Platforma democratilor americani pentru alegerile din noiembrie: Obama va sustine in continuare amplasarea scutului antiracheta in Europa. Presedintele american Barack Obama va continua planurile de amplasare a scutului antiracheta in Europa, arata platforma Partidului Democrat lansata in decursul zilei de luni pentru alegerile din noiembrie in care actualul presedinte american va candida impotriva republicanului Mitt Romney. Potrivit documentului, democratii americani considera ca "Statele Unite si Rusia pot sa coopereze in domeniul apararii antiracheta, insa am clarificat totodata faptul ca vom continua sa implementam sistemul, incepand cu pasii pe care i-am facut pentru amplasarea lui in Polonia, Turcia si Romania". "Pe masura ce prezenta fortelor americane in Europa evolueaza in mod necesar, Statele Unite ale Americii isi vor mentine angajamente de securitate colectiva fata de NATO prevazute de Articolul 5 si vor continua sa balanseze avantajul comparativ al Americii in ceea ce priveste capacitatile militare pentru a asigura apararea aliatilor nostri. Spre exemplu, presedintele (Barack Obama - n.r.) continua 'abordarea etapei de adaptare' a scutului antiracheta din Europa care va proteja atat Europa cat si SUA de amenintari cu rachete provenite din Iran si din alte parti. Credem ca Statele Unite si Rusia pot sa coopereze in domeniul apararii anti-racheta, insa am clarificat totodata faptul ca vom continua implementarea sistemului, incepand cu pasii pe care i-am facut pentru amplasarea lui in Polonia, Turcia si Romania", se arata in documentul citat. La sfarsitul lunii august, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca "orice acumulare unilaterala si nelimitata a dotarii cu rachete de catre un stat sau un grup de state ar duce la mentinerea temeiurilor Razboiului Rece, deteriorand stabilitatea strategica prin incalcarea obligatiilor tuturor membrilor OSCE de a nu apela la masuri de intarire a propriei securitati in detrimentul altora". Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a mai spus ca Rusia cere "garantii legale" privind scutul antiracheta, relateaza Ria Novosti.

InternationalFoto: Colaj foto

Griselda Blanco, "regina cocainei", a fost ucisa in Columbia. Supranumita "regina cocainei", o columbiana in varsta de 69 de ani, mentorul celebrului baron al drogurilor Pablo Escobar, a fost asasinata prin impuscare la Medellin (nord-vest), relateaza AFP. Condamnata in 1985 in Statele Unite la 60 de ani de inchisoare, Griselda Blanco a revenit in 2004 in orasul care a adapostit cartelul lui Escobar, unde a fost impuscata de ucigasi platiti. Potrivit modelului traditional al reglarilor de conturi, asasini care se deplasau pe o motocicleta au tras doua gloante in capul victimei, care mergea la macelaria din cartier. La punctul maxim al carierei ei, considerata drept un pionier al traficului de cocaina columbiana in anii 1970, ea a dezvoltat in special axa spre Florida care a fost ulterior preluata de Pablo Escobar. Aproximativ 250 de asasinate, printre cel al propriului sau sot, sunt atribuite "reginei cocainei".

Samsung admite ca a gasit nereguli la unul dintre furnizorii chinezi si promite ca va extinde controalele. Samsung a anuntat ca a descoperit nereguli dupa un audit la unul dintre furnizorii chinezi, insa spune ca nu a gasit vreo dovada ca la fabrica respectiva ar lucra si tineri sub 16 ani, asa cum sustinea o organizatie americana. Samsung este insa presata sa se preocupe de conditiile de munca la furnizorii chinezi si promite ca va face luna aceasta controale la toate cele 105 companii care produc exclusiv pentru grupul coreean, scrie Reuters. Dupa ce Apple a fost presata sa revizuiasca conditiile in care produsele sale sunt fabricate in China, acum a venit si randul rivalului Samsung care a fost acuzata de organizatia americana China Labor Watch ca permite furnizorilor chinezi sa angajeze si tineri sub 16 ani, lucru ilegal si anormal. In plus, China Labor Watch a spus ca in fabricile chineze care produc pentru Samsung conditiile de munca sunt mai grele decat in cele care produc pentru Apple si a somat grupul asiatic sa se convinga si sa ia masuri.

Pentagon: Cartea despre raidul impotriva lui Osama ben Laden contine informatii clasificate. Cartea scrisa de un fost membru al trupelor speciale americane pe tema operatiunii care a condus la eliminarea lui Osama ben Laden contine informatii sensibile si clasificate care ar necesita o actiune judiciara, anunta Pentagonul, potrivit Mediafax. "Apreciem ca aceasta carte contine informatii clasificate", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului american al Apararii, George Little, referindu-se la cartea "No Easy Day", care a fost publicata pe 4 septembrie. Autorul ei, care a semnat-o cu pseudonimul Mark Owen, este unul dintre membrii "Team 6", unitatea speciala care a participat la operatiunea de eliminare a lui Osama ben Laden, pe 1 mai 2011. In urma cu cateva zile, juristul Pentagonului, Jeh Johnson, reamintea ca Mark Qwen avea obligatia de a nu divulga niciodata informatii clasificate.

Biserica ortodoxa din Cipru strange centura: Episcopii isi reduc salariile cu 25% si renunta la al 13-lea salariu, din cauza crizei. Sefii bisericii ortodoxe cipriote au decis marti sa-si reduca salariile cu 25%, in timp ce personalul laic va suferi o reducere de 15% a veniturilor, pe fondul gravei crize economice pe care o traverseaza tara, scrie AFP. Puternica biserica ortodoxa a decis sa stranga cureaua in conditiile in care veniturile sale au fost puternic afectate de criza economica ce zguduie insula mediteraneana. Liderii bisericii au dorit sa ofere un exemplu prin reducerea semnificativa a propriului lor salariu. Arhiepiscopul Chrysostomos al II-lea si episcopii sai au decis sa renunte si la al 13-lea salariu, in timp ce reducerile salariale pentru preoti vor intra in vigoare in ianuarie 2013. Reducerile de salarii in randul personalului laic se vor aplica doar celor care castiga peste 1.500 de euro pe luna, a declarat episcopul Georgios de Paphos.

Bruxelles: Jignirile pe strada sunt pasibile de o amenda de pana la 250 de euro. Primaria Bruxellesului a decis sa amendeze cu pana la 250 de euro jignirile proferate in strada, a anuntat marti primaria orasului, citata de AFP. "Orice forma de jignire va fi de acum inainte pedepsita, indiferent daca este sexista, rasista, homofoba sau de alta natura", a explicat primarul socialist al capitalei Belgiei, Freddy Thielemans. Aceasta masura isi propune sa lupte impotriva lipsei de civilizatie in viata cotidiana. Primaria a incheiat un acord cu parchetul, astfel incat municipalitatea are posibilitatea de a pedepsi cu o amenda administrativa cuprinsa intre 75 si 250 de euro injuriile, dar si furturile simple sau loviturile care nu provoaca rani. Aceste delicte erau pana acum putin pedepsite din cauza numarului mare de cazuri aflate pe rolurile tribunalelor, a explicat un purtator de cuvant al primariei.