Dupa o viata de bugetar, ministrul Apararii are o avere de invidiat. Seful de la Transporturi se declara falit, dupa ce a vandut un teren cu trei milioane de euro De cand a preluat fraiele Ministerului Apararii Nationale, mai exact din 7 mai 2012, generalul Corneliu Dobritoiu (57 de ani) a pozat in omul sarac ce pactizeaza cu cei mai napastuiti din Armata. A promis pensii pe masura riscului fostilor militari, salarii netaiate si o viziune pe 50 de ani asupra Aviatiei militare. Toate acestea din postura omului simplu, cu pensie anuala de 48.000 de lei si datorii la banca. Corneliu Dobritoiu (PNL) a declarat ca detine bijuterii in valoare de 20.000 de euro. Cu toate ca declaratia sa de avere, postata regulamentar pe site-ul MApN, il situeaza in clasa de mijloc -seful de la Aparare este trecut co-proprietar al unui apartament de 169 de mp din Capitala, iar la capitolul datorii bifeaza un sold scadent in 2023 de 250.000 de euro - lucrurile stau departe de asa ceva, dezvaluie EVZ.ro

ActualitateFoto: Colaj foto

Cum a relatat presa din Ardeal Razboiul de Independenta. S-au implinit 135 de ani de la inceperea Razboiului de Independenta a Romaniei (1877-1878), cand armata romana a uimit lumea prin curajul si vitejia ei; 135 de ani, "varsta" pe care o are si ziarul "Romania libera", implicat si el in acele evenimente istorice... Astfel ca, in 1878, "Telegraful roman" nr. 103 (ce aparea la Sibiu) scria: "Romania libera anunta ca ministrul de razboi cu cel al instructiunii publice din Romania a insarcinat pe librarul "Socec" cu publicarea unei editii a poeziilor lui Vasile Alecsandri inchinate vitejiei ostasilor romani, pentru a se difuza gratuit acestora". Este vorba despre poeziile "Cantecul gintei latine" si "Penes Curcanul". Presa vremii noteaza si un alt amanunt inedit pentru zilele noastre: Israel Teller, profesor de limba ebraica la scoala israelita din Bacau, a tradus in limba ebraica poeziile lui Vasile Alecsandri. Dar mai aflam ca "Penes Curcanul" a aparut si in traducere germana in "Allgemeine Zeitung" din Augsburg, precum si in ziarul de limba germana ce apare la Bucuresti. "Die Epoche", mentionand ca s-a realizat acest produs editorial destinat vanzarii in traducerea doamnei Carmen Sylva, beneficiarele incasarilor urmand sa fie vaduvele de razboi. Poezia "Penes Curcanul" a mai aparut in germana si in Norddeutsche Allgemeine Zeitung, scrie Romania libera.

DW: Cine e de vina pentru esecul Schengen? Subiectul Schengen risca sa fie transformat in triviala munitie electorala. Astazi militantii PDL sustin ca esecul Schengen este datorat USL si campaniei sale pentru demiterea presedintelui. Cine imbratiseaza aceasta varianta risca insa sa nu mai vada realitatea si sa nu mai poata distinge niciodata solutiile corecte. Sa ne amintim ca administratia Basescu-PDL nu reusise sa obtina admiterea in spatiul Schengen, cu toate ca fusesera depuse eforturi mari sub aspectul tehnic al securitatii frontierelor terestre si maritime. In perioada administratiei Basescu, ministrii de interne ai Germaniei si Frantei, intr-o prima faza, au blocat admiterea Romaniei de coniventa cu alte tari europene ca Olanda sau Finlanda, invocand gradul ridicat de coruptie al administratiei romanesti. Sa ne amintim iarasi ce spunea presedintele Traian Basescu in seara intoarcerii de la o reuniune europeana, pe la mijlocul lunii decembrie 2010: "Nu as vrea sa cred ca am gresit prin aceasta abordare constructiva si ca beneficiile in UE se obtin doar prin abordari confruntationale." Iar la cateva zile dupa aceea, ministrul de externe, Teodor Baconschi a facut la randul sau o declaratie elocventa pentru natura relatiei dintre Romania si UE: "Nu suntem de acord cu aceasta strategie alternativa de temporizare, bazata pe ingrijorari irationale", scrie Deutsche Welle.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu: BAC-ul profesional va fi adoptat prin ORDONANTA DE URGENTA, daca votul din Senat va intarzia. Bacul profesional ar trebui sa primeasca verdictul luni, 17 septembrie, in plenul Senatului, aceasta fiind a treia sedinta in care se incearca votul final. Astfel, elevii in an terminal vor putea opta intre bacalaureatul normal si cel profesional chiar din anul scolar 2012-2013. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat pentru gandul ca examenul de maturitate de tip profesional va deveni realitate, chiar daca votul in Senat va intarzia. "Luni merg din nou in Senat pentru votul final. Dar chiar daca se va intarzia la vot, vom da ordonanta de urgenta pentru introducerea bacalaureatului profesional", a declarat pentru gandul Ecaterina Andronescu. Ministrul a precizat ca metodologia pentru bacalaureatul profesional va fi adoptata dupa ce legea va trece de Senat sau dupa ce Guvernul va adopta ordonanta de urgenta.

