Experiment: Copiii capsunarilor: "De ce m-ai uitat? Am un gol in suflet". Experiment: 60 de copii au fost rugati sa le scrie parintilor plecati la munca in strainatate. Brosura e un ocean de sentimente cuprins de furtuna Tata i-a lasat de mult. Mama munceste in Germania si trimite bani. O vad o singura data pe an. Practic, acesti copii sunt orfani Pretul unei copilarii valoreaza cam 1.000-1.500 de euro pe luna. 80.000 de minori din Romania primesc acest pret in schimbul singuratatii: au unul sau chiar ambii parinti plecati la munca in strainatate. Acasa au ce manca, au ce imbraca, nu le lipsesc telefoanele scumpe, consolele cu jocuri sau televizoarele LCD. Fara sacrificiul de a creste singuri, n-ar fi avut nimic. Psihologii de la Protectia Copilulului Timis au sondat sentimentele copiilor cu parintii plecati la munca in strainatate. I-au rugat sa le scrie acestora scrisori. "Vrem sa publicam o brosura cu aceste mesaje pe care, lecturand-o, adultii sa se gandeasca de doua ori inainte sa plece", spune Smaranda Marcu, reprezentanta Directiei pentru Protectia Copilului Timis, scrie EVZ.ro

ActualitateFoto: Colaj foto

DW: Ar trebui limitat numarul de mandate elective? Dezbaterea privitoare la limitarea mandatelor a fost initiata la inceptul acestui an, dar, intr-o ambianta politica instabila, nu s-a bucurat de mare succes. Fostul ministru de interne Traian Igas a exprimat simplu si fara echivocuri modul de a gandi al celor care sunt angajati in activitatea politica: cei cu vechime trebuie sa se bucure de prioritate. Mai exact, in disputa legata de stabilirea candidaturilor la viitoarele alegeri parlamentare, Traian Igas a precizat (pentru Agerpres) ca exista o decizie a BPN al PDL potrivit careia "deputatii si senatorii actuali au drept de preemtiune in ceea ce priveste candidatura in colegiile lor, in vreme ce, in celelalte colegii in care PDL nu are in prezent reprezentanti in Parlament, desemnarea candidatilor se va face in urma unor sondaje de opinie." Exista aici o logica care nu poate fi intru totul contestata. Un deputat sau senator a "investit" in colegiul sau si ar fi nedrept ca un altul sa beneficieze de un avantaj primit de-a gata. Dar, privind regula preemtiunii in perspectiva, remarcam ca ea poate duce la crearea unor feude, a unor colegii "sigure" si la eternizarea acelorasi figuri, care, la rigoare, pot schimba partidul pentru a lasa tot restul neschimbat, scrie Deutsche Welle.

Suparare la BNR dupa ce ANI "a deconspirat" unde isi tin banii Mugur Isarescu si adjunctii sai. Romanii pot vedea unde isi tin banii executivii BNR, in frunte cu guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, printr-o simpla cautare pe site-ul Agentiei Nationale de Integritate(ANI). ANI a publicat recent declaratiile de avere ale conducerii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) fara ca formularele completate sa mai fie blurate in dreptul rubricii in care se mentioneaza bancile unde conducerea BNR isi pastreaza economiile, asa cum se proceda la afisarea pe site-ul BNR a precedentelor declaratii de avere. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a marturisit pentru Gandul ca decizia ANI a luat prin surprindere conducerea bancii centrale si ca, pentru populatie, dezvaluirea institutiilor de credit unde isi tin banii executivii BNR "poate sa induca tentatii care sa denatureze concurenta in sistemul bancar".

