Cine face cartile in puscariile Romaniei. Cei mai mediatizati detinuti din Romania vaneaza un loc caldut "la racoare". Ei fac orice pentru a nu le lipsi bucuriile libertatii In vremurile bune invartea economiile romanilor bagate in jocurile piramidale. S-a distrat, alaturi de milionari din intreaga lume, pe plajele insorite din Bali (Indonezia) aproape zece ani de zile. Acum impinge caruciorul cu romane politiste si povesti de aventura pe holurile penitenciarului Rahova. "Tatal FNI", Nicolae Popa, a ajuns sa lucreze bibliotecar in inchisoare. El isi ocupa timpul dupa gratii cu o meserie care este platita, in mod normal, cu suma de 940 de lei. Dupa ce judecatorii i-au confirmat condamnarea la 15 ani de inchsioare in dosarul caderii Fondului National de Investitii (FNI), Nicolae Popa a facut cerere sa fie scos la munca. Functia si indatoririle de bibliotecar i s-au potrivit ca o manusa. "Golanasu" mic al lui Vintu" are pe mana 7.300 de carti si zeci de de amatori de beletristica, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cojocaru, catre Motoc: "Lasa dracu' telefoanele alea!". Cele doua judecatoare CCR neaga existenta conflictului. Presiunile din interiorul Curtii Constitutionale au ajuns la cote alarmante in cursul zilei de astazi. Cele doua judecatoare CCR, Aspazia Cojocaru si Iulia Motoc, au ajuns sa-si arunce vorbe grele, sustin surse din interiorul Curtii. Cei doi magistrati neaga cu vehementa ca ar fi existat vreo altercatie intre ele. Tensiunile din interiorul Curtii au inceput inca de la inceputul lunii, cand magistratii trebuia sa se pronunte asupra validitatii referendumului. Datorita unei adrese trimise pe 6 august Guvernului Romaniei, judecatorii CCR au cerut intrunirea de urgenta. Magistratii urmau sa dea un verdict astazi in ceea ce priveste referendumul, insa au amanat decizia pentru 21 august. Potrivit unor functionari care lucreaza la Curtea Constitutionala si care au fost citati de noielite.ro, Iulia Motoc si Aspazia Cojocaru au avut o mica altercatie, anunta Adevarul.

Victimele "reeducarii" din fosta inchisoare a Pitestiului povestesc clipele groaznice prin care au trecut. Anii de studiu prin arhive si cautarea supravietuitorilor au conturat povestea infioratoare a "experimentului Pitesti". Teoria reeducarii e inventata in URSS, dar Romania e singura tara din estul Europei in care acest oribil concept a fost aplicat. Am retinut cateva din vorbele spuse de teologul Radu Preda in fata studentilor Scolii de Vara de la Pitesti - "generatia tanara are obligatia sa faca lumina si sa nu uite trecutul. Avem obligatia la memorie in masura in care avem speranta la viitor", se refera specialistul la scoaterea la lumina a ceea ce s-a intamplat in fosta inchisoare din Pitesti, dar si la alte atrocitati petrecute vreme de aproape o jumatate de secol in Romania comunista. Aceste consideratii si-au gasit locul perfect alaturi de un om tanar - nu are decat 28 de ani - asa cum este Alin Muresan, dedicat inca de la 22 de ani, prin cercetarile pe care le-a intreprins, fenomenului Pitesti, informeaza Romania Libera.

Durerile de cap ale social-democratilor germani. Desi n-a mai ramas decat un an pana la urmatoarele alegeri legislative opozitia social-democrata din Germania nu s-a inteles inca asupra candidatului ei de varf la scrutinul care ar urma s-o debarce pe Angela Merkel. Social-democratii germani fac ample eforturi sa se desprinda in sondajele de opinie de conservatori. Dar eforturile lor se lovesc de obstacole redutabile. O problema acuta si departe de a fi rezolvata ramane desemnarea viitorului lor candidat la functia de cancelar. Opozitia de centru-stanga din Germania face sfortari notabile sa-si sporeasca popularitatea pentru a putea invinge in alegerile legislative de anul viitor actuala echipa guvernamentala de centru-dreapta. Dar social-democratii nu reusesc deocamdata sa se impuna in fata actualului executiv conservator-liberal condus de Angela Merkel si de Uniunea ei Crestin-democrata si in special in fata popularitatii cancelarei, scrie Deutsche Welle.