Omul care era sa-l omoare pe Nicu Ceausescu. Prea putini stiu ca Nicu Ceausescu a fost la un pas de moarte, in urma cu 34 de ani, dupa ce masina in care se afla a fost facuta zob de un troleibuz. Cel care era sa il trimita pe lumea cealalta este Anichit Duta, un fost sofer RATB caruia. Ironia sortii, colegii ii spuneau tot Nicu. Omul este nascut, culmea, in aceeasi zi cu Nicolae Ceausescu, pe 26 ianuarie. El a povestit, in exclusivitate pentru EVZ, cum era sa il omoare pe Nicusor, in singurul accident din viata lui. Dupa doi ani de munca la ITB, vechea denumire a RATB, Anichit a avut parte de o ciocnire de pomina. "In vara anului 1978, eram sofer pe troleibuzul 84. Circulam pe fostul bulevard 6 Martie (actualul Bulevard Regina Elisabeta n.r.), spre Universitate. Troleibzul era plin, iar franele erau vai de mama lor. Stiu ca atunci cand m-am apropiat de fostul Palat al Lucrarilor Publice, acum Primaria Capitalei, de pe o strada din dreapta, de peste drum de Cismigiu, a iesit brusc, in fata mea, o Dacia rosie. Tocmai se pusese verde la semafor si nu am incetinit deloc. Dacia, in schimb, a franat. I-am facut praf spatele", a descris scena Anichit pentru EVZ.ro

Cazul Tundrea: Adevaratul criminal a fost condamnat definitiv la 25 de ani de inchisoare. Barbatul judecat in cazul crimei pentru care Marcel Tundrea a facut 12 ani de inchisoare fara sa fie vinovat a fost condamnat definitiv de ICCJ la 25 de ani de detentie, decizia fiind luata intr-o cauza fara precedent, redeschisa dupa ce condamnarea lui Tundrea a fost considerata eroare judiciara. In 29 martie, Gheorghe Avram a fost condamnat la 25 de ani de detentie de magistratii Curtii de Apel Craiova, care i-au marit astfel pedeapsa cu trei ani fata de sentinta initiala, dispusa de Tribunalul Gorj. Decizia a fost atacata cu recurs de Gheorghe Avram la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), care joi a decis definitiv condamnarea lui la 25 de ani de inchisoare, mentinand astfel decizia Curtii de Apel Craiova, scrie Adevarul.

EFECTELE numirii lui Marga la ICR. Corina Suteu a demisionat din functia de director al Institutului din New York. Corina Suteu a demisionat, vineri, din functia de director al Institutului Cultural Roman (ICR) din New York, au declarat reprezentantii ICR Bucuresti, citati de Mediafax. Totodata, Oana Radu, director adjunct al ICR din New York, si-a depus demisia vineri. Oana Radu este o colaboratoare apropiata a Corinei Suteu. Institutul Cultural Roman din New York este una dintre cele mai importante si active filiale ale ICR din strainatate. Corina Suteu a condus ICR din New York incepand din anul 2006. Ea si-a inceput cariera in calitate de critic de teatru in Romania. A devenit interesata de sectorul managementului cultural imediat dupa caderea Comunismului in Romania. In 1991 a devenit director al Uniunii Teatrale din Romania (UNITER), iar in 1995 a devenit director al Mastere Specialisee Europeen en Management des entreprises culturalles (Dijon, Franta) si presedinte al Forumului retelelor culturale europene. In 1998 a fondat asociatia ECUMEST. Intre 2005 - 2006 a editat cartea "Arts Politics and Change" (ca urmare a programului "Policies for culture"), publicata la Amsterdam, si a lansat la Columbia University volumul "Another Brick in the Wall, a Critical Overview of Cultural Management in Europe", scrie Romania libera.