Epava navei Terra Nova, folosita de capitanul Scott la explorarea Polului Sud acum un secol, a fost descoperita in largul coastei Groenlandei. Epava navei cu care capitanul Robert Scott a efectuat expeditia din Antarctica in urma cu un secol a fost descoperita in largul coastelor Groenlandei. SS Terra Nova a fost gasita de catre o echipa de cercetatori americani. Robert Scott si echipajul sau au pornit de la Cardiff, la bordul vasului Terra Nova in 1910, cu scopul de a deveni prima expeditie care ajunge la Polul Sud. La sosire, Scott si oamenii sai au constatat ca o echipa condusa de norvegianul Roald Amundsen ajunsese cu un an inainte. In timpul unei calatorii la tabara de provizii, gheata s-a spart iar Scott a murit din cauza inghetului, corpul sau fiind descoperit opt luni mai tarziu. Dupa experienta polara, Terra Nova a continuat sa navigheze pana in 1943, cand s-a scufundat pe coasta de sud a Groenlandei, scrie BBC.

PRESA IN DIAGONALAFoto: Colaj foto

Fostii ofiteri ai Fortelor Speciale SUA il acuza pe Obama de scurgeri de informatii in cazul uciderii lui Osama bin Laden. Un clip de 22 de minute, postat pe pagina web a Organizatiei Operatiuni Speciale OPSEC din SUA, il acuza pe presedintele american Barack Obama de folosirea cazului bin Laden pentru a castiga imagine si de scurgerea informatiilor despre raid. Acestia anunta ca misiunea grupului este de a opri politicienii sa mai utilizeze raidul pentru imaginea proprie. "Este de datoria mea ca cetatean sa-i transmit presedintelui sa opreasca scurgerea de informatii catre inamic", a anunta Benjamin Smith, fost ofiter SEAL. "Daca Obama va dezvalui cum am ajuns la bin Laden, ce am facut, cati oameni am fost, atunci va impiedica orice viitoare operatiuni", a declarat si ofiterul Scott Taylor, care are si un mesaj pentru Barack Obama: "Domnule presedinte, nu dumneavoastra l-ati ucis pe bin Laden, ci America. Am devenit o arma politica, ceea ce noi nu suntem", anunta Reuters.

Serbia, probleme economice majore: deficit in crestere si rating retrogradat. Guvernul sarb, ales cu trei saptamani in urma, este deja afetat de dificultatile economice ale tarii. Initiativa sa de a limita independenta Bancii Nationale ridica ingrijorarea comunitatii internationale. Serbia a fost deja cufundata in recesiune atunci cand guvernul socialist condus Ivica Dacic a ajuns la guvernare pe 27 iulie. PIB-ul tarii a scazut cu 1,3% in primul trimestru al anului si cu 0,6% in al doilea, iar o scadere generala de 1% este planificata pentru 2012. Datoria publica reprezinta in prezent 55% din PIB, desi nu este permis sa se depaseasca 45% prin lege. Deficitul bugetar al tarii depaseste intre timp de 7%. Rata somajului in tara acum este de 25,5% si este in urcare. In plus, rata creditelor neperformante a depasit 20%. Aceasta veste proasta a fost adancita pe 7 august, cand Standard & Poor a redus rating-ul Serbie cu o gradatie la BB cu perspectiva negativa, potrivit unui raport EurActiv.com.

Romania si Bulgaria trebuie sa rezolve problema tiganilor pentru aderarea la Schengen - ministrul francez de interne. Dupa ce recent a reinceput sa evacueze tiganii din Romania si Bulgaria, Franta arunca vina asupra tarilor de origine ale acestora. Dupa campania criticata din 2010, joia trecuta autoritatile franceze au demolat taberele ilegale de rromi si i-au repatriat in Romania si Bulgaria. "Rezolvarea adevarata a acestei probleme tine de tarile de origine ale tiganilor, care sunt membre UE si doresc intrarea in Spatiul Schengen. Romania si Bulgaria trebuie sa-si schimbe politicile care au dus la discriminarea acestui grup etnic", a anuntat ministrul francez al Internelor, Manuel Valls. Doua tabere care adaposteau aproximativ 350 de persoane au fost evacuate cu forta saptamana trecuta in apropiere de Lille, dupa actiuni similare la Paris si Lyon. Guvernul francez va organiza o reuniune pentru a discuta problema taberelor de tigani, prezidata de premierul Ayrault si cu participarea ministrilor si ONG-urilor care activeaza in domeniul drepturilor omului, scrie Novinite.

Liderul partidului nazist din Peru: Conchistadorii au fost evrei. Martin Quispe Mayta, liderul partidului nazist din Peru, considera ca primul conchistador spaniol sosit in tara latino americana, Francisco Pizzaro - cioban analfabet care a condus cucerirea spaniola, era de fapt evreu. "Pizzaro si trupa lui erau evrei si au condus genocidul care a ucis milioane de nativi peruani in misiunea lor de a poseda aurul nostru. S-au facut cercetari care arata ca si Winston Churchill, Theodore Roosvelt, Fidel Castro sau Che Guevara aveau radacini evreiesti", a declarat Mayta, anunta The Guardian.