Podul peste Dunare dintre Calafat si Vidin va fi terminat pana la sfarsitul anului. Ministrul bulgar al Transporturilor, Ivailo Moskovski, a anuntat miercuri in cadrul unui forum ca cel de-al doilea pod peste Dunare, Vidin-Calafat, urmeaza sa fie finalizat pana la sfarsitul anului 2012. Acesta a adaugat ca infrastructura adiacenta este aproape gata si podul ar putea fi complet asamblat pana la sfarsitul lunii octombrie sau noiembrie. In cadrul aceluiasi forum, Ivailo Moskovski a anuntat ca asteapta oferte pentru concesionarea porturilor dunarene de la Tutrakan, Nikopol, Vidin si Ruse, dar si concesionarea aeroportului din Plovdiv, scrie Novinite.

PRESA IN DIAGONALAFoto: Colaj foto

Primavara araba: Arabia Saudita a platit peste 3,7 miliarde de dolari tarilor afectate. Arabia saudita a cheltuit pana acum peste 3,7 miliarde de dolari pentru a ajuta tarile din regiune afectate de primavara araba, potrivit datelor publicate de FMI. Cel mai mare exportator de titei din lume, Arabia Saudita, a beneficiat de cresterea veniturilor din petrol pentru a sprijini alte economii din regiune. La 1 iunie 2011, Ryadul a trimis 1,5 miliarde de dolari catre Egipt, dintr-un total de 4 miliarde promise, conform datelor de la Ministerul de Finante saudit. Ajutoare in valoare totala de 1,4 miliarde de dolari au fost trimise si catre Yemen, dupa plecarea presedintelui Ali Abdullah Saleh. De asemenea, Iordania a incasat prin diverse forme 1,6 miliarde de dolari dintr-un total de 2,6 promise de catre Arabia Saudita, anunta AFP.

Franta inchide mai multe ambasade dupa aparitia caricaturilor profetului Mahomed. Franta va inchide ambasade si scoli din intreaga lume, pe fondul temerilor de o reactie dupa ce caricaturi ale profetului Mahomed au aparut in revista franceza Charlie Hebdo. Parisul a anuntat ca va inchide ambasade, consulate si scoli din 20 de tari musulmane incepand de vineri. Decizia vine pe fondul revoltelor violente care au izbucnit in intreaga lume musulmana saptamana trecuta, ca raspuns pentru filmul american anti-islam intitulat "Inocenta musulmanilor", lansat pe 11 septembrie si care prezinta defavorabil musulmanii si pe profet, informeaza Ria Novosti.

Oficial SUA: Atacul asupra consulatului din Benghazi a fost un atac terorist. Asaltul de saptamana trecuta asupra consulatului american din Benghazi, Libia, in care si-au pierdut viata patru americani, a fost catalogat drept atac terorist care ar putea avea legatura cu Al-Qaeda, a anuntat un oficial american pentru combaterea terorismului. Mortierele si grenadele propulsate au lovit consulatul pe 11 septembrie, la 11 ani de la atacurile asupra Statelor Unite din anul 2001. Ambasadorul SUA Christopher Steven si alti trei americani au murit. Matei Olsen, director al Centrului National pentru combaterea terorismului, a declarat ca planificarea atacului pentru data de 11 septembrie se afla in curs de investigare, dar pana in prezent informatiile indica "un atac oportunist", scrie Reuters.

Italia, rapirea imamului Abu Omar: 23 de agenti ai CIA au fost condamnati, in contumacie, la inchisoare. Curtea de Casatie din Roma a confirmat miercuri pedepsele pronuntate in apel si in contumacie impotriva a 23 de agenti ai CIA judecati pentru rapirea in 2003 a unui imam egiptean, la Milano. In decembrie 2010, cei 23 de agenti fusesera condamnat de Curtea de Apel la pedepse cu inchisoarea cuprinse intre sapte si noua ani, cea mai grea pedeapsa revenindu-i fostului sef al CIA din Milano, Bob Seldon Lady. In prima instanta, pedepsele erau cuprinse intre 5 si 8 ani de inchisoare. Toti acesti agenti au parasit Italia iar ministerul Justitiei va cere Statelor Unite extradarea lor. O ordonanta de sechestru asupra casei lui Lady, situata pe teritoriul italian, a fost pronuntata. In schimb, Curtea de Casatie ca cerut ca fostul sef al serviciilor militare italiene (Sismi), Nicolo Pollari, si adjunctul sau Marco Mancini sa fie rejudecati de Curtea de Apel. In conditiile in care parchetul ceruse 12 si respectiv 10 ani de inchisoare impotriva lor, cei doi au fost achitati in prima instanta, decizie confirmata in apel, relateaza AFP. (R.M.)