Lucian, clovnul care smulge zambete copiilor din spitale. Spitalul in care branula devine fluture, seringa- o albina, iar portperfuzoarele-dusuri se transforma pentru o ora din loc al suferintei in scena de poveste. De peste un deceniu, clovnii fundatiei CliniClowns, la baza actori profesionisti, dau zilnic reprezentatii in spitalele de pediatrie. Cel mai greu e la Oncologie, la Fundeni, sau la Arsi. Seara, ajung acasa daramati si stau minute in sir cu ochii in tavan. Lucian Ianus, 27 de ani, este absolvent de Actorie si are o experienta de opt ani in clovnerie. In ClinicClowns a intrat acum trei ani, unde spune ca a trait cea mai emotionanta perioada a vietii sale. Desi parintii mai au tendinta, in durerea lor, sa-i respinga, iar asistentele au impresia ca le incurca, Lucian vede zilnic rezultatele terapiei prin zambet. Doctorii au fost mai receptivi si acum ii cheama si in timpul vizitelor medicale, scrie EVZ.ro

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

"Furaciuni" olimpice. La Londra, spiritul Jocurilor a fost calcat in picioare de cateva decizii ale arbitrilor, care au zadarnicit munca de patru ani a sportivilor. Astfel, s-au varsat lacrimi care au indurerat lumea sportului. Bogdan Juratoni a platit tribut faptului ca presedintele Federatiei Romane de Box, Rudel Obreja, e in razboi deschis cu Federatia Internationala (AIBA). In optimile turneului olimpic, Jura-toni a dominat meciul cu uzbecul Abbos Atoev, care a refuzat lupta si a fugit permanent de boxerul roman. Decizia arbitrilor? Uzbecul a fost declarat invingator cu scorul de 12-10, spre indignarea celor din sala. Intr-o alta confruntare, situatia a fost si mai jenanta. Japonezul Satoshi Shimizu l-a facut Knock-down pe Magomed Abdullhamidov de sase ori! La iesirea din ring, azerul a fost luat cu salvarea. Pana sa ajunga la spital, Abdullhamidov a fost declarat invingator! Niponii au innebunit, au depus o contestatie oficiala, iar rezultatul a fost intors, a doua zi, in favoarea japonezului. Mai mult, arbitrii meciului au fost trimisi acasa de AIBA. Un alt arbitru, neamtul Frank Scharmak, a fost si el suspendat cinci zile dupa ce, fara niciun motiv intemeiat, l-a descalificat pe iranianul Ali Mazaheri, cand acesta il conducea pe cubanezul Jose Larduet la puncte, scrie Adevarul.

Istoria enciclopediei romane editata de "Astra" in 1904. La Sibiu se pastreaza intreaga arhiva a modului in care s-a elaborat si editat prima enciclopedie romana, initiata in 1904 de "Astra", adica de "Asociatiunea transilvana pentru literatura romana si cultura poporului roman". Dar, inca din ianuarie 1895, Cornel Diaconovici, prim-secretar al "Astrei", a prezentat in sedinta Comitetului Central, primul proiect privind editarea unei enciclopedii in scopul "latirii stiintelor si artelor in cercuri cat mai largi la poporul nostru, gandit sub forma unor lexicoane de conversatiune, care "sa ne faca servicii precum lexiconurile germane ale timpului... Ideea a suras multora si s-a ajuns la o comisie pentru studierea proiectului, din care au facut parte pesonalitati ale timpului precum Ilarion Puscariu, Zaharia Boiu, Partenie Cosmas, Leontin Simionescu si Cornel Diaconovici. Acest comitet hotaraste editarea enciclopediei in doua tomuri de cate 60 de coli de tipar cu o mie de pagini, redactor principal al acesteia fiind numit Cornel Diaconovici, considerat omul cel mai competent in materie, deoarece a colaborat la mai multe enciclopedii, mari, germane, scrie Romania libera-Aldine.

