Julian Assange, prima aparitie publica de cand s-a refugiat in ambasada Ecuadorului: "SUA sa inceteze vanatoarea de vrajitoare". Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a aparut in public duminica, pentru prima data in ultimele doua luni de cand s-a refugiat in ambasada Ecuadorului din Londra, sustinand de la balconul cladirii diplomatice ecuadoriene un discurs in care a multumit celor care l-au ajutat, in special acestei tari, si cerandu-le Statelor Unite sa inceteze "vanatoarea de vrajitoare" impotriva retelei sale, transmite AFP. Assange si-a rostit discursul chiar deasupra capetelor politistilor britanici care vor sa il aresteze, de la balconul ambasadei, considerat teritoriu diplomatic. El a vorbit timp de aproximativ zece minute, dupa care a intrat in ambasada fara sa fie deranjat. Sute de persoane, militanti si trecatori au venit sa il asculte. Assange a cerut presedintelui american Barack Obama sa face "ce trebuie sa faca" si Statelor Unite "sa inceteze vanatoarea de vrajitoare impotriva WikiLeaks". Apoi, el le-a multumit indelung sustinatorilor WikiLeaks, "martori" ce au supravegheat situatia sa, si in special Ecuadorului, o tara care s-a "ridicat pentru dreptate".

Julian Assange, la balconul ambasadei EcuadoruluiFoto: Reuters

Euro nu trebuie sa devina un factor de dezintegrare in Europa (premierul italian).Moneda euro nu trebuie sa devina "un factor de dezintegrare" in Europa si sa alimenteze tensiuni intre nordul si sudul continentului, a avertizat duminica prim-ministrul italian Mario Monti intr-un discurs la Rimini, pe coasta Adriaticii. "Cea mai mare tragedie pentru Italia si pentru Europa ar fi sa vedem euro devenind un factor de dezintegrare, care trezeste prejudecatile nordului (n.r Europei) fata de sud si invers, din cauza incapacitatii noastre", a declarat Monti in fata unor tineri aflati la o intalnire pe tema legaturii intre politica si religie. "Exista un risc", a avertizat seful guvernului italian, calificand euro "varful constructiei europene". Uniunea Europeana si tarile din zona euro, in special, au opinii diferite privind reteta pentru rezolvarea crizei economice si financiare care afecteaza economiile multor tari, inclusiv Italia, si asupra solutionarii problemei datoriei Greciei.

Secretar de stat in Ministerul ungar de Externe: Guvernul Romaniei sa ia in considerare finantarea Universitatii private maghiare Sapientia din Cluj-Napoca. Nemeth Zsolt, secretar de stat in Ministerul ungar de Externe, considera ca Guvernul Romaniei ar trebui sa finanteze, alaturi de cel al Ungariei, lucrarile la o noua facultate a Universitatii Sapientia din Cluj-Napoca, dupa ce institutia a primit acreditare din partea autoritatilor romane in 2010. Nemeth Zsolt a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca universitatea privata cu predare in limba maghiara Sapientia serveste la imbunatatirea situatiei comunitatii maghiare din Transilvania, potrivit Mediafax. "Aceasta universitate privata cu predare in limba maghiara din Transilvania, Sapientia, serveste la imbunatatirea situatiei comunitatii maghiare. Guvernul Ungariei are ca obiectiv intentia clara ca sediul Facultatii de Stiinte si Arte a Universitatii Sapientia sa fie finalizat pana in toamna anului viitor. Pornind de la ideea ca intre Romania si Ungaria exista un acord bilateral care stipuleaza faptul ca, dupa acreditarea Universitatii Sapientia, Guvernul Romaniei va lua in considerare finantarea acesteia, Guvernul Ungariei crede in posibilitatea unei finantari descrescatoare, iar o suma crescatoare sa vina in completare de la Guvernul Romaniei", a afirmat diplomatul de la Budapesta.

Deutsche Bank, vizata de o ancheta in SUA privind suspiciuni de spalare de bani. Autoritatile judiciare din Statele Unite au deschis o ancheta impotriva Deutsche Bank si altor banci de anvergura mondiala, care ar fi transferat miliarde de dolari in numele Iranului, Sudanului si altor state supuse sanctiunilor economice internationale, relateaza New York Times, citat de AFP. Ancheta este abia la inceput, au precizat autoritatile americane pentru New York Times, adaugand ca nu exista deocamdata suspiciuni ca Deutsche Bank ar mai fi transferat bani in numele unor clienti iranieni prin intermediul unor operatiuni in SUA dupa 2008, cand legislatia a fost modificata astfel incat sa blocheze astfel de tranzactii. Contactat de AFP, un purtator de cuvant al Deutsche Bank nu a dorit sa comenteze informatiile.

Sudan: Un avion ce transporta o delegatie oficiala a explodat dupa aterizare; 32 de morti, intre care si un ministru.Cei 32 de pasageri ai unui avion care transporta o delegatie oficiala sudaneza au murit, duminica, in urma exploziei aparatului de zbor, a anuntat Autoritatea de aviatie civila din Sudan. Delegatia se deplasa in statul sudanez Kordofanul de Sud, devastat de o revolta armata, pentru a celebra Eid ul-Fitr (incheierea Ramadanului). Un ministru sudanez figureaza printre victime, anunta AFP. "Toti pasagerii aflati la bordul avionului si-au pierdut viata", a declarat Abdelhafiz Abdelrahim, purtator de cuvant al Autoritatii de aviatie civila. Avionul a aterizat in orasul Talodi in jurul orei locale 08.00 (08.00, ora Romaniei), in momentul in care "s-a auzit o explozie si avionul a fost distrus", a adaugat el. Abdelrahim nu a putut furniza inca detalii despre cauza exploziei.