Ministrul de Extere, Titus Corlatean, a declarat, marti seara, ca presedintele Traian Basescu va reprezenta Romania la Consiliul European programat pentru sfarsitul lunii noiembrie, potrivit deciziei Curtii Constitutionale, noteaza Mediafax.

"Agenda viitorului Consiliu European e una preponderent economica, ceea ce presupune prerogativele Guvernului. La noi Curtea Constitutionala a decis ca presedintele e singurul mandatat sa reprezinte Romania la Consiliul European. In consecinta, presedintele va fi cel care va reprezenta Romania", a sustinut la DIGI 24 seful Diplomatiei romane.

Totodata, Corlatean a spus ca ar fi necesara o clarificare a competentelor intre presedinte, Executiv si Parlament. "Aceasta ambivalenta ofera posibilitatea unor abuzuri. O reforma constitutionala se impune. E bine sa nu inventam roata, sa ne uitam ce scrie in Constitutia altor state. Nu inseamna o subminare a rolului presedintelui", a declarat ministrul Corlatean.

Curtea Constitutionala a decis, in 27 iunie, ca presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European, in calitate de sef al statului, aceasta atributie putand fi delegata de catre acesta, in mod expres, primului-ministru.

Totusi, a doua zi, in 28 iunie (data pana la care decizia Curtii nu se publicase in Monitorul Oficial-n.r.), premierul Victor Ponta a plecat in locul presedintelui Traian Basescu la Consiliul European de la Bruxelles, dupa ce fostul ministrul al Afacerilor de Externe, Andrei Marga, inaintase documentul cu propunerea de mandat pentru seful Executivului ca reprezentant al Romaniei la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie, seful Executivului.

Ulterior, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-au inregistrat zeci de reclamatii referitoare la situatia generata de plecarea primului-ministru Victor Ponta la Bruxelles in locul presedintelui, desi, printr-o decizie general obligatorie, Curtea Constitutionala transase aceasta chestiune.

Fostul ministru Andrei Marga a fost audiat de procurori in legatura cu cele reclamate.

Traian Basescu afirma ca Andrei Marga i-a transmis in scris ca "din dispozitia premierului" nu a trimis la Bruxelles delegatia comunicata de Cotroceni, seful statului precizand ca, dupa decizia Curtii Constitutionale, a mai trimis de doua ori, in seara de 27 iunie, componenta si la MAE, si la premier.

"Ma refer la doua institutii cand spun ca am fost impiedicat sa imi exercit mandatul. Am transmis lista delegatiei, am primit raspuns, semnat de ministrul de Externe, prin care ma informa ca din dispozitia prim-ministrului nu se transmite delegatia stabilita de presedinte. Ieri (27 iunie-n.r.), dupa decizia CC, am transmis din nou delegatia la MAE, dar si in copie la premier. In in jurul orei 23.00 am mai transmis o data delegatia la MAE si la Cabinetul premierului si pana dimineata delegatia pe care eu am stabilit-o, pe care ar fi trebuit sa o conduc, nu a fost transmisa la Bruxelles, la Consiliul European. Ca atare, prin decizia premierului si ministrului de Externe, presedintele a fost practic impiedicat sa isi exercite mandatul pentru ca nu figureaza pe delegatia oficiala a Romaniei", spunea in 28 iunie, Basescu.

Fostul sef al Diplomatiei declara in 27 iunie ca MAE a respectat obligatiile sale institutionale in momentul in care trimisese inainte cu o saptamana la Bruxelles lista delegatiei Romaniei avandu-l pe premierul Victor Ponta conducator al acesteia. El adauga ca i-a recomandat presedintelui Traian Basescu sa accepte rolul mai pronuntat al premierului Victor Ponta in privinta politicii externe.