Castiga sute de milioane de euro in Romania, dar platesc zero impozite. Majoritatea constructorilor straini de drumuri au raportat pierderi contabile in 2011. In acelasi an, nici un constructor important de drumuri roman nu a avut pierderi, ba, mai mult, unii au inregistrat profituri ametitoare. Este greu sa gasesti o firma de constructii straina, activa in sectorul construirii sau repararii de drumuri in Romania, care sa fi inregistrat profituri subsᅡtantiale in anul care s-a scurs, arata cifrele publicate luna trecuta de catre Ministerul Finantelor din Romania. Beneficiare ale unor importante contracte de realizare a autostrazilor sau de reparare a unor drumuri nationale, majoritatea firmelor straine au raportat pierderi. Acolo unde nu s-a intamplat aceasta, bilanturile contabile depuse la Finante ale firmele in cauza indica profituri infime. In schimb, exista firme romanesti, cu contracte comparabile cu cele ale firmelor straine, care au raportat rate ale profitului de pana la 37%. Intr-o piata concurentiala in care managementul proiectelor de infrastructura este identic in cazul tuturor firmelor, indiferent de tara acestora de origine, aceste discrepante surprind, scrie Romania libera.

ActualitateFoto: Colaj foto

Deutsche Welle: Conflict intre sudisti si nordisti in Europa? Exista oare un clivaj intre nordul si sudul continentului? Intre partea prospera a Europei, si partea ei mai saraca? Asa pare. Dar lucrurile nu sunt chiar atat de simple. Expertii au constatat existenta unor serioase discrepante in puterea de cumparare a cetatenilor europeni din cele 27 de state ale Uniunii mult inainte sa izbucneasca recesiunea si actuala criza a datoriilor. De multe decenii s-a consolidat impresia ca europenii bogati ar trai in nordul Europei, iar cei saraci la miazazi. Din 2004 li s-au adaugat celor din urma cetatenii din fostele state comuniste. In vest, s-a spus atunci, oamenii sunt mai prosperi decat in est. De cea mai mare putere de cumparare se bucura cetatenii ducatului luxemburghez. S-a cuantificat cea a locuitorilor minusculei tari la 271 de procente din valoarea medie a puterii de cumparare a europenilor. Spaniolii si italienii dispun de 100%, germanii de 118%, in vreme ce oamenii din cele mai sarace tari, de pilda din Romania si Bulgaria, sunt nevoiti sa se multumeasca doar cu 44-46 de procente, scrie Deutsche Welle.

"Arendasul" Dan Voiculescu, tun dupa tun la Ministerul Agriculturii. Presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a exploatat timp de un an cel mai productiv teren din Romania, fara sa plateasca un leu. Cu ajutorul unor chichite juridice, el a reusit sa suspende procesul intentat de ADS, aflat in subordinea ministrului Agriculturii, condus de actualul presedinte al PC, Daniel Constantin. Scandalul dintre Grupul Industrial Dan Voiculescu si Compania (Grivco) si Ministerul Agriculturii a inceput in mai 2010. Oficialii statului au cerut ca firma fondatorului PC sa plateasca 1.229.282 de lei, aproximativ 250.000 de euro. Banii reprezentau redeventa anuala de 1.350 de tone de grau. Ei aratau judecatorilor ca Grivco a folosit fara titlu valabil, in perioada mai 2008-mai 2009, suprafata de 2.600 de hectare teren agricol ce s-a aflat in admi nistrarea Institutului de Cercetare si Inginerie Tehnologica pentru Irigatii si Drenaje (ICITID) Baneasa, dezvaluie EVZ.ro

Noaptea generalilor. In noaptea de 1 spre 2 august, ministrul Victor Paul Dobre a chemat la ordine chestori si comisari-sefi si au plasmuit adresa prin care MAI nu isi mai asuma veridicitatea listelor electorale permanente. Incercarea celor de la putere de a micsora listele cu electori de pe listele electorale permanente s-a transformat intr-un dosar penal. Procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-au sesizat din oficiu si-au inceput urmarirea penala impotriva mai multor persoane si au cerut de la Parlament aviz pentru anchetarea fostului ministru Victor Paul Dobre, pe care il acuza de abuz in serviciu contra intereselor persoanei, dezvaluie Adevarul.

