Turcia: Sute de ofiteri au fost condamnati la pedepse grele de inchisoare, intr-un proces care a atacat frontal armata. Justitia turca a pronuntat vineri pedepse grele de inchisoare pentru peste 300 de ofiteri acuzati ca au complotat pentru rasturnarea guvernului islamo-conservator, primul verdict dintr-o serie de procese controversate si denuntate de opozitie drept o vanatoare de vrajitoare, scrie AFP. Tribunalul din Silivri, aflat la aproximativ 50 de km de Istanbul, a pronuntat pedepse de 20 de ani de inchisoare pentru "creierul" acestui complot, fostul general Cetin Dogan si ex-comandant al primei armate, si in cazul sefilor armatei aerului si marinei, Ibrahim Firtina si Ozden Ornek. 78 de ofiteri au fost condamnati la 18 ani de inchisoare in timp ce alti 246 au primit 16 ani de inchisoare. Acesti ofiteri au fost declarati vinovati, in diverse grade, de "tentativa de impiedicare prin forta a actiunii guvernului Republicii", o pedeapsa pasibila de inchisoare pe viata dar care a fost redusa deoarece infractiunea, independent de vointa acuzatilor, nu s-a putut realiza, precizeaza Tribunalul. Pentru majoritatea acuzatilor s-a interzis pe viata activitatea in sectorul public. 34 de ofiteri au fost achitati.

InternationalFoto: Colaj foto

Cine profita de protestele din lumea araba. Protestele declansate de lansarea filmului "Innocence of Muslims" nu reprezinta numai o forma de manifestare a indignarii musulmanilor, ci si un instrument al radicalilor de dreapta sau al altora. Din Tunisia pana in Yemen, musulmanii au iesit in strada. "Intreaga lume trebuie sa vada furia de pe chipurile voastre, pumnii stransi si sa va auda glasurile", a indemnat liderul Hisbullah, Hassan Nasrallah luni, la Beirut. "Atata timp cat prin venele noastre mai curge sange, nu vom accepta in tacere jignirile la adresa Profetului". Nasrallah nu a mai aparut in public de multa vreme. Nici macar in chestiunea conflictului sirian nu a luat pozitie. Organizatia lui siita care, de-a lungul timpului, a sustinut regimul Assad este si acum tot de partea acestuia. De luni intregi circula zvonul ca luptatori Hisbullah s-ar afla in Siria. Din cauza solidaritatii cu Assad, gruparea a pierdut mult din simpatie. Posibila prabusire a liderului de la Damasc pericliteaza si Hizbullah. De ce apare Nasrallah in public tocmai acum, in miezul scandalului provocat de filmul "Innocence of Muslims"? Controversatul material video ii da ocazia sa se prezinte ca un adversar inversunat al SUA si, concomitent, ca un aparator al musulmanilor - explica Lurdes Vidal de la Institutul "Europeo del Mediterraneo" din Barcelona, potrivit Deutsche Welle.

Atlas 5 lanseaza un nou satelit militar pentru Statele Unite. In urma cu cateva zile, racheta americana Atlas 5 a plasat cu succes pe orbita Pamantului un nou satelit militar pentru agentia de spionaj NRO (National Reconnaissance Office), agentie care se afla sub jurisdictia Departamentului Apararii. NRO opereaza mai multe clase de sateliti: satelitii Keyhole, sateliti Lacrosse, DSP-Defense Support Program ce va fi inlocuit in scurta vreme de succesorul SBIRS-Space Based Infrared System, SDS-Satellite Data System, DSCS-Defense Satellite Comunication System, Milstar sau DMSP-Defense Meteorological Satellite Program. Misiunea principala incarcata la bordul lui Atlas 5 s-a numit NROL 36, dar alaturi de ea s-au mai aflat nanosatelitii Aeneas, SMDC ONE 1.1, SMDC ONE 1.2, STARE A, Cinema 1, CSSWE, OUTSat, CP 5, CXBN, AeroCube 4, AeroCube 4a si Aerocube 4b. Desi clasificata sub numele de NROL 36, misiunea pare sa fie compusa dintr-un tandem de sateliti din seria a 3-a a sistemului Naval Ocean Surveillance System. Catalogati de analistii militari ca NOSS 3 6A si NOSS 3 6B, cei doi sateliti ai misiunii NROL 36 se vor adauga pe orbita (la aproape un an si jumatate de la precedenta lansare de acest fel), platformelor 5A si 5B, ce facusera parte din misiunea NROL 34, informeaza Space Alliance.

Cehia interzice temporar exporturile de alcool. Guvernul Cehiei a interzis joi, la presiunile Bruxellesului, exporturile de alcool, dupa un val de intoxicari soldat cu 23 de morti, informeaza AFP."Guvernul interzice distribuirea bauturilor care au un continut de alcool de peste 20 de grade si orice export in afara teritoriului ceh", a declarat Leos Heger, ministrul ceh al Sanatatii. Masura intervine dupa ce Comisia Europeana a amenintat ca va interzice exporturile de alcool din Cehia. "Interdictia va fi efectiva timp de doua luni", a precizat Guvernul Cehiei.

Un oficial chinez a fost concediat dupa ce a fost surprins zambind la locul unui accident rutier.Un oficial chinez din domeniul sigurantei a fost concediat din toate indatoririle pe care le avea, dupa ce pe reteaua sociala Weibo au fost postate imagini cu el zambind la locul unui accident rutier, unde se afla in misiune, informeaza BBC.Imaginile cu Yang Dacai au aparut dupa accidentul din 26 august in care a fost implicat un autobuz, cand 36 de oameni au murit. El a fost acuzat si ca purta un ceas foarte scump la mana. Poti vedea aici imaginea

Mahmoud Ahmadinejad: Filmul "Inocenta musulmanilor" este produsul unui "complot israelian". Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a aprecizat ca filmul islamofob "Inocenta musulmanilor" este produsul unui "complot israelian", intr-un discurs tinut cu ocazia unei defilari militare organizate vineri la Teheran pentru a marca inceputul razboiului dintre Iran si Irak (1980-1988), relateaza AFP. Ceea ce pretinde SUA - ca nu au putut, in numele libertatii de exprimare, sa cenzureze filmul - este o inselatorie, a spus Ahmadinejad, care considera ca filmul este rezultatul unui complot israelian care vizeaza "divizarea musulmanilor si provocarea unui conflict confesional". Ahmadinejad a facut din nou aluzii la Holocaust, insa de data aceasta implicit, pentru a critica Occidentul, pe care il acuza de cenzura selectiva. "Protesteaza cand exista intrebari referitoare la un eveniment istoric. Ameninta si exercita presiuni asupra natiunilor, dar, cand este vorba de obscenitati la adresa unor lucruri sfinte si la adresa profetilor, au ca pretext libertatea de exprimare", a spus Ahmadinejad.