presedintele Horia- Roman Patapievici si vicepresedintii Tania Radu si Mircea Mihaies, si-a anuntat ieri demisia intr-o conferinta de presa. Pentru EVZ, Patapievici a vorbit si despre manevrele recente ale USL. EVZ: Cum va explicati demolarea ICR? Mai ales ca a fost atat de rapida? Horia-Roman Patapievici: Dar totul a fost foarte rapid. Trebuie sa intrebati USL-ul. Tot ce au demolat, au demolat foarte rapid. Este un blitzkrieg! Au inceput cu IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc - n.r.), cu ICR si cu Arhivele. E foarte pilduitor. Integral in EVZ.

Cateva concluzii dupa referendum. Suspendarea presedintelui si referendumul de demitere au pus in evidenta carente grave ale administratiei, dar si ale sistemului institutional, care trecea drept o certa achizitie democratica. Chiar daca pare redundant, sa reluam cateva concluzii care s-au desprins in ultimele zile. Listele de alegatori sunt neactualizate si vin in contradictie cu alte informatii relevante privitoare la numarul cetatenilor romani. Cata vreme numarul alegatorilor nu a contat decat simbolic, nimeni nu a avut nicio obiectie. Din clipa in care acest numar a conditionat rezultatul unei consultari populare, s-a produs scandalul, relateaza Deutsche Welle.

Romania reala se usuca de seceta. Sefii directiilor agricole judetene din 12 judete ale tarii sunt pusi de MADR sa faca un recensamant al suprafetelor calamitate. Insa nici n-apuca sa redacteze notele catre minister, ca cifrele se schimba de la o zi la alta. In crestere. Zonele cele mai puternic afectate de arsita se regasesc in est (Vaslui, Braila, Vrancea), in sud si sud-estul tarii (Dolj, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita), dar si in Ardeal(Cluj, Alba, Salaj, Mures sau Covasna), acestea fiind judetele unde culturile au fost compromise in proportie de 20% pana la 100%, scrie Romania Libera.

Legea sanatatii: spune-mi de ce te imbolnavesti ca sa-ti spun cat platesti. Romanii vor trebui sa plateasca de la 4 lei la 90 de lei atunci cand merg la medic sau sunt internati in spital, din cauza coplatii, masura ce ar putea intra in vigoare anul viitor, daca se va accepta noua Lege a sanatatii. In plus, asigurarile de sanatate vor acoperi doar bolile de risc major, cum ar fi cele cronice sau cancerul. Pentru cele de risc minor, cum ar fi o gripa care necesita medicamente ieftine, pacientii vor trebui sa suporte costurile. Situatia este destul de ambigua, iar pacientii vor avea de suferit, striga expertii la unison, anunta Adevarul.

Diamandi Ionescu, omul care i-a gonit pe comunisti din Muntele Baisorii. Liderul grupului de rezistenta a incercat sa-i rascoale pe moti, intocmai ca pe vremea lui Horea, Closca si Crisan. Unul dintre cele mai interesante episoade ale luptei anticomuniste de dupa cel de-al doilea razboi mondial s-a petrecut in zona Muntele Baisorii si l-a avut ca erou principal pe unul dintre cei mai capabili ofiteri ai Armatei Regale Romane. Este vorba de capitanul de flotila aeriana din Turda Diamandi Ionescu. Nascut la Galati, acesta a servit in aviatia militara, unde s-a facut remarcat datorita capacitatilor sale deosebite. Dupa sfarsitul razboiului, el servea in cadrul unitatii de aviatie de langa Turda, informeaza Romania Libera.