Reactiile in presa internationala nu au intarziat sa apara nici astazi, dupa ce trei ministri ai cabinetului Victor Ponta si-au anuntat astazi demisiile. Ioan Rus (PSD) a anuntat ca si-a inaintat demisia din functia de ministru al Administratiei si Internelor, acuzand presiuni atat din partea presedintelui suspendat Traian Basescu, cat si din partea presedintelui interimar, Crin Antonescu. La scurt timp dupa ce a facut acest anunt, Ioan Rus a declarat ca Victor Paul Dobre (PNL), ministrul delegat pentru Administratie, l-a "rugat" sa anunte si demisia sa, intrucat el nu se afla in tara. Iata principalele titluri:

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

''Batalia pentru referendum arunca Romania in criza'', titreaza Agentia France Presse, stire preluata si de Le Nouvel Observateur. Criza politica din Romania s-a inrautatit luni din cauza referendumului pentru destituirea presedintelui, dupa ce ministrul de interne a demisionat si a acuzat presiuni ''inacceptabile'', relateaza sursa citata. De mai bine de o luna, Romania se confrunta cu un razboi fara sfarsit intre coalitia de centru-stanga aflata la putere, Uniunea Social Liberala, si tabara de centru-dreapta a presedintelui suspendat Traian Basescu. Insa, in ciuda faptului ca Traian Basescu a fost suspendat acum o luna si s-a organizat un referendum care sa puna capat bataliei, lupta este mai acerba ca niciodata. Ministrul de interne Ioan Rus a fost inlocuit de Mircea Dusa, in timp ce ministrul justitiei, Titus Corlatean, a preluat Ministerul de Externe. De asemenea, judecatoarea Mona Pivniceru a fost numita noul ministru al Justitiei.

''Romania: Ponta isi intareste controlul la putere'', scrie publicatia Financial Times, care descrie situatia din Romania in aceeasi termeni de criza. Criza politica din Romania a luat o noua intorsatura luni, dupa ce prim-ministrul Victor Ponta, care continua sa lupte pentru detronarea presedintelui suspendat Traian Basescu, a inlocuit cinci membri ai cabinetului sau, inclusiv ministrul justitiei, cel de externe si ministrul delegat pentru Administratie.

Publicatia noteaza ca guvernul condus de Ponta are doar trei luni si ca sunt prevazute alegeri pentru toamna, asa incat schimbarile vor avea un impact slab asupra politicii. Insa ei (n.r. guvernul Ponta) nu vor face nimic pentru aplanarea ingrijorarilor locale si internationale privind respectarea statului de drept in Romania. Totodata, publicatia financiara observa ca guvernul actual nu va avea pace pana ce Traian Basescu nu va pleca.

''Premierul Romaniei remaniaza guvernul, iar banca centrala avertizeaza in privinta efectelor asupra bugetului'', noteaza Reuters. Prim-ministrul roman Victor Ponta a remaniat luni cabinetul, in urma demisiei ministrului de interne si dupa ce guvernatorul bancii centrale l-a avertizat pe premier ca razboiul cu presedintele suspendat ar putea avea consecinte nefaste: slabirea monedei nationale si ingreunarea finantarii bugetului, scrie Reuters. Fostul ministru de interne Ioan Rus a explicat motivele demisiei sale, acesta sugerand presiuni venite din partea ambelor taberele aflate in conflict, care au incercat sa beneficieze de pe urma acestui proces.