Criza politica si implicatiile ei economice

De ce trebuie sa transeze rapid CCR problema referendumului. Judecatorii CCR ar trebui sa urgenteze pronuntarea asupra referendumului si pentru a stopa evolutiile economice dezastruoase din Romania, asupra carora au avertizat si reprezentantii FMI prezenti la Bucuresti. Leul s-a depreciat, iar acest lucru afecteaza in primul rand populatia si in special pe cei defavorizati; Guvernul a scazut bugetele alocate investitiilor si a marit cheltuielile; absorbtia fondurilor europene a scazut dramatic, in loc sa creasca (asa cum a promis USL inainte de a prelua puterea). Avertismente asupra pierderilor economice au fost lansate nu numai de lideri europeni si reprezentanti ai FMI, ci le-a transmis de vreo doua ori chiar si guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, care a anuntat pierderi mari - de ordinul miliardelor de euro - inclusiv pe piata externa, rezultate din tranzactionarea titlurilor emise de stat. O decizie rapida si corecta a Curtii ar calma si aceste piete, scrie Romania libera.

Tot despre "Nota de plata a crizei politice" vorbeste si Capital. Deja neincrederea in viitorul imediat al economiei autohtone s-a vazut in deprecierea leului, care, de la caderea cabinetului Ungureanu, s-a devalorizat cu peste sase procente fata de moneda europeana (de la 4,37 lei/euro, in 27 aprilie, la 4,65 lei/euro, in 3 august), tendinta inversata in ultimele zile de interventia energica a BNR in piata. Surse din mediul bancar vorbesc chiar de varfuri de pana la 5,5 lei/euro, cu tot impactul pe care acest lucru il are asupra ratelor si chiriilor exprimate in valuta, a tarifelor din telecom, a preturilor la produsele importate sau ingloband materii prime importate (de la carburanti si gaze naturale la alimente si electronice). Totul merge brat la brat cu o atitudine deja prudenta a investitorilor straini, care au adus in tara doar 465 de milioane de euro in primele cinci luni ale anului, fata de 850 de milioane de euro in aceeasi perioada a lui 2011, si care manifesta o tendinta de abandonare a titlurilor de stat romanesti, potrivit Capital.ro

INTERVIU Ministrul de Interne, Mircea Dusa: CUM VOM FACE "REACTUALIZAREA" LISTELOR ELECTORALE PERMANENTE. La doar o saptamana de la preluarea postului, noul ministru de Interne, Mircea Dusa, dezvaluie intr-un interviu pentru gandul cum vor fi "periate" listele electorale permanente, care ii sunt prioritatile pana la alegerile parlamentare, ce ii va spune ambasadorului SUA daca acesta il va vizita si pe el la minister si ce crede despre urmarirea penala a subalternilor sai Ioan Nicolae Cabulea, secretar de stat in MAI, chestorul principal de politie, si Constantin Manoloiu, seful Evidentei Populatiei. "Facem o actiune care este strict legala si institutionala, aceea de a vedea daca pana la data de referinta prevazuta in lege legat de referendum au fost sau nu au fost operate datele in listele electorale", declara ministrul in interviul acordat ziarului Gandul.

Un deputat francez vrea renegocierea tratatelor UE, pentru expulzarea romanilor fara bani. Deputatul Philippe Meunier, secretarul national UMP (Uniunea pentru o Miscare Populara, de dreapta) pentru libertatile civile, a declarat, ieri, ca presedintele socialist Francois Hollande "ar trebui sa ceara o renegociere a tratatelor europene" pentru a "permite expulzarea romanilor fara resurse". Reprezentantul Dreptei populare (aripa dreapta a UMP), parlamentar de Rhone, sustine ca locuitorii din acest departament si "din orasele franceze afectate de acest flagel cer guvernului sa-si asume responsabilitatea pentru a pune capat cartierelor de maghernite, cersetoriei agresive si numarului mare de spargeri si furturi", relateaza cotidianul "Le Liberation" citat de EVZ.ro