Noul ambasador nipon în China a decedat. Noul ambasador japonez în China, Shinichi Nishimiya, a murit duminicã într-un spital din Tokyo, anunţă Ministerul nipon de Externe, scrie Mediafax. "Moartea diplomatului nu are nicio legãturã cu actualele tensiuni dintre China şi Japonia", a precizat diplomaţia japoneză. Shinichi Nishimiya, numit oficial în funcţie marţi, leşinase pe stradă, vineri, în apropiere de domiciliul său din cartierul Shibuya (în partea central-vestică a Tokyo). Shinichi Nishimiya, un diplomat de carieră, a fost desemnat ambasador în China în locul lui Uichiro Niwa, un fost om de afaceri care trebuie să părăsească în curând Beijingul. Niwa a generat o polemică în iunie când s-a opus public unui proiect al guvernatorului Tokyo de a cumpăra insulele Senkaku de la proprietarul lor privat, o familie japoneză, pentru a proteja China. Aceste insule nelocuite din Marea Chinei de Est, situate la 200 de kilometri nord-est de Taiwan şi denumite Diaoyu în chineză, se află în centrul unui diferend teritorial între Japonia, care le administrează, şi China, care le revendică.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Benjamin Netanyahu cere impunerea de limite clare impotriva programului nuclear al Iranului. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat ca este convins ca lumea va intelege apelurile sale ''justificate'' de a impune anumite limite impotriva programului nuclear al Iranului si a avertizat ca nu va tacea in ceea ce priveste acest subiect, informeaza AFP. Netanyahu apara cu inversunare apelurile sale repetate la adresa comunitatii internationale, in special cele adresate Statelor Unite, de a impune anumite limite Iranului, sub amenintarea unor sanctiuni militare. ''Am inceput sa vorbesc despre amenintarea iraniana acum sase ani. Chiar daca nu eram decat o voce izolata la acea vreme, am fost cativa si apoi ni s-au alaturat si altii'', a reamintit premierul israelian, intr-un interviu acordat cotidianului Jerusalem Post. ''Apoi am inceput sa vorbesc despre nevoia unor sanctiuni economice impotriva Iranului. Nu eram singurul, dar nu eram numerosi. Acum vorbesc de 'linii rosii' impotriva Iranului. Nici acum nu suntem multi, insa sper sa ni se alature si alti oameni. Este nevoie de timp pentru a-i convinge pe oameni de bunele intentii ale acestei politici'', a adaugat Netanyahu. Iranienii ''avanseaza foarte rapid in procesul imbogatirii cu uraniu, necesar pentru producerea unei bombe atomice. In aproximativ sase luni, ei vor fi parcurs 90% din pasi'', a estimat Netanyahu pentru CNN. Seful guvernului din Israel a oferit o definitie a asa-numitei ''linii rosii'', explicand ca exista o diferenta intre ''o limita stabilita in timp'' si ''o limita care este legata de un proces''. ''O linie rosie este ceva peste care Iranul stie ca nu poate trece fara sa suporte consecintele. Credeti-ma, se vor opri cand le vor vedea'', a asigurat premierul israelian.

Peste 10.000 de persoane au marsaluit pe strazile din Chisinau pentru unirea Republicii Moldova cu Romania. Peste 10.000 de persoane au solicitat pe strazile din Chisinau unirea Republicii Moldova cu Romania. Cea mai ampla manifestatie unionista publica din ultimii ani s-a desfasurat in ciuda incercarilor unor formatiuni pro-ruse si a unor lideri politici de a impiedica prin mijloace de intimidare si de presiune exprimarea libera a vointei populare. La inceputul evenimentului a participat si Dorin Chirtoaca, primarul general al municipiului Chisinau, care a tinut sa ii salute pe cei prezenti. Marsul Unirii a fost organizat de Platforma Civica Actiunea 2012, o coalitie de peste 30 de organizatii non-guvernamentale si grupuri de initiativa din Romania, Republica Moldova, alte tari europene si din Statele Unite ale Americii, care sustin unirea Republicii Moldova cu Romania.

