Mircea Basescu, fratele presedintelui, a intervenit pe langa Blejnar pentru a-l "ajuta pe un prieten". Procurorii DIICOT au interceptat o convorbire telefonica dintre Mircea Basescu, fratele presedintelui, si Sorin Blejnar, fostul presedinte ANAF, cercetat intr-un dosar de evaziune fiscala cu produse petroliere. Convorbirea, publicata ieri seara, in presa, a fost initiata de Mircea Basescu. El ii telefonase lui Sorin Blejnar pentru discuta despre cum putea fi ajutat un prieten de-ai sai.Integral inAdevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Fashionista-comunista Elena Ceausescu. Prefera Chanel, ii placeau blanurile si avea consilier de imagine. Multi spun ca felul in care se imbraca nu arata deloc vreo ''aplecare'' catre fashion, ca hainele ei aratau aproape toate la fel, dar se pare ca lucrurile stateau cu totul altfel. Cel putin daca este sa ne luam dupa declaratiile cineastului Pantelie Tutuleasa, fost operator de film al familiei Ceausescu, sutinute de un punct de vedere al prezentului , apartinand criticului de moda Alin Galatescu. Momentul august 1969, cand Nixon, primul presedinte american care vizita Romania-o tara socialista, a spus ''Sa traiasca prietenia romano-americana!" a fost foarte important pentru Ceausescu, relateaza EVZ.

DW: Anti-occidentalisme sau cu ce se mananca statul de drept. La Bucuresti moda atacurilor anti-occidentale in stil national-comunist n-a trecut. Partidul-stat si ostirea aplaudacilor crescuti la scoala lui Ion Iliescu si ajunsi la cea fondata, mai nou, sub sigla USL, de cuplul Ponta-Antonescu, au facut intotdeauna, in momente grele pentru tara, uz de asemenea atacuri manipulatoare. Nu de alta, dar populismul anti-occidental, oricat de ieftin, da bine ori de cate ori trebuie mascat protocomunismul acelora care, ca Putin, Lukasenko si Ianucovici submineaza democratia si statul de drept, demolandu-le institutiile ori erodandu-le substanta, spre a-si absolutiza puterea. Continuarea pe Deutsche Welle.

Paradoxul toamnei: producatorii ieftinesc, preturile explodeaza. Legumicultorii anunta ca au ieftinit produsele. In piete, totusi, preturile s-au dublat fata de luna trecuta. Samsarii au speculat la maximum seceta de la televizor si vand rosiile ca pe trufandale. Producatorii de legume din Romania spun ca anul asta merg toti in pierdere. N-ai putea spune asta daca faci o raita prin piete zilele acestea. Produsele care pana la sfarsitul lunii august aveau pret de chilipir costa acum cat trufandalele. De vina sunt, ca de fiecare data, samsarii, spune Mircea Croitoru, presedintele Asociatiei Nationale pentru Legume si Fructe. Integral in EVZ.

Ce le pregateste UE fumatorilor. Pachete de tigari standardizate sau generice, fara alte indicii de identificare in afara de marca, avertismente imagistice dure, eliminarea aromelor si aditivilor din tutun. UE are planuri drastice pentru industria de tutun, masuri pe care producatorii le gasesc daunatoare atat pietei, cat si consumatorilor. Pansamentul absoarbe sangele care se prelinge de pe manusile chirugicale ale medicilor. Inima pacientului intins pe masa de operatie e la vedere, mai multe maini incearca sa o readuca la viata. Imaginea e reprodusa pe ambele parti ale pachetului de tigari, pe toata lungimea lui. Mesajul inscriptionat: ''Tutunul omoara", anunta Romania Libera.

Recrutati in Romania, si-au gasit moartea in Suedia. Cinci sateni din Umbraresti (Galati) au fost ademeniti cu salarii de peste 1.000 de euro ca sa planteze pini in zonele mlastinoase din nordul continentului. S-au intors doar trei. Un tanar de 18 ani a murit in bratele tatalui, iar un altul nu a mai apucat sa-si vada casa terminata. Suedezii refuza orice despagubire si dau vina pe recrutorii romani. Adrian Ojoc tocmai implinise 18 ani cand, in comuna Umbraresti (Galati), doi recrutori chemau oameni la munca in Suedia. La plantat pini. Adrian nu mai fusese sa lucreze in strainatate, spre deosebire de tatal sau, Anghel (50 de ani). Pentru el era o ocazie sa faca niste bani pentru a-si intemeia o familie, relateaza Adevarul.

Voiculescu a obtinut un post cheie la Transporturi: conducerea aeroportului Otopeni. La nici o zi de la dezvaluirile Evenimentului Zilei privind intentiile liderului PC, Dan Voiculescu, de a obtine posturi cheie in Ministerul Transporturilor si in instututile subordonate acestuia, un presedinte de filiala PC a fost numit director general al aeroportului Henri Coanda. Astfel, Cristinel Smadu l-a inlocuit pe pnl-istul Cornel Poterasu. Potrivit unor surse USL, Ovidiu Silaghi a luat aceasta decizie chiar daca o parte din conducerea PNL-ului nu a fost de acord cu ea, mai multi membri liberali popunand ca functia sa ramana partidului, informeaza EVZ.

O noua lovitura data educatiei: bacalaureatul second-hand. Pentru a masca un esec national, Guvernul introduce o noua diploma accesibila oricui, indiferent de performantele inregistrate la finele celor patru ani de liceu. Efectele economice si cele de natura sociala nu se vor lasa asteptate. Daca proiectul de lege va primi luni votul final, bacalaureatul profesional va intra in vigoare din acest an scolar. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, sustine ca aceasta forma de finalizare a studiilor va ajuta tinerii sa intre in campul muncii. Andronescu este insa contrazisa de predecesorul sau, Daniel Funeriu, care considera ca este o actiune cu iz electoral. In plus, unii reprezentanti ai antreprenorilor avertizeaza ca, in privat, diploma conteaza mai putin. Continuarea in Romania Libera.

Democrat-liberalii au sub 10% in Bucuresti. PDL ar fi votat de doar 9,9% din bucuresteni, potrivit unui sondaj realizat de IMAS pentru ''Adevarul''. Capitala a fost cativa ani un fief al PDL. La nivel national, USL ar obtine 57,1% din voturile celor care s-ar prezenta la scrutin, potrivit unui sondaj realizat de IMAS pentru ''Adevarul" in perioada 9 -14 august. Pe locurile urmatoare se claseaza PDL, cotat cu 17,8%, si Partidul Poporului, patronat de Dan Diaconescu, care a ajuns la 14,1%.