Algerianul Lakhdar Brahimi numit emisar international in Siria. Fostul ministru algerian de externe Lakhdar Brahimi (78 de ani) va fi succesorul lui Kofi Annan in calitate de mediator international in Siria, a confirmat vineri ONU. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut un sprijin international "puternic, clar si unificat" pentru Lakhdar Brahimi, cu prilejul anuntarii numirii acestuia in noua functie. Kofi Annan si-a anuntat demisia la 2 august, invocand lipsa de sprijin din partea marilor puteri pentru eforturile sale de a pune capat celor 17 luni de violente in cursul carora au fost ucise aproximativ 23.000 de persoane in Siria, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului, informeaza AFP.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Grecia are un viitor in zona euro, cred analistii. Grecia reuseste sa convinga din ce in ce mai multi economisti ca soarta tarii este in interiorul zonei euro decat in afara acesteia. Sondajele Reuters efectuate de-a lungul ultimelor luni arata ca statutul Greciei ca membru al zonei euro a devenit din ce in ce mai sigur, in ciuda fluxului de stiri economice negative din Atena. Pentru economisti, viitorul greciei in zona euro nu mai este o chestiune economica ci una de vointa politica, care ramane ferma in Atena si Bruxelles, in ciuda opozitiei din partea politicienilor din Germania, anunta Reuters.

Instanta germana extinde rolul armatei in caz de criza interna. Armata germana va putea pe viitor sa-si utilizeze armele pe strazile Germaniei in caz de situatie extrema, sustine Curtea Constitutionala Federala. Hotararea spune ca fortele armate pot fi utilizate numai in cazul in care Germania se confrunta cu un atac de "proportii catastrofale" dar nu pentru a controla demonstratiile. Decizia de a disloca forte trebuie sa fie aprobata de catre guvernul federal. Restrictii severe privind desfasurarile militare au fost stabilite in Constitutia germana, dupa abuzurile erei naziste. Instanta a schimbat acum constitutia, trupele militare ar putea fi folosite pentru a respinge un atac care ameninta sa produca zeci de victime. Judecatorii au avut in minte un incident terorist care implica atacatori inarmati in locuri publice, anunta BBC.

Hezbollah sustine ca rachetele de mare precizie ar putea ucide zeci de mii de israelieni. Hassan Nasrallah, vorbind la un miting al Zilei Ierusalimului, in Beirut, avertizeaza "sionistii" ca grupul sau este capabil sa loveasca tinte sensibile in Israel. Grupul Hezbollah a declarat, vineri, ca ar putea ucide zeci de mii de israelieni prin lovirea unor obiective din Israel, cu ceea ce a descris ca fiind rachete de mare precizie. "Eu le spun israelienilor ca au un numar de tinte, nu multe...care pot fi atinse cu rachete de mare precizie...rachete pe care le detinem", a declarat Secretarul General al Hezbollah, Hassan Nasrallah. El sustine ca nu va numi tintele si nu a divulgat daca rachetele au fost achizitionate recent. Amenintarea a venit ca urmare a discutiilor din Israel, discutii ce au ca principal scop decizia de a ataca sau nu instalatiile nucleare iraniene. O astfel de miscare ar putea atrage represalii din partea aliatilor Iranului, aliati ca Hezbollah, scrie Haaretz.

Karadzic vrea ca presedintele grec Carolos Papoulias sa depuna marturie in procesul sau de la Haga. Fostul lider politic al sarbilor din Bosnia, Radovan Karadzic, a cerut vineri Tribunalului Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie ca judecatorul sa-l convoace pe actualul presedinte grec Carolos Papoulias pentru a depune marturie in procesul sau, conform unui document inaintat instantei de inculpat. In perioada faptelor de genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii de care este acuzat Radovan Karadzic la TPI, Papoulias a fost ministrul grec al afacerilor externe, intre 1993 si 1996. "Exista fundamente rezonabile de a crede ca presedintele Papoulias are informatii care ar putea sustine concret" cauza inculpatului, se arata in documentul prezentat instantei de apararea lui Radovan Karadzic. Inculpatul, in prezent in varsta de 67 de ani, trebuie sa raspunda in fata TPI la zece capete de acuzare de genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii pentru rolul sau in razboiul din Bosnia (1992-1995), care s-a soldat cu circa 100.000 de morti si 2,2 milioane de persoane dislocate, anunta AFP.

Primarul din Madrid sustine ca interventia internationala este inevitabila pentru salvarea economiei spaniole. Primarul Madridului, un membru proeminent al partidului de guvernamant din Spania, a declarat vineri ca este aproape inevitabil ca Spania sa nu apeleze la Uniunea Europeana pentru a obtine un sprijin financiar in conditiile in care dobanzile imprumuturilor tarii cresc. Ana Botella este primul oficial de rang inalt care declara public ca Spania are nevoie de un ajutor financiar din partea Uniunii Europene. "Nu este nicio indoiala. Este foarte probabil ca vom fi nevoiti sa cerem ajutorul Uniunii Europene", a declarat agentiei de presa spaniole Europa Press, citat de The Guardian. Recesiunea din Spania - a lovit economia, a zguduit sistemul bancar si a crescut rata somajului pana la cote record. In aceste conditii investitorii se tem ca o interventie financiara ar intinde fondurile de salvare si mai mult pana la punctul de rupere.