Silvio Berlusconi: La Nicolas Sarkozy, aroganta depaseste inteligenta. Silvio Berlusconi afirma ca Nicolas Sarkozy era o persoana "a carei aroganta depaseste inteligenta", scrie AFP. "Fostul presedinte Nicolas Sarkozy era o persoana a carei aroganta depaseste inteligenta. Era suparat pe mine", spune fostul premier italian, intr-un interviu realizat de directorul cotidianului Il Giornale, care apartine familiei Berlusconi. Il Cavaliere a explicat ca Nicolas Sarkozy s-a infuriat in contextul nominalizarii italianului Mario Draghi in fruntea Bancii Centrale Europene (BCE). Parisul a sustinut candidatura lui Draghi in locul lui Jean-Claude Trichet in fruntea BCE dar astepta in schimb ca Italia sa obtina plecarea lui Lorenzo Bini Smaghi din directoratul bancii, pentru a lasa un loc liber unui francez. Acest acord a fost decis intre Nicolas Sarkozy si Silvio Berlusconi in cadrul unui summit franco-italian care a avut loc la Roma in aprilie 2011, dar Bini Smaghi a refuzat pana in luna noiembrie sa demisioneze, creand o tensiune intre cele doua tari. "Francezii l-au pedepsit pentru aroganta sa", a adaugat Berlusconi, evocand infrangerea electorala a lui Nicolas Sarkozy in fata lui Francois Hollande. Silvio Berlusconi si Nicolas Sarkozy nu au avut niciodata relatii foarte amicale, Il Giornale acuzand-o in iulie 2009 pe Carla Bruni, sotia presedintelui francez, de "mitocanie" pentru faptul ca a ignorat reuniunile organizate pentru sotiile liderilor G8, printre care figura si o intalnire cu Papa. Il Cavaliere nu a uitat nici zambetele schimbate de Angela Merkel si Nicolas Sarkozy, cand au fost intrebati in octombrie 2011, la Bruxelles, despre cata incredere au in seful guvernului italian, si care au fost percepute drept o umilinta. Dar nici actualul presedinte francez Francois Hollande nu se bucura de favorurile lui Silvio Berlusconi, care crede ca, "cu un guvern de stanga, Franta va sfarsi rapid ca noi", facand aluzie la recesiunea care afecteaza in prezent peninsula.

Angelina Jolie a vizitat o tabara de refugiati sirieni din Irak si a facut un apel la mentinerea deschisa a frontierelor.

Actrita americana Angelina Jolie a vizitat duminica tabara de refugiati sirieni de la Domiz, in Kurdistanul irakian, solicitand vecinilor Siriei sa lase deschise frontierele pentru persoanele care fug de violentele din aceasta tara, scrie AFP. Actrita, trimis special al sefului Inaltului comisariat al ONU pentru refugiati, a salutat "bunavointa guvernului (regiunii autonome) din Kurdistan si a poporului sau fata de refugiatii sirieni, in aclamatiile fugarilor. Tabara din Domiz gazduiete cel mai mare numar de refugiati aflati pe teritoriul irakian. "Cea mai importanta este cooperarea tarilor frontaliere. Este vital ca frontierele lor sa ramana deschise", a spus ea. Regiunea Kurdistan, care se bucura de o mare autonomie in raport cu Bagdad, a decis inaintea autoritatilor centrale sa primeasca refugiati din Siria. "Avand in vedere baia de sange care continua in Siria, trebuie sa fim pregatiti pentru a asista la un aflux si mai masiv. Sunt incantata sa aflu ca guvernul (din Kurdistan) va continua sa le vina in ajutor", le-a spus actrita ziaristilor. Inainte de vizita in Irak, Angelina Jolie a fost in Iordania, Liban si Turcia, unde se afla numerosi refugiati sirieni.