Spre deosebire de Adrian Nastase, care a incercat sa se sinucida cand a fost condamnat la inchisoare pentru coruptie, aratand ca este o dizgratie greu de suportat, premierul Victor Ponta, confruntat cu acuzatiile de plagiat, a reactionat foarte diferit, insistand sa mearga la summit-ul de la Bruxelles in ciuda faptului ca reputatia sa putea fi in joc in fata Germaniei, unde un presedinte si un ministru au "cazut" in urma unor acuzatii mai putin grave, comenteaza profesorul Tom Gallagher in editia online a Financial Times. Gallagher considera ca Ponta da pare a fi "rece ca gheata" si pentru socialistii europeni el va reprezenta un adevarat test.

Profesorul scrie ca Ponta, "rece ca gheata", pare sa se bucure de orice ar putea sa ii contureze un profil mai interesant, participand atat la festivitatea de deschidere cat si la cea de inchidere de la Jocurile Olimpice, desi "tara sa sangereaza din punct de vedere financiar din cauza unei crize politice care, dupa parerea mea, a fost provocata in principal de guvernul sau".

Ponta este acum un "cavaler pe un cal alb" pentru "asa-zisa 'stanga'" din Romania care, potrivit unui analist citat de Financial Times intr-un alt material, se concentreaza mai mult pe "a acumula putere si a face bani", mai noteaza Gallagher. Acesta continua spunand ca liderii socialisti Ed Miliband (Marea Britanie), Francois Hollande (Franta) si Sigmar Gabriel (Germania) se vor "amesteca" cu acesti "campioni de acumulare primitiva" la conferinta socialistilor europeni ce va avea loc la Bucuresti luna viitoare.

"Va fi interesant de vazut daca vreunul dintre ei va gasi scuze pentru a nu participa sau, in loc, sa sfideze, evidentiind ce biserica mare este stanga parlamentara in aceasta parte a Europei", scrie el in incheiere.