Uniunea Europeana indeamna la ''retinere" Armenia si Azerbaidjanul. Uniunea Europeana si-a exprimat luni "ingrijorarea'', dupa ce presedintele Azerbaidjanului a gratiat si promovat un ofiter azer condamnat la inchisoare pe viata pentru ca a decapitat un militar armean, si a indemnat ambele parti la ''retinere'', relateaza AFP. Sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, si comisarul pentru politica europeana, Stefan Fule si-au exprimat ''ingrijorarea'' in ceea ce priveste aceasta informatie, adaugand ca responsabilii Uniunii Europene ''tin legatura cu autoritatile competente si urmaresc de indeaproape situatia''. "In interesul stabilitatii regionale si a eforturilor de reconciliere'', Catherine Ashton si Stefan File ''au reinnoit apelul lor la retinere adresat Azerbaidjanului si Armeniei, atat pe teren cat si in declaratiile publice, cu scopul de a evita o inrautatire a conflictului'', se precizeaza intr-un comnicat de presa. Armenia a anuntat luni ca este pregatita de razboi impotriva Azerbaidjanului, in contextul unui climat de tensiune ridicata intre cele doua tari. Armenia si Azerbaidjan isi disputa de ani de zile controlul asupra enclavei Nagorno Karabah. Alipita la Azerbaidjan in timpul perioadei sovietice, aceasta regiune si-a declarat independenta, nerecunoscuta de comunitatea internationala, dupa un razboi soldat cu 30.000 de morti si sute de mii de refugiati, intre 1988 si 1994. O incetare a focului a fost semnata in 1994, dar Baku si Erevan nu au reusit inca sa se puna de acord asupra statutului regiunii.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Bebelus de sase luni, de vanzare pe un site francez de anunturi gratuite. Parchetul din Bobigny, o comuna din suburbiile Parisului, a deschis o ancheta in urma publicarii unui anunt de vanzare a unui bebelus de sase luni pe un site de anunturi gratuite pentru persoane fizice, leboncoin.fr, informeaza Le Figaro, confirmand astfel o stire difuzata de canalul de televiziune M6. ''Vand copil de 6 luni (...) Pret discutabil". Acest anunt a fost publicat in noaptea de sambata spre duminica, insa a fost retras ulterior de pe site, la cateva ore de la publicare. "Un utilizator al site-ului a vazut acest anunt si a alertat politia'', a indicat o sursa din cadrul politiei. Aceeasi sursa a declarat ca anuntul de vanzare a bebelusului ar putea reprezenta o farsa. Potrivit postului de televiziune francez M6, autorul anuntului si-a motivat gestul spunand ca a descoperit ca nu el este tatal copilului.

Shanghai: Date personale ale nou-nascutilor, sustrase si vandute catre firme de asigurari. In China, pana si datele personale ale nou-nascutilor au ajuns pe piata de contrabanda, scrie Le Figaro. Un angajat al unei firme de IT responsabile cu mentenanta informatica a municipalitatii din Shanghai a vandut datele personale a 200.000 de nou-nascuti, a descoperit politia chineza. Informatiile privesc bebelusii nascuti in acest oras in timpul anului 2011 si pana in luna aprilie a acestui an. De asemenea, alte aproape 200 de milioane de date ale nou-nascutilor din Shanghai au fost sustrase de catre un inginer informatician. Omul nu era un hacker dezinteresat, noteaza Le Monde, intrucat el a vandut baza de date unui reprezentant de asigurari care, dupa ce a stocat pretioasele informatii ce ii permiteau sa selecteze tinerii parinti pentru a le propune contracte de asigurare tintite, acest reprezentant a vandut la randul sau datele unei filiale chineze a grupului american Dun & Bradstreet, specializat in colectarea si gestiunea de informatii. Potrivit Le Monde, politia a interogat 48 de persoane care erau la curent cu acest tip de trafic de informatii. Anchetatorii au descoperit de asemenea ca cele 200 milioane de date au fost vandute pentru suma modica de 3.800 de euro.

Bulgaria isi amana planurile de adoptare a monedei euro. Bulgaria renunta la planurile de adoptare a monedei unice euro ca raspuns la deteriorarea conditiilor economice si a gradului de incertitudine in ceea ce priveste perspectivele Uniunii Europene, a declarat Simeon Djankov, ministrul bulgar al finantelor, citat de Reuters. Cel mai sarac membru al Uniunii Europene devine astfel ultima tara care isi amana planurile de aderare la zona euro. Bulgaria este de asemenea una dintre cele mai indatorate state ale Uniunii Europene, care a impus o disciplina fiscala dura in incercarea de a evita riscurile in privinta monedei nationale leva in raport cu euro. ''In momentul de fata, nu vad beneficiile aderarii la zona euro, ci doar costurile'', a declarat Djankov, intr-un interviu pentru The Wall Street Journal. Totodata, ministrul bulgar de finante a adaugat ca economia Bulgaria ar putea creste cu 1,5 procente in 2012. Simeon Djankov a avertizat ca zona euro s-ar putea confrunta cu ''zero crestere'' economica pe o perioada de pana la cinci ani, daca liderii tarilor europene continua sa vina cu solutii politice la criza economica in loc sa sprijine apelul Germaniei de continuarea a consolidarii fiscale.

Site-ul Guvernului Suediei ar fi fost tinta unui atac informatic al grupului Anonymous. Site-urile mai multor institutii publice din Suedia nu au putut fi accesate luni, principalii suspecti ai atacului de tip DDOS fiind grupul Anonymous, relateaza AFP. "Pot confirma ca site-ul Guvernului a intampinat astazi probleme, insa nu pot declara mai multe, din motive de securitate", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al guvernului, Anna Dahlen. "Exista acuzatii ca site-ul Guvernului suedez a fost atacat, dar deocamdata nu putem confirma acest lucru", a comunicat pe Twitter filiala suedeza a organizatiei de hackeri Anonymous. De asemenea, si site-ul sweden.se, reprezentand Suedia pe web, nu a putut fi accesat luni. Anonymous ''obisnuieste sa-si revendice atacurile si tine sa faca cunoscut acest lucru'', a explicat pentru AFP expertul Marcin de Kaminski. Grupul de hackeri Anonymous a revendicat de-alungul timpului mai multe atacuri informatice asupra site-urilor guvernamentale, in special in Japonia.