Canada isi inchide ambasada din Iran si expulzeaza toti diplomatii iranieni. Canada a anuntat vineri inchiderea imediata a ambasadei sale din Iran si expulzarea tuturor diplomatilor iranieni aflati inca la post in Ottawa, invocand in principal ajutorul militar crescand pe care Teheranul il ofera regimului sirian, transmiteAFP. "Regimul iranian ofera un ajutor militar tot mai mare regimului (presedintelui sirian) Bashar Al-Assad; acesta refuza sa se conformeze rezolutiilor ONU privind programul sau nuclear; acesta ameninta sistematic existenta statului Israel si face declaratii antisemite si rasiste, instigand totodata la genocid", a declarat ministrul canadian de Externe, John Baird, intr-un comunicat. Canada a suspendat in martie functionarea ambasadei sale din Siria si a ordonat, la sfarsitul lunii mai, expulzarea diplomatilor sirieni aflati la post in Ottawa.

InternationalFoto: Colaj foto

Barack Obama: "America are de ales intre doua viziuni fundamental diferite". "Inca patru ani" a scandat publicul prezent in arena sportiva din Charlotte, Statele Unite, unde Barack Obama si-a tinut discursul. Unora dintre cei prezenti, prestatia si spusele actualului presedinte american li s-au parut "minunate", altii au spus ca discursul acestuia a avut o viziune clara, aceea a reusitei obtinute impreuna, cot la cot, de catre toti americanii. Joi dupa-amiaza, Barack Obama, proaspat nominalizat drept candidat la presedintie, a declarat ca America nu are de ales intre doi candidati sau doua partide, ci intre doua cai, "doua viziuni fundamental diferite". Atat din punct de vedere economic si fiscal, dar si in ceea ce priveste politica energetica sau cea de aparare, punctele de vedere ale democratilor si republicanilor sunt diametral opuse. Alegatorii sunt singurii care trebuie sa decida in ce directie se va indrepta America, a spus Obama, care a subliniat ca planul sau este viabil si ca se va solda cu mai multe locuri de munca si consolidarea economiei, scrie Deutsche Welle.

Portugalia a luat noi masuri de austeritate.Prim-ministrul portughez, Pedro Passos Coelho, a anuntat vineri seara noi masuri de austeritate pentru 2013 in tentativa de a-si indeplini angajamentele de a reduce deficitul public. "Guvernul a decis sa creasca contributiile la asigurarile sociale din sectorul privat la 18% dar va reduce contributiile angajatorului, de asemenea, stabilite la 18%", a declarat premierul. Pana in prezent, contributiile angajatilor din sectorul privat a fost de 11%, in timp ce aceste companii se ridica la 23.75%, potrivit AFP.

Concurs de arhitectura pentru Marea Moscova: Proiectul, in valoare de 185 mld euro, a fost castigat de doi arhitecti francezi si unul rus. Proiectul Marea Moscova vizeaza crearea unei metropole mondiale axata pe calitatea vietii, spun arhitectii francezi Antoine Grumbach si Jean-Michel Wilmotte, castigatorii concursului lansat de autoritatile rusesti, potrivit AFP si Le Figaro. "Daca vrem sa facem o mare metropola mondiala, este necesara existenta unei calitati a vietii peste tot, la nivelul vietii cotidiene", a subliniat arhitectul Antoine Grumbach, cu ocazia prezentarii, proiectului, in celebrul parc Gorki din Moscova. Proiectul vizeaza decongestionarea traficului din capitala ruseasca, care va avea 14 milioane de locuitori pana in 2025, creand, pornind de la liniile de metrou existente, o retea de transporturi publice care sa asocieze tramvaiul, autobuzul si metroul, potrivit unei axe de dezvoltare liniara. "Vom face ceea ce s-a facut pentru Marele Paris: nu se mai construiesc cladiri noi pentru locuinte sau munca daca nu exista un sistem de transport asociat", a adaugat Grumbach. Arhitectii si-au axat proiectul si pe proximitatea cu natura, subliniind ca doresc sa "reconcilieze viata cu fluviul", Moscova, si profitand de potentialul forestier al orasului.

Incident aviatic in Spania: 16 pasageri ai unei curse Ryanair au avut nevoie de ingrijiri, in urma depresurizarii cabinei. Un avion al companiei Ryanair care zbura de la Madrid spre Insulele Canare a suferit o depresurizare a cabinei vineri, provocand teama printre cei 160 de pasageri, 16 dintre acestia avand probleme cu urechile si stari de anxietate, a anuntat administratia aeroporturilor Aena, citata de AFP. Depresurizarea a declansat activarea mastilor de oxigen, iar avionul a fost nevoit sa revina la Madrid, la o ora de la decolare. Mai multe persoane au avut sangerari din urechi din cauza incidentului, conform ziarului El Mundo. In total, 12 pasageri si patru membri ai echipajului au avut nevoie de ingrijiri medicale pe aeroportul Barajas din Madrid.