Hollande si Rajoy fac apel la solidaritate pentru pastrarea monedei euro. Liderul spaniol Mariano Rajoy si cel francez Francois Hollande, au solicitat joi la Madrid solidaritate pentru mentinerea zonei euro, in timp ce Spania pare sa se indrepte spre un plan de salvare. "Domnul Rajoy si eu suntem angajati la ireversibilitatea euro", a asigurat socialistul Francois Hollande in timpul unei conferinte de presa comune, anuntat un nou summit franco-spaniol pe 10 octombrie la Paris. "Ne dorim ca Uniunea Europeana sa avanseze. Sunt foarte convins ca nici euro, nici piata unica si nici UE nu vor disparea", a adaugat Rajoy. Presedintele francez a salutat activitatea importanta in reformele din Spania: "S-au facut eforturi semnificative si sacrificii dureroase, dar rezultatele sunt deja concludente", scrie AFP.

PRESA IN DIAGONALAFoto: Colaj foto

Coreea de Sud a respins propunere Japoniei privind disputa insulei Takeshima. Coreea de Sud a respins joi propunerea Japoniei de a rezolva disputa privind insula Takeshima la Curtea Internationala de Justitie (CIJ) de la Haga, a anuntat agentia de stiri Kyodo. Sud-coreenii au declarat ca "nu exista dispute teritoriale asupra insulei Dokdo", folosind numele coreean al acestora, mentionand ca din punct de vedere istoric si geografic ele apartin Coreei de Sud. Tokio a lansat a treia propunere in incercarea de a solutiona problema, dupa ce ultima data au existat discutii in urma cu 50 de ani. Pentru ca problema sa fie judecata este nevoie insa de consimtamantul ambelor state, anunta Ria Novosti.

FMI asigura ca va continua sa sustina Grecia pentru depasirea crizei. Fondul Monetar International a sustinut si continua sa sustina Grecia in eforturile acesteia de a depasi criza, a declarat joi, la Washington, Gerry Rice, purtator de cuvant al institutiei financiare. El a confirmat ca expertii troicii - FMI, Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana - se vor deplasa saptamana viitoare la Atena, pentru a evalua daca sunt indeplinite conditiile pentru deblocarea unei noi transe de imprumut, de 31,5 miliarde de euro. Durata misiunii "va depinde de progresele discutiilor" cu autoritatile de la Atena despre "masurile ce trebuie aprobate si aplicate pentru ca Grecia sa revina pe calea unei cresteri sustenabile", a indicat oficialul Fondului, informeaza AFP.

Iranul si-a dublat facilitatile nucleare in subteran - raport AIEA. Iranul si-a dublat numarul facilitatilor de imbogatire a uraniului pe care le detine intr-un buncar subteran, se arata intr-un raport publicat joi de ONU, subliniind ca Teheranul continua sa sfideze presiunea Vestului, cat si un eventual atac israelian. Numarul centrifugelor de imbogatire de la Fordow, ingropate adanc in interiorul unui munte pentru a le proteja de inamici, a ajuns in luna mai la 2.140 de la 1.064, conform raportului Agentiei Internationale pentru Energie Atomica. Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, a cerut miercuri liderilor iranieni cu care s-a intalnit la Teheran sa ia masuri concrete pentru a inlatura temerile legate de programul nuclear al tarii, scrie The Guardian.

Presedintele turc Abdullah Gul a fost internat in urma unei infectii la ureche. Presedintele Turciei, Abdullah Gul, a fost internat joi la o clinica din Ankara pentru o infectie a urechii, anuntand pe Twitter ca starea sa de sanatate este acum buna. "Slava lui Allah, acum sanatatea mea este mai buna", a scris Gul, in varsta de 61 de ani, adaugand si o poza in care se afla imbracat in pijama pe patul de spital. Acesta a adaugat ca a continuat sa lucreze si sa citeasca raporturi si carti chiar si in clinica. La recomandarea medicilor, Abdullah Gul va ramane internat pana saptamana viitoare, anunta AFP.