Cum a disparut Banatul de Lugoj-Caransebes. Unul dintre cele mai fascinante episoade de istorie locala din Romania este legat de Banatul de Lugoj-Caransebes. Este vorba de o formatiune politico-administrativa, cu rol militar, care a functionat in cadrul Principatului Transilvaniei. Manualele de istorie trec sub tacere episoadele legate de aceasta formatiune, care a functionat circa un secol ca o marca de aparare a Principatului Transilvaniei in fata primejdiei otomane, inclusiv in timpul epopeii al carei erou a fost Mihai Viteazu. Istoria Banatului de Lugoj-Carasebes incepe dupa prabusirea Regatului Ungariei, in urma catastrofalei infrangeri de la Mohacs, in care otomanii au reusit sa invinga unul dintre cele mai puternice regate crestine din Europa Centrala. In perioada tulbure care a urmat, o serie de teritorii care se aflasera odinioara sub suzeranitatea regelui Ungariei si-au schimbat stapanii. Transilvania a devenit principat autonom, vasal Imperiului Otoman. Comitatul Timisoarei, care fusese un adevarat spin in coasta Imperiului Otoman in perioada in care a fost condus de personalitati precum Iancu de Hunedoara, a fost anexat de Imperiul Otoman in 1552 si transformat in Pasalacul de Timisoara, scrie Romania libera.

Cati bolnavi inchipuiti primesc pensii ilegal in Romania si cum circula mita. Campania de reevaluare a dosarelor de pensie de invaliditate, inceputa acum doi ani, a adus economie de cateva milioane de lei in bugetul Casei Nationale de Pensii si alte Asigurari Sociale (CNPAS). Numarul dosarelor de pensionare aranjate este in scadere. In acest an s-au inregistrat, la nivel national, cu aproximativ 50.000 de pensii de invaliditate mai putine fata de anul trecut. In urma analizarii mai atente a dosarelor de pensie de boala, in primele trei trimestre ale anului trecut, numarul pensionarilor bolnavi nou inregistrati a fost de 21.880. Ceea ce inseamna cu 57% mai putin fata de anul 2010 si cu 67% in scadere fata de aceeasi perioada a anului 2009. La 31 martie 2012, in Romania erau 788.409 de pensionari invalizi, cu peste 50.000 mai putini comparativ cu 31 martie 2011, scrie Adevarul.

Un securist: "Marga scria rapoarte din Germania". In anii '70, Andrei Marga a fost monitorizat de Contraspionaj. Apoi, a plecat cu bursa in Germania si era obligat sa trimita rapoarte catre Securitate. Dosarul lui Andrei Marga a fost studiat de patru ori pana acum. El spune ca nu a fost turnator Fostii ofiteri de securitate clujeni care au lucrat pe probleme de contraspionaj sustin ca Andrei Marga a fost in atentia Directiei a 3-a de Contraspionaj. "Andrei Marga a intrat in atentia noastra dupa ce a intrat in contact direct cu Katherine Verdery, un celebru antropolog american care si-a facut doctoratul la Cluj sub indrumarea profesorului Achim Mihu. Marga a intrat in contact cu Katherine Verdery prin intermediul sotiei sale, Delia. Dupa ce americanca a plecat in SUA, a invitat-o pe Delia Marga, iar aceasta s-a dus in vizita", spune un fost colonel de securitate care a lucrat 27 de ani pe probleme de contraspionaj american, dezvaluie EVZ.ro

Poate supravietui USL unei noi suspendari? Dan Voiculescu, prezentat drept "presedinte fondator al Partidului Conservator", a acordat ieri un interviu din aceasta calitate agentiei nationale de presa Agerpres in care evoca si fixeaza calendarul unei a doua suspendari a pre-sedintelui Traian Basescu in toamna acestui an. Dupa ce insusi Viorel Hrebenciuc anuntase luni ca boicotul nu ar servi la nimic pentru ca "avem obligatii si cu FMI-ul, avem obligatii cu Comisia Europeana, am vorbit si cu cei de la Consiliul Europei, deci sunt niste obligatii internationale care trebuie respectate", ieri, dupa ce Euractiv a anuntat ca socialistii europeni se gandesc serios sa nu mai organizeze Congresul la Bucuresti, ci la Bruxelles, social-democratii par din ce in ce mai putin dispusi sa se arunce intr-o noua aventura a suspendarii brat la brat cu liberalii si cu Dan Voiculescu, scrie Romania libera.