Dosarul referendumul. De ce este fostul ministru Dobre acuzat de abuz in serviciu. In referatul prin care procurorii solicita Parlamentului un aviz pentru urmarirea penala a lui Victor Paul Dobre, acestia sustin ca fostul ministru s-ar face vinovat de abuz in serviciu. Procurorii arata ca Victor Paul Dobre a semnat o inaintata Curtii Constitutionala desi, potrivit legii, nu avea acest drept. Este vorba de o adresa in care MAI, sub semnatura lui Dobre, spune ca nu isi asuma cifra de alegatori inscrisa pe listele electorale care au fost utilizate la referendum. Din referatul procurorilor rezulta ca CCR nu a cerut MAI actualizarea listelor electorale, ci doar listele electorale folosite la referendum si daca ele au fost actualizate inainte de referendum potrivit legii, scrie Gandul.

Cum arata cel mai faimos oras-fantoma al Chinei. Cel mai faimos oras fantoma din China este Kangbashi, scriu cei de la businessinsider.com. Constructia orasului a inceput in 2004 si trebuia sa gazduiasca milioane de chinezi. Potrivit celor de la Daily Mail, doar 30.000 de persoane locuiesc in prezent in acest oras. Pretul mare al locuintelor a fost motivul principal pentru care chinezii nu s-au mutat in numar mare aici, insa nici cand piata imobiliara a cazut dramatic, anul trecut, nu s-a inregistrat vreo schimbare. Chiar daca pretul metrului patrat a scazut de la 1.100 de dolari la 470 de dolari, apartamentele nu s-au vandut, scrie Capital.

Care este adevarata mama a lui Ion Iliescu. Pentru ca povesti pe aceasta tema erau multe, unele dintre ele pure speculatii, jurnalistii EVZ au pus la dispozitia cititorilor mai multe documente care atesta ca seful statului la acea vreme si, totodata, candidat la alegerile prezidentiale din 27 septembrie 1992, avea o biografie frumos cosmetizata. Ziaristii Bulinei si-au justificat demersul prin aceea ca, "atunci cand este vorba de o persoana publica, cetatenii trebuie sa cunoasca toate detaliile din viata sa care ii pot influenta, intr-un fel sau altul, deciziile sau comportamentul". Relatarile succinte si atent punctate ale celor doi ziaristi autori ai articolului, Ioan Crisan si Sorin Rosca Stanescu, demonstreaza ca Maria P. Iliescu, despre care se stia pana atunci ca este mama naturala a lui Ion Iliescu, este a doua sotie a lui Alexandru Vasile Iliescu, tatal presedintelui, si mama naturala doar pentru ultimii copii ai cuplului, Crisan si Mihai, scrie EVZ.ro

FOTO INEDITE: Cum arata si cui apartin cele 20 de PORTAVIOANE care exista astazi in lume. In ciuda costurilor imense de fabricare si de intretinere ale unui portavion, marina americana considera ca nimic nu ofera mai multa siguranta decat o astfel de nava propulsata de un dublu reactor nuclear. Fostul Secretar al Apararii americane William Cohen a declarat ca fara protavioane SUA are "mai putin decat o voce, mai putin decat o influenta". Exista, insa, si voci care considera ca investitiile intr-un portavion sunt riscante, din moment ce un astfel de colos militar poate fi trimis pe fundul oceanelor, in timpul unui conflict militar, cu ajutorul unor atacuri aeriene si maritime bine organizate, scrie Romania libera.

Mii de romani se trateaza in afara tarii in fiecare an. Majoritatea persoanelor care aleg tratamentele platite din strainatate sufera de afectiuni din sfera oncologica, afirma medicii. Astfel, sute de pacienti romani fac anual radioterapie sau operatii in spitale precum Anadolu sau Medical Park, din Turcia, unitati medicale recunoscute pentru aparatura de ultima generatie si pentru medicii cu expertiza bogata in tratarea cancerului. "In Romania, aparatura de radiologie este mai veche. In strainatate, de exemplu, exista aparate de radiologie care fixeaza capul. Sunt utile in tumorile cerebrale, unde nu ai voie sa misti capul in timpul radioterapiei. In plus, nu avem suficient echipament", explica medicul oncolog Florin Bacanu de la Spitalul Clinic "Sfanta Maria" din Bucuresti. Astfel, doar 30% din bolnavii de cancer primesc la timp radioterapia. Iar daca nu asteapta pentru terapia cu radiatii, pacientii au probleme cu administrarea celorlalte tipuri de tratamente, scrie Adevarul.