Spania ar putea cere ajutor de la fondurile de urgenta ale zonei euro. Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat, vineri, ca guvernul de la Madrid ar putea cere ajutor de la fondurile de urgenta ale zonei euro, prin emiterea de obligatiuni de stat, transmite Bloomberg. "Voi face ceea ce fac intotdeauna, voi actiona in interesul spaniolilor", a afirmat Rajoy intr-o conferinta de presa sustinuta la Madrid, intrebat daca va cere ajutorul Fondului European de Stabilitate Financiara sau Mecanismului European de Stabilitate. Oficialul a precizat ca trebuie, mai intai, sa inteleaga mai clar noile propuneri anticriza ale Bancii Centrale Europene in privinta achizitiilor de obligatiuni si altor masuri neconventionale, citeaza Mediafax. Presedintele BCE, Mario Draghi, a prezentat joi un nou plan anticriza, care presupune achizitii de obligatiuni spaniole si italiene de catre BCE de pe piata secundara si de catre Mecanismul European de Stabilitate direct de la Trezoreriile celor doua tari, conditionate strict. Detaliile propunerii vor fi negociate si facute publice in urmatoarele saptamani.

Un deputat polonez reclama din partea Spaniei o datorie veche de 400 de ani. Chiar daca Spania este in mijlocul unei crize economice, un deputat polonez solicita tarii rambursarea unei datorii de 235 milioane de zloti (57,4 milioane de euro) ce dateaza din secolul al XVI-lea, relateaza AFP. Aceasta reclamatie vizeaza un imprumut de 430.000 de ducati de aur, contractat de regele Filip al II-lea al Spaniei (1527-1598) de la regina Poloniei, italianca Bona Sforza (1494-1557), pentru a acoperi cheltuielile de razboi dintre Spania si Franta pentru obtinerea controlului asupra Regatului Neapolelui, credit care nu a fost rambursat in totalitate. Deputatul Marek Poznanski, 28 de ani, de la Miscarea Palikot (de stanga), este cel care se afla in spatele acestei initiative. Poznanski a inaintat o cerere ministerului polonez al Afacerilor Externe, care va studia problema. Conform site-ului de internet al deputatului, un ducat in acea perioada era facut din 3,5 grame de aur. La valoarea actuala metalului galben, imprumutul s-ar ridica la aproape 57 milioane de euro, fara a tine cont de ratele de dobanda.

Eurogrupul pregateste o reuniune extraordinara la inceputul lui septembrie. Tarile din zona euro pregatesc o reuniune extraordinara a Eurogrupului pentru prima saptamana din septembrie, in care se va aborda atat situatia din Cipru, cat si cea din Spania, a semnalat vineri, pentru EFE, o sursa comunitara citat de Agerpres. Desi inca nu s-a concretizat data, se prevede ca ministrii de finante din zona euro sa se intalneasca mai intai la Bruxelles si dupa cateva zile in Cipru. Printre posibilele date pentru aceasta prima intalnire de dupa vacanta de vara figureaza 3 septembrie, cand presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, are prevazuta o interventie in Parlamentul European, adauga sursa citata. Pe agenda convorbirilor se vor afla situatia din Grecia - presedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, va efectua o vizita la Atena la 22 august - si problemele de finantare ale Spaniei.

Rata somajului din SUA a crescut in iulie la 8,3%, cel mai ridicat nivel in cinci luni.Somajul din Statele Unite ale Americii a crescut usor in luna iulie, chiar daca firmele americane au angajat 163.000 de persoane, arata cifrele oficiale publicate vineri de Departamentul american al Muncii, citate de BBC.Desi numarul angajarilor a fost peste asteptarile economistilor, rata somajului a crescut de la 8,2% la 8,3% in iulie pe fondul majorarii numarului persoanelor care au reintrat in forta de munca, dar care nu au reusit sa isi gaseasca un loc de munca. Analistii se asteptau ca rata somajului sa se mentina la 8,2%. De asemenea, autoritatile au precizat si faptul ca in lunile mai si iunie au fost create cu 6.000 de locuri de munca mai putin fata de valorile estimate initial. Numarul total de someri a fost in iulie de 12,8 milioane de persoane, acesta mentinandu-se neschimbat fata de iunie.

Argentina a platit ultimele datorii acumulate in timpul crizei din 2001 si isi clameaza 'independenta'. Argentina a rambursat vineri ultimele titluri emise dupa inghetarea depozitelor bancare in timpul crizei financiare din anul 2001, anuntand oficial sfarsitul pentru 'corralito', in timp ce presedinta Cristina Kirchner a dat asigurari ca va continua politica de dezindatorare pentru a garanta 'independenta' tarii in fata volatilitatii pietelor internationale, relateaza agentiile AFP si EFE. 'Am incheiat plata corralito. Fara datorii suntem mai liberi', scrie acum pe pagina sa de internet a Ministerului argentinian al Economiei. Ultimele titluri rambursate au o valoare de 2,19 milirde de dolari, 78% din suma fiind platita creditorilor externi si restul de 22% celor din Argentina.

Oligarhul rus Alexander Lebedev, obligat sa renunte la activitatile din Rusia din cauza presiunilor serviciilor speciale rusesti. Miliardarul rus Alexander Lebedev, co-proprietarul jurnalului de opozitie rus Novaia Gazeta, a declarat vineri ca are in vedere renuntarea la activitatile din Rusia, denuntand presiunile serviciilor speciale rusesti, relateaza AFP. "Nu am nicio alta cale(...).O operatiune bine planificata se desfasoara impotriva mea. Eu nu vorbesc despre Kremlin, vorbesc despre oficialii serviciilor speciale", a spus el intr-un interviu acordat cotidianului online Gazeta.ru. Lebedev, a carei avere a fost estimata in acest an de revista Forbes la 1,1 miliarde de dolari, s-a aratat pesimist in ceea ce priveste capacitatea sa de a-si vine activele rusesti. "In prezent, nimeni nu cumpara nimic. Nici bunurile imobiliare din Moscova nu le-am putut vinde", a afirmat acesta, neexcluzand optiunea de a acorda unei persoane de incredere sarcina de a-i gestiona bunurile. Proprietarul a mai multor cotidiane englezesti, printre care si The Independent, Alexander Lebedev, un fost agent KGB, si-a facut cea mai mare parte a averii in sectorul bancar privat, in anii 90. Acesta este de asemenea si unul din principalii actionari ai companiei aeriene rusesti Aeroflot si detine National Reserve Bank, care a facut deja obiectul unei perchezitii din partea politiei.