Ce a ascuns Ponta si am aflat de la FMI. Pentru ca nu sunt venituri sufi ciente la buget, tariful gazelor creste in septembrie. Baza de calcul a TVA ar putea fi extinsa Scaderea TVA la alimente, reduceri de impozite printr-o cota progresiva generoasa, crestere economica de peste 1% in 2012. Majoritatea asteptarilor frumoase cu care Guvernul Ponta a intampinat vizita Fondului Monetar (FMI) au fost spulberate ieri. Cu creionul pe hartie, FMI a ajuns la concluzia ca nu este loc de TVA redus. In unele cazuri, taxa trebuie chiar sa creasca. Si impozitele pe imobile pot creste. Iar din septembrie se majoreaza tarifele la gaze, pentru ca asa se intampla cand nu aduci suficiente fonduri la buget. Sunt noutatile prezentate ieri de Erik de Vrijer, seful misiunii FMI, anunta EVZ.

Ghise: Curtea Constitutionala face "alba-neagra" cu listele, ca sa nu implineasca vointa poporului. Senatorul PNL Ioan Ghise a declarat ca, prin decizia luata azi de Curtea Constitutionala, aceasta face, in cooperare cu Parchetul, un "joc de-a alba-neagra" cu listele permanente si se straduieste sa creeze obstacole pentru implinirea vointei populare, scrie Mediafax. Potrivit lui Ghise, tot ceea ce in mod public a cerut Traian Basescu, la Curtea Constitutionala "se executa printr-o majoritate de cinci la patru, adica judecatorii provenind de la Basescu, de la PDL si cu domnul de la UDMR". "Faptul ca acum Curtea Constitutionala, in cooperare cu Parchetul, face un fel de joc de-a alba-neagra cu listele permanente, electorale, actualizate, mi se pare un joc care transcede cu mult procedurii institutionale", a spus Ghise. El a explicat ca decizia Biroului Electoral Central din 28 iulie, cu o zi inainte de referendum, precizeaza dupa care text de lege se face raportarea la listele permanente, si anume Legea 35 din 2008 pentru alegerea Parlamentului, informeaza Adevarul.

Regele falimentelor din Romania a fost trimis in judecata. Lovitura de proportii a procurorilor de la Parchetul de pe langa Inalta Curte: firma de lichidare judiciara RVA Insolvency Specialists SPRL, apartinand sefului lichidatorilor din Romania - Arin Stanescu -, a fost trimisa in judecata pentru savarsirea a doua infractiuni de bancruta frauduloasa. Daca magistratii vor decide ca se face vinovata de acuzatiile aduse, societatea risca sa fie chiar dizolvata. RVA Insolvency este cel mai important jucator pe piata falimentelor, compania gestionand, printre altele, insolventa mai multor banci - Banca Internationala a Religiilor, Bancoop, sau a altor firme cunoscute, cum ar fi magazinele MIC.ro care ii apartin lui Dinu Patriciu, sau Flamingo. Faptele pentru care RVA trebuie sa raspunda in fata legii ar fi fost savarsite, spun procurorii, in momentul in care firma gestiona falimentul societatii Petromservice, firma controlata de Sorin Ovidiu Vintu si Liviu Luca. Prin acelasi rechizitoriu, procurorii au dispus trimiterea in judecata a Doinei Otilia Miu, numarul doi in societate dupa Arin Stanescu, Gheorghe Supeala -, fost administrator Petromservice, si Elena Radu de la RVA, cei trei fiind si ei acuzati de bancruta frauduloasa, scrie Romania Libera.