AFP: UE si Consiliul Europei fac apel la respectarea Curtii Constitutionale in Romania. Comisia de la Venetia, organism consultativ al Consiliului Europei si al Comisiei Europene a solicitat, marti, autoritatilor romane si tuturor partidelor politice sa se abtina de la orice presiune asupra Curtii Constitutionale. Curtea Constitutionala, care trebuie sa ia o decizie cruciala la sfarsitul lunii august privind referendumul legat de demiterea presedintelui Traian Basescu, a trimis a doua scrisoare in ultimele doua luni Comisiei de la Venetia, denuntand presiunea asupra unora dintre judecatorii sai. "Fac apel la toate autoritatile publice si toate partidele politice din Romania sa respecte independenta Curtii Constitutionale si sa se abtina de la exercitarea oricarei presiuni", a anuntat Gianni Buquicchio, presedintele Comisiei de la Venetia, scrie AFP.

PRESA IN DIAGONALAFoto: Colaj foto

Un civil german a fost acuzat de furtul de date secrete ale NATO. Un civil in varsta de 60 de ani, care a lucrat la centrul NATO pentru comanda avioanelor din Germania, a fost acuzat de furt de date secrete, conform procurorilor federali. Suspectul, identificat ca Manfred K., conform normelor de confidentialiate germane, a fost arestat sub acuzatia de obtinere a secretelor de stat cu intentia de a le oferi unui alte persoane. Se presupune ca angajatul NATO ar fi transferat datele pe calculatorul personal. NATO are aproximativ 500 de angajati la sediul central de la baza aeriana Ramstein, dintre care aproape 20% sunt civili, anunta The Guardian.

Majoritatea kosovarilor sunt de acord cu integrarea tarii lor in Uniunea Europeana. O mare majoritate a kosovarilor sprijina aderarea tarii lor la Uniunea Europeana, intrucat o considera benefica pentru teritoriu, conform unui studiu publicat marti. Circa 72% dintre cetateni ar vota pentru aderarea la blocul european intr-un posibil referendum pe aceasta tema. Oficialii de la Bruxelles au lansat in luna martie un studiu de fezabilitate pentru un acord de stabilizare si asociere cu Pristina, care reprezinta un prim pas spre o posibila integrare a Kosovo in Uniunea Europeana, informeaza AFP.

Bulgaria va intocmi harta ghetourilor locuite de rromi din fonduri europene. Autoritatile din Bulgaria au inceput un proiect care prevede intocmirea de harti pentru toate ghetourile locuite de comunitatile de rromi cele mai marginalizate, pe cuprinsul intregii tari. Proiectul, care urmeaza sa fie finantat in cadrul Programului Operational pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, se va incheia in octombrie 2013, a anuntat ministrul adjunct al Muncii, Valentina Simeonova. Un total de 700 de recenzori din sase institutii guvernamentale centrale din Bulgaria, municipalitati si ONG-uri vor studia distributia geografica a populatiei minoritare marginalizate, in cele 264 de municipii din intreaga tara. Colectarea informatiilor va ajuta autoritatile bulgare sa imbunatateasca politica de integrare a rromilor in educatie, munca si sanatate, scrie Novinite.

Bashar al-Assad a aparut la televizor dupa cinci saptamani de pauza. Presedintele sirian Bashar al-Assad, care se confrunta de 16 luni cu o revolta scaldata de mult sange, a primit marti vizita unui mesager al aliatului sau iranian. La aceasta intalnire, televiziunea a difuzat imagini cu Assad, care nu a mai aparut in public din 22 iulie, impreuna cu Saeed Jalili, trimis al liderului suprem iranian Ali Khamenei. Jalili a transmis ca "Iranul nu va permite distrugerea axei de rezistenta, in care Siria este un pilon cheie", considerand ca "situatia din tara nu este o criza, ci un conflict intern". Washingtonul cauta o modalitate de a grabi sfarsitul luptelor si tranzitia politica din Siria, a anuntat marti, la Pretoria, secretarul de stat amerian Hillary Clinton, anunta AFP.