Bomba in politica romaneasca! Andrei Marga, turnator la Securitate. Consiliul pentru studierea arhivelor securitatii pare sa fi descoperit in arhive documente care pun intr-o noua lumina relatia lui Marga cu regimul Ceausist. Marga a avut o cariera clasica de turnator si a intrat in atentia CNSAS in calitate de ministru. Legaturile lui Andrei Marga cu fosta Securitate vor fi analizate la 11 septembrie de catre CNSAS, afirma surse din PNL. CNSAS a anuntat inca din luna mai ca il va verifica, dupa ce fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu a sugerat ca fostul rector ar fi colaborat cu Securitatea sub numele conspirativ Andrei Muresan. Noile informatii indica faptul ca el ar fi avut mai multe nume de cod si ar fi turnat la Securitate inclusiv cetateni strani, informatie care ar putea fi sustinuta si de plecarile dese ale lui Andrei Marga la studii in Republica Federala Germana, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Petre Mihai Bacanu: "Dupa Revolutie, nu am mai reusit sa zgaltai pe nimeni". Pe vremea comunistilor scria anchete si dobora "capete incoronate". Si-a dedicat viata presei, ba a si facut un an de inchisoare pentru niste idealuri. Regretele au aparut abia dupa decembrie 1989. Cafeneaua unei benzinarii de la marginea Capitalei. Ciudat loc de intalnire pentru un interviu. Petre Mihai Bacanu ne asteapta afara, privind pierdut in directia angajatilor care toarna benzina si motorina in rezervoare. Ne asezam la o masa, sub un televizor deschis pe un post de stiri, si primul anunt este chiar despre scumpirea carburantilor. Urmeaza cativa morti, o femeie a violat un taximetrist, Basescu se intoarce la Cotroceni, iar un autocar a derapat pe iarba uda de la marginea soselei. Integral in Adevarul.

Andrei Plesu si Puiu Hasotti au cazut la pace. Ministrul Culturii, Puiu Hasotti, a declarat, joi dupa-amiaza, ca a avut o discutie telefonica cu Andrei Plesu in cadrul careia s-au exprimat regrete si de o parte, si de cealalta. Mai exact, Puiu Hasotti a subliniat la Realitatea TV ca declaratiile pe care Andrei Plesu le-a facut la adresa lui au fost cauzate de o serie de afirmatii pe care spune ca nu le-a facut niciodata. "Am avut o conversatie telefonica cu domnul Plesu si supararea la adresa mea a venit din cauza unor declaratii pe care nu le-am facut niciodata", a povestit ministrul Culturii "Dincolo de ceea ce a spus despre mine, si este profund nemeritat, eu nu am cum sa ma supar pe domnul Plesu", adaugat Puiu Hasotti. Intr-un interviu acordat publicatiei Evenimentul zilei, scriitorul Andrei Plesu s-a lansat intr-un atac dur la adresa ministrului Culturii, liberalul Puiu Hasotti, despre care a spus ca sufera de un tembelism cultural acut, informeaza Romania Libera.

Nationalismul sforaitor al lui Crin Antonescu. Partidul National Liberal risca sa-si piarda de tot identitatea, atit timp cit in fruntea sa va ramine Crin Antonescu. Singura idee "liberala" pe care Antonescu a sustinut-o public de cind se afla in fruntea partidului a fost "Jos Basescu!". Idee pe care o sustine in continuare pentru ca, intrebat fiind dupa invalidarea referendumului daca se poate pune problema unei noi suspendari a lui Traian Basescu de catre Parlament, acesta a raspuns ca un robot: "Fara doar si poate". Obsesia liderului liberal de a ajunge cit mai repede seful statului, bazindu-se exclusiv pe scaderea drastica a popularitatii lui Traian Basescu, are toate sansele sa-i fie fatala. Esecul suferit de USL in incercarea de a-l demite pe presedintele ales nu ar trebui sa ramina fara urmari. Orice esec al unei actiuni politice trebuie decontat de initiatorii acelei actiuni. Iar decontarile ar trebui facute mai ales in tabara PNL, acolo unde tot mai multe voci par sa nu mai aprobe politica de aventurier a lui Crin Antonescu, cel care a fost, impreuna cu Dan Voiculescu, virful de lance al incercarii de demitere a presedintelui Basescu, scrie Deutsche Welle.

Noul Ramaru al Romaniei. Povestea unei familii de criminali. Nicolae Vlad, ucigasul studentei japoneze, este fi ul unui hot de cai, fratele unor hoti si talhari si varul unui criminal. Rudele fac cu schimbul prin puscarii. Balotesti, 30 august, ora 13.00. Localitate celebra, pana mai ieri, pentru ca l-a dat lumii pe Marius Csampar, criminalul condamnat pe viata pentru sase omoruri. Ne indreptam spre casa unde a copilarit Nicolae Vlad (26 de ani), principalul suspect al asasinarii tinerei japoneze Yurika Masuno (20 de ani). Praful fierbinte se lipeste de talpile copilandrelor aflate in drum, cate patru-cinci. Nu stau singure. Le e frica, dar n-au curajul sa spuna... Un bloc parlit de arsita Baraganului. Al doilea cat, anunta EVZ.

Comunismul in imagini: Fotografii spectaculoase, marturii ale celor mai importante evenimente care au schimbat istoria Romaniei. O societate egalitarista, in care nu exista proprietate privata si nici clase sociale. In comunism toate bunurile au apartinut societatii ca intreg si toti membrii acesteia s-au bucurat de acelasi statut social si economic. Pentru Romania, fostul presedinte al tarii, Nicolae Ceausescu, reprezinta simbolul perioadei comuniste. Nicolae Ceausescu a fost seful de stat al Republicii Socialiste Romania din 1967 pana la caderea regimului comunist, survenita in 22 decembrie 1989. Ceausescu s-a nascut in satul (actualmente orasul) Scornicesti, judetul Olt, la 26 ianuarie 1918, intr-o familie de tarani cu 10 copii. Tatal sau, Andruta, avea 3 hectare de pamant, cateva oi si mai carpea finantele familiei din croitorie. "Nu se interesa de copiii lui; fura, bea, sarea la bataie si injura", spunea despre el batranul preot din Scornicesti, informeaza Adevarul.

Cum a disparut Banatul de Lugoj-Caransebes. Unul dintre cele mai fascinante episoade de istorie locala din Romania este legat de Banatul de Lugoj-Caransebes. Este vorba de o formatiune politico-administrativa, cu rol militar, care a functionat in cadrul Principatului Transilvaniei. Manualele de istorie trec sub tacere episoadele legate de aceasta formatiune, care a functionat circa un secol ca o marca de aparare a Principatului Transilvaniei in fata primejdiei otomane, inclusiv in timpul epopeii al carei erou a fost Mihai Viteazu. Istoria Banatului de Lugoj-Caransebes incepe dupa prabusirea Regatului Ungariei, in urma catastrofalei infrangeri de la Mohacs, in care otomanii au reusit sa invinga unul dintre cele mai puternice regate crestine din Europa Centrala, scrie Romania Libera.